Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Γιατί αφού στην προπόνηση ένας αθλητής ή μια ομάδα αποδίδουν στο μέγιστο, στον αγώνα αδυνατούν;

Γιατί αφού στην προπόνηση ένας αθλητής ή μια ομάδα αποδίδουν στο μέγιστο, στον αγώνα αδυνατούν;

Πολλές φορές ή ακόμη σχεδόν και καθημερινά ακούμε ότι ένας αθλητής ή μια ομάδα, ενώ στη προπόνηση τα πάει εξαιρετικά και η απόδοση είναι υψηλή, στον αγώνα δεν τα παει καλά και δεν αποδίδει όσο καλα θα μπορούσε να αποδώσει με βάση Τις ικανότητες του/Της.

Το φαινόμενο αυτό είναι συχνό και πολλοί παράγοντες μπορεί να το επηρεάσουν: πχ. ο κόσμος, η πίεση για ένα καλο αποτέλεσμα, η σημαντικότητα του αγώνα, η έλλειψη συγκέντρωσης και αυτοπεποίθησης, το στρες.

Διαβάστε: Γιατί αγχώνονται οι αθλητές;

Ο αθλητικός ψυχολόγος αφού αξιολογήσει τον αθλητή ή την ομάδα με διάφορους τρόπους και εργαλεία, θα μπορέσει να καταλάβει τι είναι αυτό που επηρεάζει ,και να παρέμβει έτσι ώστε να βοηθήσει να ξεπεράστει αυτό το “εμπόδιο”.

Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η διαδικασία αλλαγής και η εκπαίδευση των αθλητών στον να μάθουν κάποιες καινούριες τεχνικές, χρειάζονται χρόνο και υπομονή.

Διαβάστε: Οι πρώτες εργομετρικές εξετάσεις σε αθλητές στην Κύπρο

Οπόταν να θυμάσται ότι η αλλαγή δεν επέρχεται από την μια μέρα στην άλλη, χρειάζεται δέσμευση από τον αθλητή ή τους αθλητές, υπομονή και στο τέλος επιθυμητό το αποτέλεσμα θα έρθει και η αλλαγή θα φανεί.

Διαβάστε: Εργοφυσιολογία: Συνέντευξη με τον Δρ. Γιώργο Λουκαΐδη

*Θάλεια Παναγή, (MSc., MA).
Αθλητική Ψυχολόγος,
Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Επιστημονική Συνεργάτιδα στο πανεπιστήμιο UCLan Cyprus

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας