Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Παραφιλικές διαταραχές

Παραφιλικές διαταραχές

Με τον όρο παραφιλία αναφερόμαστε στις σεξουαλικές εκείνες παρορμήσεις, φαντασιώσεις ή δραστηριότητες που είναι παράξενες, ασυνήθιστες ή αποκλίνουσες, όπου το άτομα επενδύει σε άλλα άτομα ή σε σεξουαλικά αντικείμενα με μοναδικό στόχο τη σεξουαλική διέγερση.
 
Οι περισσότερες παραφιλίες αφορούν και τα δύο φύλα αν και συναντώνται συνηθέστερα στους άνδρες.
 
 
Συνήθως προκαλούν σημαντική δυσφορία στο ίδιο το άτομο ή/ και στο περιβάλλον του, καθώς και έκπτωση σε βασικούς τομείς της λειτουργικότητάς του.
 
Η παραφιλική δραστηριότητα είναι συχνά καταναγκαστική, ο παραφιλικός δηλαδή, αδυνατεί να ελέγξει την παρόρμηση του η οποία είναι συχνή, επαναλαμβανόμενη και συνήθως συνοδεύεται από αισθήματα ενοχής.
 
Οι συμπεριφορές αυτές αποτελούν διαταραχή ή παρέκκλιση όταν είναι απαραίτητες για τη σεξουαλική διέγερση και την επίτευξη οργασμού και η αναζήτηση τους γίνεται με τρόπο απόλυτο και εγωκεντρικό.
 
Επιδειξιμανία: το άτομο αρέσκεται στη δημόσια έκθεση των γεννητικών του οργάνων σε ανυποψίαστα άτομα και ερεθίζεται από την έκπληξη ή τον τρόμο τους. Συχνά η επίδειξη συνοδεύεται από αυνανισμό. Η διαταραχή αυτή είναι σπάνια στις γυναίκες.
 
Ηδονοβλεψία: η σεξουαλική διέγερση επιτυγχάνεται με την παρακολούθηση σεξουαλικών σκηνών, είτε αυτό αφορά τη σεξουαλική πράξη είτε την παρατήρηση ατόμων που είναι γυμνά.
 
Ο οργασμός έρχεται με τον αυνανισμό κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης ή αργότερα ανακαλώντας τη δραστηριότητα στη φαντασία του.
 
Η ηδονοβλεψία συνδέεται άμεσα με την παρακολούθηση άσεμνων φωτογραφιών ή ταινιών πορνό στο διαδίκτυο η οποία συνοδεύεται από την αυνανιστική συνήθεια. Παραλλαγή της διαταραχής αυτής είναι και η ακρόαση ερωτικών συνομιλιών, όπως το τηλεφωνικό σεξ.
 
Εφαψιομανία: το άτομο διεγείρεται σεξουαλικά και κορυφώνει με την τριβή των γεννητικών του οργάνων πάνω σε ανυποψίαστο άτομο που δεν συναινεί. Διαπράττεται συνήθως σε πολυσύχναστα μέρη όπως λεωφορεία και εμπορικά κέντρα.
 
Σεξουαλικός σαδισμός: άντληση σεξουαλικής διέγερσης από την ταπείνωση, τον εξευτελισμό, τη πρόκληση ψυχικού ή σωματικού πόνου σε άλλο άτομο. Συνήθως όσο αυξάνεται ο πόνος τόσο αυξάνεται και ο σεξουαλικός ερεθισμός.
 
 
Παρατηρείται συχνότερα στους άνδρες και μπορεί να οδηγήσει στο βιασμό.
 
Σεξουαλικός μαζοχισμός: η σεξουαλική διέγερση επιτυγχάνεται μέσα από τη ταπείνωση, τον εξευτελισμό, τον σωματικό ή ψυχικό πόνο που προκαλείται στο ίδιο το άτομο.
 
Ο συνδυασμός μαζοχιστή με σαδιστή παρτενέρ μπορεί να οδηγήσει σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο ερωτικό παιχνίδι που να απειλήσει ακόμα και τη ζωή, αφού ο μεν ερεθίζεται δεχόμενος πόνο και ο δε να προκαλώντας πόνο, χωρίς κανένας να μπορεί να διατηρήσει τα όρια.
 
Φετιχισμός: η σεξουαλική διέγερση επιτυγχάνεται αποκλειστικά με άψυχα αντικείμενα όπως παπούτσια, εσώρουχα ή μαλλιά.
 
 
Το άτομο αρέσκεται να βλέπει, να χαϊδεύει ή να μυρίζει το αντικείμενο –φετίχ ενώ η απουσία του αντικειμένου μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία σεξουαλικής διέγερσης.
 
Παραλλαγή αποτελεί η φετιχιστική παρενδυσία, ο ερεθισμός δηλαδή προκαλείται όταν το άτομο ντύνεται με ρούχα του αντίθετου φύλου.
 
Παιδοφιλία: είναι η συνηθέστερη και σοβαρότερη παραφιλία και αφορά τη σεξουαλική δραστηριότητα ενός ατόμου με ένα παιδί κάτω των 13 ετών.
 
Τα ψυχιατρικά διαγνωστικά κριτήρια ορίζουν πως ο παιδόφιλος πρέπει να είναι τουλάχιστον 16 ετών και τουλάχιστον 5 χρόνια μεγαλύτερος από το παιδί - θύμα.
 
 
Η δραστηριότητα μπορεί να αφορά την αφαίρεση των ρούχων του παιδιού, το άγγιγμα ή το κοίταγμα παιδιού, την έκθεση των γεννητικών οργάνων του θύτη στο παιδί, τον αυνανισμό παρουσία του παιδιού ή την διείσδυση αντικειμένων ή των γεννητικών οργάνων του θύτη στο στόμα, τον κόλπο ή των πρωκτό του παιδιού.
 
Υπάρχει σαφής και αυστηρή νομοθεσία που αφορά την παιδοφιλία και ο παιδόφιλος θα πρέπει να τιμωρείται ανεξάρτητα από την παρουσία ή όχι ψυχικής νόσου.
 
Παρενδυσιακός φετιχισμός: Το άτομο διεγείρεται σεξουαλικά φορώντας ρούχα του αντίθετου φύλου, και ακολουθείται από αυνανισμό ή συνουσία.
 
Συνήθως χρησιμοποιείται για ετεροσεξουαλική διέγερση αλλά οι σχέσεις του ατόμου είναι περιορισμένες. Δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον τρανσεξουαλισμό.
 
Πιο συχνά αφορά άνδρες.
 
 
Υπάρχουν ακόμα περισσότερες από 100 καταγεγραμμένες παραφιλίες ανάμεσα στις οποίες είναι η υποξυφιλία, η ζωοφιλία, η κοπρολαγνεία, η νεκροφιλία, η μεροφιλία και άλλες.
 
Αιτιολογία: Πιθανώς να υπάρχει κάποια γενετική προδιάθεση που ενισχύεται από ψυχολογικούς παράγοντες (π.χ. κακοποίηση κατά τη παιδική ηλικία). Επίσης μπορεί να οφείλεται στο συσχετισμό κάποιας σεξουαλικής δραστηριότητας με σεξουαλική διέγερση κατά τη παιδική ηλικία, που οδηγεί σε συντελεστική εξάρτηση.

 
 
 * Δρ Θάνος Ασκητής 
ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας