Τρίτη 14 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Μπλε Φάλαινα… το παιχνίδι χωρίς επιστροφή!

Μπλε Φάλαινα… το παιχνίδι χωρίς επιστροφή!

Ανά διαστήματα, τόσο οι ειδικοί όσο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τονίζουμε την επικινδυνότητα στην οποία μπορεί να εκτεθεί ένα ανήλικο παιδί μέσω της χρήσης του διαδικτύου.

Αυτή τη φορά, ο κίνδυνος φορά το πέπλο του «παιχνιδιού» και έπαθλό του είναι η ίδια η ζωή αυτού που δέχεται να παίξει.

Και όπως λέει ο δημιουργός του… «επιστροφή δεν υπάρχει!»


Το παιχνίδι ονομάζεται «Μπλε Φάλαινα» και πρωτοεμφανίστηκε ως είδηση στα ρωσικά δελτία ειδήσεων τον Νοέμβριο του 2016. Αφορά ένα διαδικτυακό παιχνίδι που απευθύνεται κυρίως σε έφηβους και διαρκεί 50 μέρες.

Εντός αυτών των ημερών, ο παίχτης καλείται να κάνει διάφορες δοκιμασίες, άκρως επικίνδυνες για την υγεία του, που του ορίζει ο διαχειριστής, όπως παρακολούθηση ταινίας τρόμου ή να χαράξει στο χέρι του μια φάλαινα.

Για κάθε δοκιμασία που ολοκληρώνει ο παίχτης υποχρεώνεται να στέλνει αποδεικτικό υλικό (φωτογραφίες ή βίντεο) στο διαχειριστή έτσι ώστε να του δοθεί η επόμενη αποστολή που πρέπει να φέρει εις πέρας.

Οι δοκιμασίες έχουν εξελικτικό χαρακτήρα, από μερικώς επικίνδυνες, μέχρι την τελευταία που είναι η αυτοκτονία.


Η πρόκληση της «Μπλε Φάλαινας» είναι δημιούργημα του 21χρονου Philipp Budeikin, ρωσικής καταγωγής που σήμερα βρίσκεται στην φυλακή για υποκίνηση τουλάχιστον 16 αυτοκτονιών, κατηγορίες τις οποίες ομολόγησε χωρίς ίχνος μεταμέλειας.

Αντιθέτως, ο Philipp χαρακτήρισε τα θύματά του «απόβλητα της κοινωνίας» και ότι μέσω του παιχνιδιού που εμπνεύστηκε, «καθαρίζει την κοινωνία».

Το θανάσιμο αυτό παιχνίδι μπορεί να ξεκίνησε στην Ρωσία, αλλά «διαχειριστές» το συνεχίζουν σε πολλές χώρες, προσδίδοντάς του ένα παγκόσμιο ύφος.

Από την λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει και η Ελλάδα, με ένα καταγεγραμμένο περιστατικό, 15χρονου κοριτσιού από την Κατερίνη που παροτρυνόταν από διαδικτυακό της φίλο να χαράξει τα πόδια της και να πάρει μια «χούφτα χάπια» για να «δώσει τέλος στα προβλήματά της» .
Το παιχνίδι φαίνεται να στοχεύει έφηβους, αποκομμένους από τον κοινωνικό τους περίγυρο, που αποζητούν την κατανόηση και την επικοινωνία, πράγμα που ο διαχειριστής προσφέρει με σκοπό να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

Αυτό επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι ο Philipp λαμβάνει μέχρι και σήμερα ερωτικές επιστολές στις φυλακές, Kresty στην Αγία Πετρούπολη, από κορίτσια που «έπαιζαν» μαζί του.

Το αξιοσημείωτο της περίπτωσης του νεαρού Ρώσου, είναι ότι και ο ίδιος ως νέος ήταν απομονωμένος, χωρίς καμία σημαντική σχέση στην ζωή του, μαρτυρία που ειπώθηκε από τον Anton Breido, ανώτερο αξιωματικό της υπόθεσης.

Επομένως όταν του δόθηκε «έλεγχος» σε ζωές άλλων, «κρυμμένος» πίσω από μια οθόνη, ένιωσε δυνατός και πανίσχυρος χειραγωγώντας έτσι, ελεύθερα, τα θύματα του.


Πράγματι το φαινόμενο έχει λάβει εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις και καλείται ο κάθε γονιός να μην μένει στην άγνοια του και σε περίπτωση που υποπτευθεί κάτι παρόμοιο, να προβαίνει σε καταγγελία στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πριν να είναι ήδη αργά.
 
Ιδιαίτερα επικίνδυνο παιχνίδι που περιλαμβάνει ψυχεδελικά σύμβολα 


 «Το παιχνίδι χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως επικίνδυνο καθώς προσκαλεί τους παίκτες να αυτοτραυματιστούν, να συμμετέχουν σε επικίνδυνες δραστηριότητες και τελικά να αυτοκτονήσουν.

Όπως αναφέρεται στην Daily Mail, στην Ρωσία, οι ειδικοί έχουν βρει σημαντική επιρροή του παιχνιδιού σε 130 θανάτους, χωρίς όμως να μπορούν να επιβεβαιώσουν την άμεση σύνδεση.


Το παιχνίδι περιλαμβάνει ψυχεδελικά σύμβολα, νεκροκεφαλές, αρχαίους μύθους και ο διαχειριστής του παιχνιδιού δίνει 50 εντολές, σε διάστημα 50 ημερών, τις οποίες οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν και να πράξουν, διαφορετικά απειλούνται πως θα «τους κυνηγήσουν και πως ξέρουν τα πάντα για αυτούς».


Ξεκινά με απλά βήματα, όπως το να ζωγραφίσουν ένα ζώο, να ξυπνήσουν αργά τη νύχτα, να παρακολουθούν ταινίες τρόμου για μια ολόκληρη μέρα και διάφορα άλλα τεστ. Στη συνέχεια έρχεται όμως η «δοκιμασία του πνιγμού» και η «δοκιμασία της μπλε φάλαινας».

Στην πρώτη, το θύμα καλείται να δέσει μια θηλιά στο λαιμό του και να κινηματογραφήσει τον εαυτό του, ενώ είναι στο όριο του πνιγμού και στην δεύτερη θα πρέπει με ένα μεγάλο μαχαίρι να χαράξει μία φάλαινα πάνω στο χέρι του.

Σύμφωνα με ειδικούς, η επιτυχία αυτών των δοκιμασιών είναι ότι βασίζονται στην πρόκληση και η πρόκληση για έναν έφηβο αντιπροσωπεύει πολλά, όπως την υπέρβαση, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους, την αίσθηση δύναμης και τον έλεγχο. Το παιχνίδι θανάτου είναι καλά ενορχηστρωμένο και τελικά καταλήγει ένα παιχνίδι μυαλού με θανάσιμη κατάληξη.

 

 

 
 

Ποιός είναι ο Philipp Budeikin


O άνθρωπος πίσω από το αρρωστημένο «παιχνίδι αυτοκτονίας» φέρεται να είναι σε φυλακή της Ρωσίας, είναι μόλις 21 ετών και εξακολουθεί να δέχεται ερωτικές επιστολές από έφηβες που του παραδίδονται στο κελί του.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα (τα οποία όμως είναι αρκετά συγκεχυμένα) είναι ο Philipp Budeikin (γνωστός και με το ψευδώνυμο Philipp Lis) ο οποίος κατηγορείται για υποκίνηση τουλάχιστον 16 αυτοκτονιών στις οποίες είχε άμεσα εμπλακεί.

Ο Ρώσος ο οποίος συνελήφθη το Δεκέμβριο του 2016, έχει ομολογήσει τα εγκλήματά του και με κυνισμό αναφέρει ότι θεωρεί τα θύματά του «βιολογικά απόβλητα», ότι χαίρεται που πέθαναν και πως η δοκιμασία αυτή «καθαρίζει την κοινωνία».

Στην ίδια συνέντευξή του στην εφημερίδα SaintPetesburg, υποστήριξε πως οι έφηβοι «πέθαναν χαρούμενοι, τους έδωσα ό,τι δεν είχαν στην πραγματική ζωή... τη ζεστασιά, την κατανόηση και την επικοινωνία».

Οι ρωσικές αρχές λένε ότι έλαβαν δεκάδες ερωτικές επιστολές από κορίτσια με παραλήπτη τον κρατούμενο στις φυλακές Kresty στην Αγία Πετρούπολη, και πως εν αναμονή της δίκης που θα γίνει το Νοέμβριο η νομοθεσία λέει ότι δεν μπορούν να απαγορεύσουν την παράδοσή τους.  

Η ψυχολόγος Veronika Matyushina δήλωσε: «Πιθανότατα, τα νεαρά κορίτσια που ερωτεύτηκαν τον Philipp Lis δεν έλαβαν αρκετή αγάπη και προσοχή από τους γονείς τους και αυτός ο όμορφος νέος τους έδωσε μέσα από το Διαδίκτυο κάποια υποστήριξη και την προσοχή που επιδίωκαν».

Ο Anton Breido, ανώτερος αξιωματικός της εξεταστικής επιτροπής, προειδοποίησε: «Ο Budeikin γνώριζε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει για να έχει το αποτέλεσμα που ήθελε. Ξ

εκίνησε το 2013 και από τότε έχει τελειοποιήσει την τακτική του και διορθώσει τα λάθη του. Αυτός και οι βοηθοί του αρχικά προσέλκυσαν τα παιδιά σε ομάδες στο VK (δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία).

Ο στόχος τους ήταν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και στη συνέχεια να καταλάβουν εκείνους που θα επηρεάζονταν περισσότερο από την ψυχολογική χειραγώγηση. Από τους 20.000 ανθρώπους, ήξεραν ότι μόνο 20 θα ήταν κατάλληλοι».
 
 
 
 
Πηγή: www.news247.gr , www.lifo.gr, Θάνος Ασκητής,  Ιατρικό Κέντρο ψυχικής και σεξουαλικής υγείας, συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77

 

 
 
  

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας