Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ο πληθωρικός, ιδιόρρυθμος ψυχίατρος Γιάγκος Μικελλίδης (1946-2014)

Ο πληθωρικός, ιδιόρρυθμος ψυχίατρος Γιάγκος Μικελλίδης (1946-2014)

Ο ψυχίατρος Γιάγκος Μικελλίδης με καταγωγή από την Καρπασία χωρίς οποιαδήποτε συγγένεια με τον γνωστό ψυχίατρο και πρώην υπουργό Ανδρεά Π. Μικελλίδη, άρχισε την σταδιοδρομία του μετά την εισβολή το 1974.
 
Σπούδασε ιατρική στην Αθήνα και μετεκπαιδεύτηκε στην ψυχιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν. 
 
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι όπως πολλοί φοιτητές έτσι και αυτός έκανε πολλές δουλειές για να επιβιώσει, ακόμα και να ποζάρει γυμνός ως μοντέλο σε σχολή καλών τεχνών.
 
 
Επέστρεψε στην Κύπρο το 1978 και εργάστηκε στο ψυχιατρείο Αθαλάσσας μέχρι το 1983. 
 
Ακολούθως ιδιώτευσε και κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη χιλιάδων ασθενών που κατάκλυζαν το ιδιόρρυθμο ιατρείο του.
 
Πληθωρικός , ιδιόρρυθμος, με πηγαίο χιούμορ, ευπροσήγορος αλλά και αθυρόστομος - χρησιμοποιώντας συνήθως την κυπριακή διάλεκτο, τόσο στην γραφή όσο και στον προφορικό του λόγο- έγινε το ίνδαλμα μικρών και μεγάλων. 
 
Το όνομά του ταυτίστηκε με τις ψυχοπάθειες και την "τρέλα" της κυπριακής κοινωνίας.
 
Τα καυστικά άρθρα του Γιάγκου Μικελλίδη σε εφημερίδες και περιοδικά , η συμμετοχή του σε τηλεοπτικές σειρές ακόμα και σε θεατρική παράσταση, τον κατέστησαν περιζήτητο στα πάνελ των απογευματινών εκπομπών της κυπριακής τηλεόρασης. 
 
 
Στο ιατρείο του το οποίο είχε διακοσμήσει σαν ναό, είχε μια πλούσια συλλογή αρχαίων κυπριακών αγγείων τα οποία σήμερα βρίσκονται σε εκθεσιακό χώρο στο American Medical Centre στον Στρόβολο.
 
 
(από περιοδικό Down Town) 
 
Έγραψε το εγχειρίδιο " Ψυχιατρική για όλους¨το 1995 και 4 σειρές βιβλίων με τίτλο " De Profundis" δανειζόμενος τον τίτλο που δόθηκε στην μεταθανάτια έκδοση του βιβλίου του Όσκαρ Γουάηλντ το 1905.

Το 2014 έθεσε υποψηφιότητα για Ευρωβουλευτής, χωρίς όμως να εκλεγεί.

Κάπνιζε πολύ και τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε πολύ με τους πνεύμονες του.
 
Το τέλος...

Ενώ κατόρθωσε να περάσει μια πολύ σοβαρή έξαρση πνευμονοπάθειας  και βρισκόταν στο στάδιο της ανάρρωσης, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στα Πυργά στις 20 Αυγούστου το 2014.

Ο αγαπημένος γιατρός βρέθηκε νεκρός δίπλα στο κρεβάτι του.
 
Στο σπίτι υπήρχαν και άλλα άτομα κατά τον επίμαχο χρόνο του θανάτου, ωστόσο ο Γιάγκος Μικελλίδης δεν φαίνεται να φώναξε σε βοήθεια ή πολύ πιθανόν δεν πρόλαβε να το πράξει, καθώς σύμφωνα με τον φίλο του και ψυχίατρο Σίμο Κυριακίδη, σε δηλώσεις του στον «Πολίτη», στο πιστοποιητικό θανάτου του 68χρονου ψυχίατρου αναγράφεται «Ανακοπή καρδιάς» ως αίτιο της κατάληξης του.
 
 
Η τελευταία έκπληξη γενεθλίων: 

Ο Γιάγκος Μικελλίδης περνούσε τις περισσότερες ώρες της μέρας του στο ιατρείο του, κι όσοι έτυχε να τον γνωρίσουν ξέρουν πολύ καλά ότι διατηρούσε μια υπέροχη σχέση με τους συνεργάτες του. 

Έτσι, για τα 68α γενέθλιά του φρόντισαν να του κάνουν μια μικρή έκπληξη, «εισβάλλοντας» στο γραφείο του με μία τούρτα.
 

 
 
Πηγή: Κυπρίων ιατρών έργα, η ιατρική στην Κύπρο 1950-1960 Λάκης Κ Αναστασιάδης  άρθρα από εφημερίδες 2014, φωτογραφία ιατρείου από το περιοδικό Down Town 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας