Παρασκευή 26 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Διαταραχές του πόνου της σεξουαλικής διείσδυσης  

Διαταραχές του πόνου της σεξουαλικής διείσδυσης  

Συμβαίνει πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες και χαρακτηρίζονται από αίσθημα πόνου πριν κατά ή μετά τη σεξουαλική πράξη.

Ο πόνος κοστίζει στη γυναικεία σεξουαλική έκφραση αφού «κλειδώνει» τη γυναίκα ψυχικά και σωματικά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αισθανθεί, να διεγερθεί και να κορυφώσει.
 
Αρκετές γυναίκες σε κάποια φάση της ζωής τους μπορεί να νιώσουν πόνο πριν από τη σεξουαλική επαφή, κατά τη διάρκειά της ή ακόμα και μετά, με αποτέλεσμα το σεξ να μην είναι πάντα ευχάριστο.
 
Την εμποδίζει δηλαδή να χαρεί με τον σύντροφό της τη σεξουαλική επαφή, ενώ την οδηγεί στην ψυχρότητα και στην σεξουαλική απομόνωση. Οι διαταραχές του πόνου είναι ο κολεόσπασμος και η δυσπαρευνία.

Κολεόσπασμος

Ο κολεόσπασμος (κολπικός σπασμός) είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία που χαρακτηρίζεται από επανειλημμένο ή επίμονο ακούσιο σπασμό του έξω τριτημόριου του κόλπου της γυναίκας.
 
Σημαντικό είναι ότι αυτός ο σπασμός δεν γίνεται με τη θέληση της γυναίκας συνειδητά ή ηθελημένα, δηλαδή η γυναίκα πραγματικά θέλει να έρθει σε συνουσία με τον σύντροφό της, αλλά δεν μπορεί γιατί πονάει.

Είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία που απειλεί και βασανίζει κυρίως την παρθένα γυναίκα.
 
Η γυναίκα που πηγαίνει στην πρώτη σεξουαλική της φορά με το φόβο ότι θα πονέσει, με φόβο για το σπάσιμο του παρθενικού υμένα, με το άγχος για το τι θα ακολουθήσει, με αγωνία για το αν θα του αρέσει σεξουαλικά στον σύντροφο της, καθώς και φορτισμένη με ταμπού, προκαταλήψεις και παραπληροφόρηση για το σεξ, είναι ευάλωτη στον κολεόσπασμο, επειδή ακριβώς περιμένει να πονέσει!
 
Έτσι λοιπόν το σώμα της μπαίνει στη διαδικασία να περιμένει τον πόνο που θα ακολουθήσει και όταν φτάσει η ώρα της διείσδυσης του πέους στον κόλπο, αυτόματα σφίγγονται οι μύες.

Η θεραπεία του κολεόσπασμού μπορεί να γίνει με σεξοθεραπεία, ατομική ψυχοθεραπεία και θεραπεία ζεύγους, με στόχο τη μείωση του άγχους και του φόβου για τον πόνο την ώρα της εισχώρησης του πέους στον κόλπο.

Δυσπαρεύνια

Η δυσπαρεύνια είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία που συναντάται όχι μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες σπανιότερα όμως. Χαρακτηρίζεται από επίμονο ή επανειλημμένο πόνο στα γεννητικά όργανα πριν από τη σεξουαλική πράξη, κατά τη διάρκεια της ή ακόμα και μετά τη σεξουαλική ολοκλήρωση.

Τα αίτια είναι οργανικά, ψυχολογικά ή συνυπάρχουν και τα δύο.
 
Ο γυναικολόγος είναι αυτός που θα εκτιμήσει αν υπάρχει πρόβλημα οργανικό, όπως κολπίτιδες και φλεγμονές, είτε είναι αποτέλεσμα ψυχολογικής αιτίας.
 
Τα ψυχολογικά αίτια συσχετίζονται, όπως και στον κολεόσπασμο, με τη συνειδητή επιθυμία αποφυγής της σεξουαλικής πράξης λόγω του έντονου άγχους, κακής εικόνας σώματος, ψυχοσεξουαλική ανωριμότητα, παραπληροφόρηση, φτωχό προκαταρκτικό παιχνίδι κ.α.
 
Όταν ο πόνος κάνει την εμφάνισή του, η γυναίκα φοβάται ότι θα πονέσει και την επόμενη φορά και το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει και να διογκώνεται. Μπορεί να παρουσιαστεί από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής ή έπειτα από μια περίοδο φυσιολογικής ερωτικής ζωής.
 
Μπορεί να είναι γενικευμένη, να εμφανίζεται πάντα ή περιστασιακά, να εμφανίζεται με συγκεκριμένο ερωτικό σύντροφο ή κατάσταση.



 *Δρ Θάνος Ασκητής ,ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77
  
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας