Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ο γάμος σήμερα...

Ο γάμος σήμερα...

Όλοι γνωρίζουμε, ακούμε και βλέπουμε καθημερινά γύρω μας ζευγάρια να τσακώνονται, σχέσεις να διαλύονται και γάμους που οδηγούνται στο δι­κηγορικό γραφείο για μια υπογραφή που θα δώσει τέλος στο αδιέξοδο της σχέσης τους.
 
Όλα δείχνουν ότι ο θεσμός του γάμου με την πάροδο του χρόνου αλλάζει: μετατόπιση της ηλικίας γάμου, αύξηση διαζυγίων, υπογεννητικότητα. Ακούμε παντού γύρω μας τους ανθρώπους να δυσκολεύονται να πάρουν την απόφαση να δεσμευτούν ή να αντιμετωπίζουν το γάμο τους σαν μία «υποχρέωση», που τους γεμίζει άγχος και περιορισμούς.
 
Το στερεότυπο ότι "ο γάμος εγκλωβίζει τους πρώην εραστές και νυν συζύγους σε μια ανι­αρή καθημερινότητα", προβάλλεται πια παντού, από τα Μέσα Ενημέρωσης, τον κινηματογράφο, τη διαφήμιση.
 
Σαφώς ο έγγαμος βίος δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και η κρίση μέσα στο γάμο βάζει και τους δύο συντρόφους σε μια μεγάλη δοκιμασία. Ωστόσο, το μήνυμα που θέλω να επικοινωνήσω μέσα από αυτές τις λίγες σκέψεις είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας: το ζευγάρι που έρχεται αντιμέτωπο με την κρίση στο γάμο, δεν είναι ένα ζευγάρι που δεν τα έχει καταφέρει και που θα πρέπει να παραιτηθεί από την προσπάθεια.
 
Αντίθετα, ο άνδρας και η γυναίκα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν για τη σχέση τους, να την ενισχύσουν και να τη θωρακίσουν για τις μελλοντικές προκλήσεις. Η συντροφική σχέση και πολύ περισσότερο ο γάμος απαιτούν διαρκή προσπάθεια και από τους δύο.
 
Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να βασίζεται στην επιμονή και την υπομονή, την εμπιστοσύνη, την ανοιχτή επικοινωνία και τον αμοιβαίο σεβασμό.
 
Αυτοί είναι οι παράγοντες που διαφοροποιούν θετικά το ζευγάρι, του επιτρέπουν να βγει πιο δυνατό από μια κρίση και που τελικά του δίνουν τη δυνατότητα να ατενίζει με αισιοδοξία και προσμονή τα επόμενα χρόνια του γάμου του.
 
 
* Δρ Θάνος Ασκητής 
ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας