Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Δυσφορία του φύλου

Δυσφορία του φύλου

Το άτομο έχει ανησυχία η οποία προέρχεται από την έντονη διαμάχη ανάμεσα στο φύλο με το οποίο γεννήθηκε (γενετήσιο φύλο) και στο φύλο το οποίο νιώθει πως ανήκει (εκφραζόμενο φύλο).

Πρόκειται για μία κατάσταση που προκαλεί δυσφορία στο άτομο τόσο στην παιδική όσο στην εφηβική και ενήλικη ζωή του.

Πιο αναλυτικά, στα παιδιά, για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, παρουσιάζεται η επιθυμία του να ανήκει στο αντίθετο φύλο, κάτι που εκφράζεται με την έντονη προτίμηση ρούχων και παιχνιδιών που είναι χαρακτηριστικά του άλλου φύλου και ταυτόχρονα απορρίπτει όσα στερεοτυπικά ταιριάζουν στο δικό του φύλο.

Επίσης, εμφανής είναι η απέχθεια του παιδιού προς την προσωπική του σεξουαλική ανατομία καθώς, για παράδειγμα το αγόρι δεν επιθυμεί να έχει πέος και το κορίτσι δεν θέλει να δει το στήθος του να αναπτύσσεται.

Αναφορικά με τους εφήβους και τους ενήλικες, πρόκειται πλέον για την πολύ έντονη διαμάχη που βιώνεται ανάμεσα στο γενετήσιο και το εκφραζόμενο φύλο και η πεποίθησή του πως οι συμπεριφορές, οι σκέψεις και τα συναισθήματά του είναι συμβατά με το εκφραζόμενο και όχι με το γενετήσιο φύλο.

Συνεπώς, ενισχύεται η επιθυμία του να απαλλαγεί από τα χαρακτηριστικά της σεξουαλικότητας του γενετήσιου και να αποκτήσει τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά του εκφραζόμενου φύλου για να ανήκει πραγματικά στο φύλο αυτό.

Τα άτομα αυτά νιώθουν πολλές φορές την δυσφορία τους αυτή να διοχετεύεται σε άλλες πλευρές της προσωπικής και κοινωνικής τους ζωής.

Στο σημείο αυτό συχνά είναι απαραίτητη η υποστήριξη από ψυχολόγο ή ψυχίατρο ειδικευμένο σε σεξουαλικά θέματα.

 

* Δρ Θάνος Ασκητής,IΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας