Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Το παραμύθι της «τέλειας» σχέσης

Το παραμύθι της «τέλειας» σχέσης

Θα ξεκινήσουμε με μια απλή αλήθεια: Δυστυχώς δεν υπάρχουν τέλειες σχέσεις ούτε τέλειοι γάμοι, πολύ απλά επειδή δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι.
 
Συχνά όμως αυτό που καταστρέφει μια σχέση δεν είναι δεν είναι τα ελαττώματα της αλλά εμείς οι ίδιοι και οι προσδοκίες που έχουμε κτίσει γύρω από αυτή, έχοντας κάποια πρότυπα στο μυαλό μας για τι θα μας κάνει ευτυχισμένους και πώς είναι η «ιδανική» σχέση.  
 
Ως αποτέλεσμα αντί να χαιρόμαστε τη σχέση και τις στιγμές με τον άνθρωπό μας, αγωνιούμε για τα τυχόν προβλήματα δίνοντας διαστάσεις σεθέματα που δεν έχουν και τόση σημασία.
 
Πότε λοιπόν τα προβλήματα δεν είναι προβλήματα;

• «Έχουμε τα πάνω μας και τα κάτω μας»: Όλες οι σχέσεις έχουν σκαμπανεβάσματα και κανένα ζευγάρι δεν είναι πάντα ευτυχισμένο. Ναι, τις περισσότερες μέρες χαιρόμαστε που είμαστε με τον άλλον και τις περισσότερες μέρες μας κάνει ευτυχισμένους. Θα έρθουν όμως και οι μέρες εκείνες που θα μας θυμώσει, θα μας πληγώσει, που μπορεί ακόμα και να μας κάνει να αμφισβητήσουμε την επιλογή μας…
 
• «Τσακωνόμαστε»: Δεν υπάρχει ζευγάρι που να μην μαλώνει ποτέ. Και τελικά ο καυγάς δεν είναι πρόβλημα. Αυτό που προσδιορίζει το πρόβλημα είναι ο λόγος που τσακωνόμαστε, ο τρόπος και φυσικά αν καταλήγουμε σε κάποιο αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια αν στον καυγά δεν μειώνω ή κακομεταχειρίζομαι τον άλλον συνειδητά ή εκδικητικά, αν μετά από έναν καυγά τα ξαναβρίσκουμε χωρίς πικρία, αν τα ζητήματα για τα οποία μαλώνουμε επιλύονται και αν τελικά είμαστε ικανοί να αντιληφθούμε πότε φταίμε και να ζητήσουμε συγνώμη, τότε μάλλον η σχέση μας δεν κινδυνεύει.
 
• «Υπάρχουν πράγματα στα οποία δεν συμφωνούμε»: Είμαστε δύο διαφορετικοί, μοναδικοί άνθρωποι και αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταλάβουμε και να σεβαστούμε. Δεν χρειάζεται λοιπόν να είμαστε απόλυτα συμβατοί, ούτε να συμφωνούμε στα πάντα, μόνο στα πράγματα εκείνα που είναι σημαντικά. Μέσα από τη διαφορετικότητα του άλλου μαθαίνουμε να συζητάμε, να συμβιβαζόμαστε, ακόμα και να βλέπουμε τα πράγματα από άλλη οπτική.
 
• «Η σεξουαλική μας ζωή δεν είναι πάντα ιδανική»: Πολύς λόγος γίνεται για τη σεξουαλική σχέση του ζευγαριού και πως θα «πρέπει» να είναι. Μπορεί για παράδειγμα για μερικές ημέρες να μπαίνουν στη μέση οι υποχρεώσεις και να μην προλάβουμε να κάνουμε σεξ. Αυτό σίγουρα δεν φέρνει τη καταστροφή, ιδιαίτερα εάν υπήρχε η επιθυμία και η πρόθεση. Επίσης δεν είναι πρόβλημα εάν μια γυναίκα κάποτε δεν έχει οργασμό ή αν ένας άνδρας αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία με τη στύση του και γενικά αν κάποια στιγμή δεν ήταν όλα υπέροχα. Η καταστροφή ξεκινάει όταν τα παραπάνω γίνονται η συνηθισμένη εικόνα της σεξουαλικής σχέσης και οι σύντροφοι αρνούνται να απευθυνθούν στο πρόβλημα.
 
• «Περνάει καλά και χωρίς εμένα»: Είναι φορές που θέλουμε να πάμε κάπου μόνοι μας, να βγούμε με φίλους και γενικά να κάνουμε κάτι χωρίς τον άλλον και να περάσουμε καλά. Είναι πολύ σημαντικό να περνάμε εποικοδομητικό χρόνο και χώρια για να είμαστε ευτυχισμένοι. Το να είμαι μονίμως «κολλημένος» πάνω στο/ στη σύντροφό μου, δεν είναι σημάδι έρωτα αλλά εξάρτησης. Πρόβλημα υπάρχει όταν περνάω καλά μόνο χωρίς τον άλλον ή όταν επιδιώκω να ξεφεύγω από τη σχέση πιο συχνά από ότι επιδιώκω να είμαι μέλος αυτής.
  
 
*Θάνος Ασκητής,  Ιατρικό Κέντρο ψυχικής και σεξουαλικής υγείας, συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας