Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Εγκαταλείπουμε τις Αγκαλιές και η Μοναξιά Μεγαλώνει!

Εγκαταλείπουμε τις Αγκαλιές και η Μοναξιά Μεγαλώνει!

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports», ακόμα και μία απλή αγκαλιά από έναν ξένο είναι αρκετή για να μαλακώσει τον πόνο της μοναξιάς, που μπορεί να αισθανθεί κάποιος.

Ωστόσο, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου προειδοποιούν,ότι οι αγκαλιές μεταξύ των ανθρώπων τείνουν να εξαφανιστούν, καθώς όλο και περισσότερος κόσμος ενθουσιάζεται μπροστά στη χρήση του κινητού του τηλεφώνου και συνηθίζει να αλληλεπιδρά ψηφιακά.

Το εύρημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς συνδέεται με τις προσπάθειες αντιμετώπισης της αυξανόμενης μάστιγας της μοναξιάς στη Μ. Βρετανία, η οποία μάλιστα έχει χαρακτηριστεί από κάποιους ως«σιωπηρή επιδημία».

Για τους σκοπούς της συγκεκριμένης έρευνας, οι μελετητές προσκάλεσαν 84 γυναίκες να συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι ψηφιακής αλληλεπίδρασης, με δυνατότητα εξ’ αποστάσεως αγγίγματος αφής.

Αφού αξιολόγησαν μέσω απεικονιστικών μεθόδων ορισμένες από τις νοητικές τους ικανότητες, στη συνέχεια, ζήτησαν από τις συμμετέχουσες να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο, που αφορούσε, μεταξύ άλλων, το συναίσθημα του «ανήκειν» και την αυτοεκτίμηση.

Διαβάστε: 'Γιατί με μισείς; Είναι το χρώμα του δέρματός μου; ": Αφροαμερικανός «αφοπλίσε»γνωστό νεοναζί(video)

Διαβάστε: Να μου κρατάς το χέρι...

Η συν-συγγραφέας της μελέτης, K. Fotopoulou δήλωσε: «Τα θηλαστικά έχουν μια αναγνωρισμένη ανάγκη για εγγύτητα και προσκόλληση […] 

Δεν αποτέλεσε λοιπόν μεγάλη έκπληξη το γεγονός, ότι η κοινωνική υποστήριξη μειώνει το συναισθηματικό πόνο του αποκλεισμού στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις».

Διαβάστε: Αγκαλιαστείτε γιατί ... χανόμαστε

Η μελέτη ακολουθεί μία σειρά από νέα ευρήματα, σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις τηςκοινωνική αφής στιςκαρδιαγγειακές παθήσεις, στα χρόνια νοσήματα και στην αντιμετώπιση του στρες.

Βιβλιογραφία:

Von Mohr Ballina, M., Kirsch, L. K., & Fotopoulou, A. F. (2017). The Soothing Function of Touch: Affective Touch Reduces Feelings of Social Exclusion. Scientific Reports

 

* Δρ Θάνος Ασκητής,IΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας