Πέμπτη 18 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Βουλβοδυνία, η δυσφορία του αιδοίου

Βουλβοδυνία, η δυσφορία του αιδοίου

Η βουλβοδυνία είναι ένας όρος που περιγράφει τη δυσφορία του αιδοίου, όπου πιο συχνά περιγράφεται ως αίσθημα πόνου και χαρακτηρίζεται από κάψιμο, τσούξιμο, ερεθισμό ή οξύ πόνο που εμφανίζεται στο αιδοίο, συμπεριλαμβανομένων των χειλέων και την είσοδο του κόλπου.
 
Ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής, διακοπτόμενος ή να συμβεί μόνο όταν το αιδοίο έρχεται σε επαφή, συνήθως η βουλβοδυνία ορίζεται ως χρόνια.
 
Τα αίτιά της, μέχρι στιγμής, παραμένουν άγνωστα. Μπορεί να μην συσχετίζεται απαραίτητα με μόλυνση ή δερματική πάθηση στην περιοχή, ενώ δεν υπάρχουν σχετικά ορατά ευρήματα ή μια συγκεκριμένη, κλινικά αναγνωρίσιμη, νευρολογική διαταραχή που να την προκαλεί.
 
Δεν προκαλείται από λοίμωξη (π.χ. ιός candida, ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, έρπη), φλεγμονή (π.χ. ομαλός λειχήνας, διαταραχή immunobullous), νεοπλασία (π.χ. ασθένεια του Paget, καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων), ή νευρολογική διαταραχή (π.χ. συμπίεση του νωτιαίου νεύρου).
 
Πολλοί γυναικολόγοι πιστεύουν ότι οφείλεται σε παλαιότερη μυκητίαση. Μια άλλη πιθανή αιτία είναι οι βλάβες των νεύρων.
 
Τα χαρακτηριστικά του πόνου, που συναντώνται στη βουλβοδυνία, μοιάζουν με εκείνα του νευροπαθητικού πόνου.
 
Η βουλβοδυνία ταλαιπωρεί περίπου 15% των γυναικών και συνήθως εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 20 με 30.
 
Δεν υπάρχει μια ομοιόμορφη θεραπευτική προσέγγιση θεραπείας για την βουλβοδυνία.
 
Παρόλα αυτά, η κατάσταση μπορεί να θεραπευτεί με τις ακόλουθες τακτικές:
 
Φορέστε πάντοτε βαμβακερά εσώρουχα, αποφύγετε σαπούνια που ερεθίζουν την περιοχή του αιδοίου, χρησιμοποιείτε μόνο ειδικά σαπούνια για την ευαίσθητη περιοχή, όχι σκληρά αφρόλουτρα με έντονο άρωμα, άλλα προϊόντα με ουδέτερο ph (ακόμα καλύτερα πλένετε την περιοχή του αιδοίου μόνο με δροσερό νερό).
 
Χρήση λιπαντικών κατά τη σεξουαλική επαφή ή ακόμα και καθημερινή χρήση για την ελαχιστοποίηση ερεθισμού στην περιοχή του αιδοίου. Συχνά προτείνεται η χρήση λιπαντικών με βάση το νερό.
 
Διατροφή: Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε οξαλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει εκείνους των οποίων τα επίπεδα οξαλικού οξέος στα ούρα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, πράγμα που μπορεί να προκαλεί ή να επιδεινώνει τον ερεθισμό του αιδοίου. Επίσης, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα προβιοτικά που λαμβάνονται καθημερινά μπορεί να βοηθήσουν.
 
Εναλλακτικές λύσεις για την διείσδυση κατά τη σεξουαλική επαφή: Οι γυναίκες που πάσχουν από βουλβοδυνία συχνά ενθαρρύνονται να εξερευνήσουν τη σεξουαλική τους δραστηριότητα, πέραν της σεξουαλικής επαφής με κολπική διείσδυση, η οποία είναι συχνά μια σημαντική πηγή πόνου.
Οι ασθενείς μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια ενός ειδικού για να μάθουν ειδικές τεχνικές και τρόπους για να διατηρήσουν μια θετική εικόνα της σεξουαλικής οικειότητας με το σώμα τους.
 
Ασκήσεις Kegel: Πολλές γυναίκες έχουν αναφέρει ότι οι ασκήσεις Kegel τις έχουν βοηθήσει στην αντιμετώπιση της βουλβοδυνίας.
Φαρμακευτική αγωγή: Χρήση τοπικών κρεμών και gel με ξυλοκαΐνη, όπως και τοπικές κρέμες συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων ή/και της τεστοστερόνης.
 
Δια του στόματος φαρμακευτική αγωγή, συμπεριλαμβανομένης της τεστοστερόνης. Επίσης, στην περίπτωση της βουλβοδυνίας, χορηγούνται αντικαταθλιπτικά (π.χ., νορτριπτυλίνη, αμιτριπτυλίνη) για τις διαταραχές πόνου, γιατί αυτά τα φάρμακα περιορίζουν την αίσθηση των νεύρων του δέρματος και αγχολυτικά φάρμακα.
 
Εν κατακλείδι, παρότι δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης της πάθησης αυτής, γνωρίζουμε ότι δεν είναι μεταδοτική και δεν προκαλεί άλλου είδους επιπλοκές, εκτός από τις ψυχολογικές επιπτώσεις στις γυναίκες που το αντιμετωπίζουν, λόγω του ότι νιώθουν ότι δεν τους επιτρέπει να απολαύσουν μια ολοκληρωμένη και ικανοποιητική ερωτική ζωή με τον σύντροφό τους, αφού σταδιακά χάνουν την διάθεση της σεξουαλικής επαφής με τον φόβο ακόμη μιας επώδυνης σεξουαλικής εμπειρίας.


*Δρ Θάνος Ασκητής ,ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας