Τρίτη 23 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Χωρίσατε; Γράψτε την ιστορία σας για να προστατεύσετε την υγεία σας!

Χωρίσατε; Γράψτε την ιστορία σας για να προστατεύσετε την υγεία σας!

Ο τερματισμός ενός προβληματικού γάμου, συνήθως δημιουργεί μία αίσθηση «ανακούφισης» στους συντρόφους, που αποφασίζουν να δώσουν συνειδητά «τέλος» στη σχέση τους, όμως η βραχυπρόθεσμη πίεση που ασκεί, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Η εξωτερίκευση αυτών των αγωνιών και των φόβων μέσα από την αφηγηματική γραφή, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης προβλημάτων υγείας στους χωρισμένους συντρόφους, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Psychosomatic Medicine».

Μία ομάδα ιατρών εμπειρογνωμόνων από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα θέλησε να διερευνήσει με ποιους τρόπους η γραφή επηρεάζει την υγεία των ανθρώπων μετά το χωρισμό.

Προηγούμενες μελέτες, έχουν αποδείξει, ότι η γραφή «θεραπεύει» το σώμα και το μυαλό, καθώς μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε ενίσχυση της ηπατικής λειτουργίας αλλά σε και συνολικότερη βελτίωση της διάθεσης ενός ατόμου.

Στην εν λόγω μελέτη, έλαβαν μέρος 109 ενήλικες (70 γυναίκες και 39 άνδρες), που είχαν βιώσει πρόσφατα την εμπειρία του χωρισμού.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες, όπου και τους ανατέθηκαν τρείς διαφορετικές ασκήσεις γραφής: (α) η παραδοσιακή εκφραστική γραφή, (β) η αφηγηματική εκφραστική γραφή και (γ) η ημερήσια συγγραφή σε ημερολόγιο. Η εντολή που τους δόθηκε, ήταν να αφιερώνουν περίπου 20 λεπτά την ημέρα στο γράψιμο της δικής τους ιστορίας για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Η καρδιαγγειακή λειτουργία των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε πριν από την έναρξη των δοκιμασιών, καθώς και σε δύο επόμενες επισκέψεις παρακολούθησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι οκτώ μήνες αργότερα, εκείνοι που είχαν δημιουργήσει μια συνεκτική ιστορία σχετικά με το γάμο τους, χρησιμοποιώντας την αφηγηματική εκφραστική γραφή, εμφάνισαν μεγαλύτερη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού και υψηλότερη ανθεκτικότητα στο στρες.

Μάλιστα, οι επιβλέποντες της μελέτης υποστήριξαν, ότι το να δημιουργεί κάποιος τη δική του ιστορία με δομημένο τρόπο – όχι μόνο να εξωτερικεύει αυτά που νιώθει, αλλά να προσέχει και το νόημα που βγαίνει από τα λεγόμενα του – του δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί αυτά τα συναισθήματα με πιο φυσιολογικό και προσαρμοστικό τρόπο.

Καταλήγοντας, η έρευνα αυτή, φαίνεται να αποτελεί μία ευχάριστη είδηση για όλους εκείνους, που επιθυμούν να αντισταθμίσουν τις ψυχολογικές επιπτώσεις και τα προβλήματα υγείας, που συνδέονται με το διαζύγιο.

Βιβλιογραφία:

Bourassa, K. J., Allen, J. J., Mehl, M. R., & Sbarra, D. A. (2017). Impact of Narrative Expressive Writing on Heart Rate, Heart Rate Variability, and Blood Pressure After Marital Separation. Psychosomatic medicine, 79(6), 697-705

* Δρ Θάνος Ασκητής,IΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας