Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πορνογραφία και Σεξουαλικότητα

Πορνογραφία και Σεξουαλικότητα

Το διαδίκτυο αποτελεί σημαντική εξέλιξη και πρόοδο των καιρών μας, κατέχοντας ολοένα και μεγαλύτερη θέση στην καθημερινότητά μας και εισβάλλοντας στα σπίτια μας με ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς.
 
Ίσως ο πιο καθοριστικός παράγοντας που προωθεί την υπερβολική χρήση του διαδικτύου είναι η ανωνυμία των χρηστών, οι οποίοι κρυμμένοι πίσω από την οθόνη του υπολογιστή βιώνουν μία διαφορετική πραγματικότητα χωρίς κανενός είδους λογοκρισία.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου που δαπανάται στο διαδίκτυο έχει να κάνει με τη σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ παράλληλα μεγάλο μέρος των χρηστών χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ως σεξουαλική έκφραση και διέξοδο.
 
Η πορνογραφία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στις μέρες μας και η επιρροή που ασκεί δημιουργεί ανησυχία σε ειδικούς και ερευνητές.
 
Το περιεχόμενο του πορνογραφικού υλικού που συχνά προβάλλει παθολογικές καταστάσεις και παρεκκλίνουσες σεξουαλικές συμπεριφορές, διαθέσιμο σε τεράστιες ποσότητες με το πάτημα ενός κουμπιού, είναι δυνατόν να δημιουργήσει λανθασμένες αντιλήψεις και μηνύματα, τόσο στους νέους όσο και στους ενήλικες, καθώς και σύγχυση του σεξουαλικού τους ρόλου και της σεξουαλικής τους ταυτότητας.
 
Χωρίς δυσκολία, μπορεί να βρει κανείς εικόνες ή ταινίες με νοσηρό περιεχόμενο όπου απροκάλυπτα προβάλλεται η ζωοφιλία ή άλλες παραφιλικές συμπεριφορές.
 

Η έντονη και επαναλαμβανόμενη ενασχόληση με την πορνογραφία καθώς και το διαδικτυακό σεξ φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά και την σχέση των δύο συντρόφων, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το cyber sex αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για τη διάλυση ενός γάμου.
 
Η χρήση του πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο ασκεί επιρροή και στις προσδοκίες που έχουν τα δύο φύλα για την εικόνα τους, τον σεξουαλικό τους ρόλο αλλά και την σεξουαλική τους επίδοση.

Οι επιπτώσεις της πορνογραφίας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα παιδιά και τους έφηβους που βρίσκονται σε μια τόσο ευαίσθητη και καθοριστική για την μετέπειτα εξέλιξή τους ηλικιακή περίοδο.
 
Ένας άλλος παράγοντας ενοχοποίησης του διαδικτύου και πιο συγκεκριμένα του πορνογραφικού υλικού που αυτό προσφέρει είναι η αύξηση της παιδικής κακοποίησης.
 
Η συνεχόμενη έκθεση σε πορνογραφικό υλικό μειώνει τις αναστολές και μετατρέπει την εσωτερίκευση του ανώμαλου σε φυσιολογικό με αποτέλεσμα κάθε σεξουαλική παρέκκλιση να θεωρείται σταδιακά φυσιολογική.
 
Οι παιδόφιλοι χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα πλέον να συχνάζουν σε μέρη που κατεξοχήν είναι σημεία συνάντησης παιδιών όπως σχολεία, πλατείες ή παιδικές χαρές, μέσα από το διαδίκτυο και πίσω από την ασφάλεια της ανωνυμίας τους και την κάλυψη της οθόνης του υπολογιστή που είναι ο μεσολαβητής για οποιαδήποτε μορφή επικοινωνίας, μπορούν εύκολα να προσεγγίσουν το ανήλικο θύμα και να πιάσουν συζήτηση μαζί του.
 
Υπάρχουν πολλοί τρόποι επικοινωνίας που όλοι μας χρησιμοποιούμε θεωρώντας ότι είναι ασφαλείς όπως τα chat rooms, sites κοινωνικής δικτύωσης όπως το face book, τα e-mails όπου δίνουν τη δυνατότητα στον παιδόφιλο χρήστη να «ψαρέψει» ανήλικους και ανυποψίαστους χρήστες.
 
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αν και η παιδική πορνογραφία αποτελεί σοβαρότατο ποινικό αδίκημα υπάρχουν ακόμα αρκετά sites παιδικής πορνογραφίας.

Στις μέρες μας διαπιστώνεται έντονα η χρήση του διαδικτύου ως το ιδανικό μέσο προκειμένου να εκδικηθεί κάποιος τον σύντροφο που τον εγκατέλειψε ανεβάζοντας ημίγυμνες ή γυμνές φωτογραφίες ή βίντεο σεξουαλικού περιεχόμενου.
 
Υπάρχουν αναρίθμητα sites όπου παρατηρεί κανείς ανυποψίαστους ανθρώπους χωρίς την παραμικρή ιδέα ότι μια τόσο προσωπική στιγμή τους βιντεοσκοπείται και μπορεί στο μέλλον να είναι στη διάθεση οποιουδήποτε.

Κλείνοντας, θα λέγαμε πως αν το διαδίκτυο είναι ένα ακόμη μέσο το οποίο χρησιμοποιείται προκειμένου να καλύψει την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου για κοινωνικότητα και διαπροσωπική επαφή, με τη σωστή χρήση και καθοδήγηση μπορεί να προάγει τη σεξουαλική υγεία.
 
 
Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην απλή περιέργεια και την εξάρτηση είναι πολύ λεπτή και πως σε κάθε περίπτωση κανενός είδους εικονική πραγματικότητα δεν δύναται να συγκριθεί και να αντικαταστήσει την αληθινή σωματική επαφή και αίσθηση.



 *Δρ Θάνος Ασκητής ,ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας