Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Σχέσεις από απόσταση: Είναι καταδικασμένες;

Σχέσεις από απόσταση: Είναι καταδικασμένες;

Οι σχέσεις από απόσταση έχουν αναμφίβολα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας από τις σχέσεις των ανθρώπων που είναι κοντά.

Συχνά οι σύντροφοι χάνουν την υπομονή τους και διαλύουν τη σχέση μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στα (μικρά ή μεγάλα) προβλήματα που προκύπτουν. Υπάρχουν βέβαια και τα ζευγάρια που επιμένουν και καταφέρνουν να κρατήσουν τη σχέση ζωντανή.

Το κατά πόσον η απόσταση είναι καταδικαστικός παράγοντας για τη σχέση εξαρτάται και προσδιορίζεται από διάφορους παράγοντες.

Σημαντικός είναι ο χρόνος που η σχέση προϋπήρχε, οι λόγοι του αποχωρισμού, ο χρόνος μέχρι την επανασύνδεση, η δέσμευση των συντρόφων, η υπομονή, η εμπιστοσύνη, η δυνατότητα συμβιβασμού και φυσικά τα συναισθήματα. 

Για παράδειγμα εάν οι σύντροφοι έχουν μια μακροχρόνια σχέση και χρειάζεται να μείνουν χώρια για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τότε τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα.

Η κατάσταση περιπλέκεται στις περιπτώσεις που στο μακροπρόθεσμο πλάνο δεν υπάρχει η πιθανότητα επανασύνδεσης. Γενικά η απόσταση χρειάζεται κάποιο πλάνο που θα προσφέρει ανακούφιση στο ζευγάρι και θα κάνει την αναμονή πιο ανεχτή. 

Θα πρέπει επίσης η σχέση να προσδιοριστεί και οι δύο σύντροφοι να είναι ξεκάθαροι ως προς το τι προσμένουν.

Για παράδειγμα η αποκλειστικότητα της σχέσης, είναι ένα θέμα βασικό. Παρόλο που μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, ενδεχομένως ο ένας εκ των δύο να έχει διαφορετική άποψη. Επίσης είναι ευκολότερο να αμφισβητήσει κανείς την πίστη και την ειλικρίνεια του συντρόφου του, να ζηλέψει και να κάνει σενάρια, εφόσον δεν μπορεί να τον «τσεκάρει». 

Η ένταση και η ψυχρότητα μπορούν να κλιμακωθούν αφού αδυνατείς να πλησιάσεις τον άλλον όταν σας χωρίζουν πολλά χιλιόμετρα αντί για μερικά μέτρα. Η μεγαλύτερη ίσως δυσκολία είναι η στιγμή που θα θέλεις μια αγκαλιά, που θα έχεις ανάγκη την παρουσία του άλλου δίπλα σου για μια στιγμή. 

Ο χρόνος και ο τρόπος της επικοινωνίας είναι επίσης κάτι που θέλει δουλειά. Η τεχνολογία πλέον παρέχει οικονομικά μέσα που διευκολύνουν την επικοινωνία.

Χρειάζεται βέβαια οργάνωση και από τους δύο προκειμένου να έχουν κοινό ελεύθερο χρόνο. Η οργάνωση ταξιδιών όσο πιο συχνά γίνεται, χωρίς εγωιστικό μέτρημα του ποιος πήγε περισσότερες φορές, είναι επίσης καίριο. 

Οι σχέσεις από απόσταση φυσικά έχουν και θετικά χαρακτηριστικά. Ο καθένας έχει τον χρόνο να ασχοληθεί με προσωπικά ενδιαφέροντα, να δει φίλους και γενικά να έχει τη ζωή του εργένη.

Αυτό είναι ιδιαίτερα βολικό για εκείνους που έχουν μάθει να ζουν με έναν βαθμό ανεξαρτησίας. Επίσης δεν μπαίνεις στη ρουτίνα και τη καθημερινότητα που μπορεί να διαβρώσει τη σχέση του ζευγαριού.

Εφόσον ο χρόνος που περνάς με τον άλλον είναι περιορισμένος, εκτιμάς και εκμεταλλεύεσαι τη κάθε στιγμή μαζί του, χωρίς να τον θεωρείς δεδομένο. 

Τελικά οι σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο έχουν να κάνουν περισσότερο με τους ανθρώπους και τη προθυμία τους να δουλέψουν τη σχέση και πολύ λιγότερο με τις χιλιομετρικές αποστάσεις.

Πολλά ζευγάρια ζουν στο ίδιο σπίτι, κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι καθημερινά, αλλά η απόσταση μεταξύ τους είναι χαοτική. Και είναι μια απόσταση που δεν την καταλαβαίνουν ή είναι διατεθειμένοι να την παραβλέψουν.

Επομένως οι σχέσεις από απόσταση δεν ταιριάζουν σε όλους αλλά δεν είναι και δεδομένο πως λειτουργούν με ημερομηνία λήξης.

Το βασικότερο όλων είναι να θέλουμε, να προσπαθούμε και να πιστεύουμε στο μέλλον της σχέσης.

 

Δρ Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας 
*Θέκλα Βασιλείου Ψυχολόγος Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας