Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Σταματά το σεξ στην εμμηνόπαυση;

Σταματά το σεξ στην εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση εξ ορισμού εμφανίζεται ένα χρόνο μετά την τελευταία έμμηνο ρύση της γυναίκας. Η κλιμακτήριος ωστόσο, δηλαδή η πορεία προς την εμμηνόπαυση είναι ένα ταξίδι που διαρκεί χρόνια όπως εξηγεί η Δρ. Thielen από την Κλινική Mayo.

Οι αλλαγές στον εμμηνορρυσιακό κύκλο της γυναίκας είναι συχνά η πρώτη ένδειξη. Με την πάροδο του χρόνου «η απώλεια του σταθερού, κανονικού μοτίβου του εμμηνορρυσιακού κύκλου γίνεται τόσο ενοχλητική μαζί με τις διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών. Τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και όλες οι ορμόνες επηρεάζουν κάθε μέρος του σώματος και όχι μόνο τα αναπαραγωγικά όργανα. Έτσι βιώνονται αλλαγές σε κάθε πτυχή της ζωής της γυναίκας», αναφέρει η Δρ Thielen.

Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν φυσικά συμπτώματα όπως εξάψεις και διαταραχές ύπνου όπως επίσης και συναισθηματικά συμπτώματα τα οποία μπορεί να πυροδοτούν άγχος ή θλίψη.

Αλλαγές στη σεξουαλική ζωή

Στην πρόωρη εμμηνόπαυση πολλές γυναίκες ενδέχεται να παρατηρήσουν αλλαγή και στο σεξουαλικό τους ενδιαφέρον και κολπική ξηρότητα, δήλωσε η Δρ. Thielen, κάτι το οποίο μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις και την ποιότητα ζωής τους.

«Αρκετές γυναίκες δεν θέλουν να μιλάνε για το σεξ μετά την εμμηνόπαυση. Αλλά υπάρχουν επιλογές και σχέδια θεραπείας έτσι είναι πραγματικά σημαντικό να μιλάνε και να αναζητούν πληροφορίες», πρόσθεσε η Δρ. Thielen.

Με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής πολλές γυναίκες θα μπορούσαν να περάσουν ακόμα και το 40% της ζωής τους σε μετεμμηνοπαυσιακό στάδιο. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να διαρκέσουν για χρόνια και πολλές γυναίκες δεν έχουν όλα τα δεδομένα για το τι να περιμένουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

«Η μεγαλύτερη παρανόηση των γυναικών για την εμμηνόπαυση είναι πως είναι μία άσχημη περίοδος, όπου όλα αλλάζουν και πως για το υπόλοιπο της ζωής τους θα είναι αδιάφορες για το σεξ, θα αισθάνονται ζεστές και ιδρωμένες και θα έχουν έλλειψη ύπνου. Γενικά μιλώντας οι περισσότερες γυναίκες θα έχουν ήπια έως μεσαίας έντασης συμπτώματα».

Η Δρ. Thielen πρόσθεσε πως «πολλές γυναίκες πιστεύουν επίσης εσφαλμένα πως η σεξουαλική λειτουργία σταματά σε κάποια ηλικία».

«Αυτό δεν είναι αλήθεια, στην πραγματικότητα ορισμένοι από τους γηραιότερους ασθενείς μου οι οποίοι είναι στην δεκαετία των 80 είναι πιθανώς πιο απασχολημένοι με τις σεξουαλικές τους σχέσεις! Το σημαντικό είναι να τα βρείτε με τον εαυτό σας και να έχετε την ικανότητα να το μοιραστείτε με κάποιον χωρίς να έχει σημασία η ηλικία σας», συμβουλεύει η Δρ. Thielen.

Μετά την εμμηνόπαυση, ωστόσο, ο κίνδυνος για μία γυναίκα να παρουσιάσει κάποιες παθήσεις αυξάνεται λόγω της απώλειας προστατευτικών ορμονών. Καρδιαγγειακή νόσος, οστεοπόρωση και προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος είναι ανάμεσα στις πιο κοινές παθήσεις. H Δρ. Thielen προτείνει στις γυναίκες να συνεχίσουν να επισκέπτονται το γιατρό τους κατά τη μεταβατική περίοδο και μετά από αυτή.

«Όταν έχετε μία ερώτηση για το σώμα σας ή για μία αλλαγή που συμβαίνει, πάντα πρέπει να ρωτάτε. Είναι σημαντικό να εκφράζετε τις ανησυχίες σας νωρίς για να σκεφτείτε προστατευτικά μέτρα και να εστιάσετε στα πράγματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας σε κάθε στάδιό της», καταλήγει η Δρ. Thielen.

Πηγή:ygeiamou.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας