Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Η γλώσσα των ονείρων

Η γλώσσα των ονείρων

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ενδείξεις για την ανάγκη μας για θεραπεία μπορούμε να βρούμε στα όνειρά μας.
 
Όταν η ονειρική μας ζωή χαρακτηρίζεται από «απουσία» ονείρων ή από συχνά δυσάρεστα όνειρα, συχνούς εφιάλτες ή επαναλαμβανόμενα όνειρα και μοτίβα, τότε η ψυχοθεραπεία είναι ο κατάλληλος χώρος για την εξέταση της ζωής μας και την αφομοίωση των μηνυμάτων που υπάρχουν στα όνειρά μας.
 
Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι τα όνειρα είναι ουσιαστικά η επεξεργασία των πληροφοριών που λαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 
Τα όνειρα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον πασίγνωστο ψυχαναλυτή Σίγκμουντ Φρόιντ και την κλασική φροΐδική ερμηνεία, την οποία αναλύει στο βιβλίο του «Η ερμηνεία των ονείρων».
 
Σύμφωνα με αυτήν, όσο βρισκόμαστε σε κατάσταση εγρήγορσης το Συνειδητό μας δεν μας αφήνει να αντλήσουμε πληροφορίες από το Ασυνείδητο, όπου βρίσκονται όλα όσα έχουμε κατατάξει ως απαγορευμένες πληροφορίες ή συγκινήσεις

Ο Καρλ Γιουνγκ:

Πίστευε ότι τα όνειρα δεν αντανακλούν μόνο το υποσυνείδητο αλλά και την πραγματική και συνειδητή ζωή του κάθε ανθρώπου. Ο Γιουνγκ έδινε την ίδια σημασία και στο έκδηλο μήνυμα του ονείρου.

Κάλβιν Χολ (Calvin Hall) :

Τα όνειρα είναι μια νοητική διαδικασία, δηλαδή σκέψεις που κάνουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου και οι εικόνες που βλέπουμε είναι οπτικοί συμβολισμοί των προσωπικών μας ιδεών.

Ο τρόπος ερμηνείας, σύμφωνα με τον Χολ, είναι να μεταφράσουμε τις εικόνες στις αρχικές σκέψεις που τις δημιούργησαν αντλώντας πληροφορίες από άλλα όνειρα και σκέψεις του συγκεκριμένου ατόμου.

Μέσα στην ψυχοθεραπεία  χρησιμοποιήσουμε τα όνειρά μας ως εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να φτάσουμε στα άδυτα του ψυχισμού μας και να ανοίξουμε ασύνειδες  πόρτες της προσωπικότητάς μας, και περιοχές που μας δίνουν πολλές πληροφορίες για το πώς νοιώθουμε. Δηλώνουν τα σημάδια που θα μας οδηγήσουν σε απωθημένα συναισθήματα, και βιώματα, μια που το σώμα έχει την νόηση να συγκρατεί, και το εκφράζει μέσο των ονείρων.

Η αποδικοποίηση των ονείρων δεν είναι εύκολη υπόθεση ,ιδιαίτερα αν μιλάμε για επαναλαμβανόμενα όνειρα, για εφιάλτες ,ή όνειρα που το συναίσθημα εκφράζεται με όλο το δυναμικό του. Η ανάλυση θα είναι πιο κατανοητή μέσο ενός ψυχοθεραπευτή, παρά από την ερμηνεία που δίνουν οι ονειροκρίτες, στοχεύουμε στην αναγνώριση και όχι στην προκατάληψη και στις δεισιδαιμονίες.

Μέσο των αισθήσεων, των εικόνων, των συναισθημάτων την πλοκή ,των προσώπων...όλα είναι μέρος και ποιότητες του Εαυτού μας, που καθρεπτίζουν και φωτίζουν κρυφές, μη αναγνωρισμένες πλευρές μας. Είναι κλειδιά ,για άνοιγμα και απελευθέρωση από μπλοκαρίσματα που έχουμε καθημερινά
 
Τα όνειρα είναι κομμάτι και λειτουργία του Εαυτού μας, και τα μηνύματα του μόνο και μόνο για δική μας βοήθεια και επίλυση δυσκολιών, σε συναισθηματικό επίπεδο.

Δεν είναι τυχαίο ούτε την ώρα που μας εμφανίζονται επίσης, γιατί τότε μπορούμε να πάρουμε την πληροφορία που χρειαζόμαστε.
 
 
 
*Χριστίνη Παρασκευάκη
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης & Ψυχικής Υγείας
Non-Directivite Intervenante
N.D.I. Μη παρεμβαίνουσα Κατευθυντικότητα στην Ψυχοθεραπεία
christinaparaskevaki@gmail.com
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας