Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ανεσταλμένος οργασμός

Ανεσταλμένος οργασμός

Ως ανεσταλμένος οργασμός ή ανεσταλμένη εκσπερμάτιση για έναν άνδρα είναι η πλήρης αναστολή εμφάνισης σπέρματος κατά τη σεξουαλική επαφή με τη σύντροφο.
 
Προκειμένου να γίνει διάγνωση της διαταραχής ανεσταλμένης εκσπερμάτισης , το πρόβλημα θα πρέπει να υπάρχει για τουλάχιστον έξι μήνες.
 
Η αναστολή της εκσπερμάτισης μπορεί να παρουσιάζεται στην ζωή του άνδρα με διάφορες εικόνες.
 
Τις πιο πολλές φορές ο άνδρας αδυνατεί να φτάσει στην εκσπερμάτιση κυρίως όταν βρίσκεται μέσα στον κόλπο της συντρόφου .
 
Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι κατά τη διάρκεια της πλήρους σεξουαλικής πράξης, όπου ο άνδρας μετά από επαρκή διέγερση , στύση και πλήρη διείσδυση μέσα στον κόλπο της συντρόφου δεν μπορεί να εκσπερματίσει.
 
Συχνά, ωστόσο η εκσπερμάτιση επιτυγχάνεται μέσα από αυνανιστική προσπάθεια από την σύντροφο ή από τον ίδιο και εκτός του κόλπου ή άλλες φορές με στοματικό έρωτα.
 
Μια άλλη εικόνα της ανεσταλμένης εκσπερμάτισης είναι ότι ο άνδρας δε φτάνει καθόλου στην εκσπερμάτιση σε όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής με τη σύντροφό του (ερωτικά παιγνίδια και διείσδυση),και δεν μπορεί να φτάσει στην εκσπερμάτιση ούτε και μόνος του με αυνανιστική προσπάθεια.
 
Στην ουσία, ο άνδρας με διαταραχή της ανεσταλμένης εκσπερμάτισης, μπορεί να «απολαμβάνει» αυνανιστικούς οργασμούς, αλλά δεν μπορεί να βιώσει οργασμική κορύφωση μέσα από τη σεξουαλική επαφή με τη σύντροφό του.
 
Το πρόβλημα της ανεσταλμένης εκσπερμάτισης προκαλεί έντονη δυσφορία τόσο στον άνδρα όσο και στην σύντροφό του.
 
Η αδυναμία του άνδρα να ολοκληρώσει μειώνει την απόλαυση της επαφής ενώ από την άλλη αγχώνει την σύντροφο που το εκλαμβάνει ως ένα δείγμα μη ικανοποίησης του άνδρα. Σαφώς, η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στην προσπάθεια ενός ζευγαριού να τεκνοποιήσει.
 
Οι αιτίες που βρίσκονται στο υπόβαθρο της ανεσταλμένης εκσπερμάτισης είναι κατά κύριο λόγω ψυχολογικές.
 
Το πρόβλημα μπορεί να σχετίζονται άμεσα με την ψυχολογική κατάσταση ενός άνδρα , την σχέση με την σύντροφό του αλλά και την ψυχοσεξουαλική του εξέλιξη και τις πρώτες σεξουαλικές του εμπειρίες.
 
Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της ανεσταλμένη εκσπερμάτιση είναι συχνά είναι η αυστηρά συντηρητική ανατροφή, η ανεπαρκής πληροφόρηση, οι διαταραγμένες οικογενειακές σχέσεις και η πρώιμη σεξουαλική τραυματική εμπειρία (πρώτη επαφή με κοινή γυναίκα που ενθαρρύνει το «γρήγορο» τελείωμα).
 
Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση συνήθως παρουσιάζεται ως μια δευτερογενής διαταραχή, δηλαδή ένας άνδρας μπορεί να εμφανίσει ξαφνικά το πρόβλημα κάτω από συγκεκριμένες ψυχολογικές συνθήκες.
 
Τέτοιες συνθήκες μπορεί να είναι οι διαταραγμένες διαπροσωπικές σχέσεις, η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας, μια νέα σχέση, η καταναγκαστική ερωτική επαφή ή η προσδοκία για την σύλληψη ενός παιδιού.
 
Στη συνέχεια, το πρόβλημα συντηρείται κάτω από το βάρος του άγχους που προκαλεί η σκέψη ότι το πρόβλημα θα επαναληφθεί. Ο άνδρας έτσι εμπλέκεται σε ένα φαύλο κύκλο άγχους , παύει να απολαμβάνει το σεξ και επικεντρώνεται στην εκσπερμάτιση.
 
Κάτω από αυτές τις συνθήκες το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει.
 
Όπως αναφέρθηκε η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση είναι μια διαταραχή που σχετίζεται κατά κύριο λόγο με ψυχολογικά αίτια.
 
Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις οργανικών νοσημάτων που έχουν κατά καιρούς σχετιστεί με την ανεσταλμένη εκσπερμάτιση.
 
Τέτοιες παθήσεις είναι για παράδειγμα σακχαρώδης διαβήτης, οι βλάβες του νωτιαίου μυελού, οι παθήσεις των οσφυϊκών γαγγλίων,
 
Πέραν των ψυχολογικών αιτιών τα οργανικά αίτια ανεσταλμένης εκσπερμάτισης είναι κυρίως φάρμακα αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά και κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, νευροληπτικά και αντιυπερτασικά.


*Δρ Θάνος Ασκητής ,ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας