Κυριακή 29 Νοε, 2020 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να κάνετε σεξ στην εγκυμοσύνη

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να κάνετε σεξ στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας και χαρακτηρίζεται από σωματικές, ορμονικές και ψυχολογικές αλλαγές που σε συνδυασμό με κοινωνικές και πολιτισμικές επιδράσεις, επηρεάζει τη σεξουαλικότητά της και τη σεξουαλική σχέση με το σύντροφό.
 
Συγκεκριμένα, η συχνότητα της σεξουαλικής επαφής τείνει να μειώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 
Οι μέλλοντες γονείς συχνά πιστεύουν ότι το σεξ στην περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει το έμβρυο και ότι οι μυϊκές συσπάσεις του οργασμού θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό.
 
Στην πραγματικότητα όμως και φυσικά όταν δεν συντρέχουν παράγοντες επικινδυνότητας, το σεξ ωφελεί την μητέρα και το έμβρυο με τους παρακάτω τρόπους:
Μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού
 
Ο οργασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται ότι μειώνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Υγείας στις Η.Π.Α, παρακολούθησαν 596 έγκυες γυναίκες από τη Βόρεια Καρολίνα.
 
Ο οργασμός στο τρίτο τρίμηνο συνδέθηκε με 66% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
 
Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη είναι πολύ απίθανο το σεξ να έχει αρνητικές επιπτώσεις για το έμβρυο, σε αντίθεση με άλλους παράγοντες, όπως είναι το κάπνισμα, ο διαταραγμένος ύπνος, η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών ουσιών κ.α.
 
Βελτιώνει τον οργασμό
 
Πολλές έγκυες γυναίκες βιώνουν καλύτερο οργασμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συγκριτικά με πριν.
 
Ο λόγος είναι, πως η εγκυμοσύνη αυξάνει την παραγωγή δύο ορμονών στο σώμα, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.
 
Όσο πιο αυξημένα είναι τα οιστρογόνα στο σώμα, τόσο περισσότερη αιματική ροή υπάρχει στην περιοχή της πυέλου, γεγονός που αυξάνει τη διέγερση, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να επιτυγχάνουν καλύτερο οργασμό και η σεξουαλική εμπειρία να βιώνεται εντονότερα.
 
Μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας
 
Το σεξ έχει βρεθεί ότι μειώνει την πίεση του αίματος και κατά συνέπεια προστατεύει από την εμφάνιση προεκλαμψίας.
 
Η προεκλαμψία ή η αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης, είναι μια συχνή διαταραχή, καθότι την εμφανίζουν 2-8 γυναίκες στις 100. Παρόλο που η διατροφή, η φαρμακευτική αγωγή και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεσματικά, το σεξ μπορεί να είναι «θαυματουργό».
 
Ο λόγος είναι ότι το ανδρικό σπέρμα περιέχει μια ειδική πρωτεΐνη η οποία βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
 
Αυξάνει την συναισθηματική εγγύτητα των δυο συντρόφων
 
Το σεξ ενισχύει το δεσμό του ζευγαριού και αυξάνει την οικειότητα μεταξύ των συντρόφων, καθώς αυξάνει την παραγωγή ωκυτοκίνης, ορμόνη υπεύθυνη για την αφοσίωση και την αγάπη, που συμβάλλει μάλιστα και στην ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης.
 
Βελτιώνει τον ύπνο
 
Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για όλους, πόσο μάλλον για μια εγκυμονούσα! Το σεξ προσφέρει χαλάρωση, αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών και όλα μαζί βοηθούν τη μέλλουσα μητέρα να κοιμηθεί καλύτερα, για να καταπολεμήσει την κόπωση και την εξάντληση που μπορεί να προκαλέσει η εγκυμοσύνη.
 
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
 
Η εγκυμοσύνη είναι η περίοδος όπου το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας είναι πιο ευάλωτο. Εκτός από τη διατροφή και την αλλαγή του τρόπου ζωής, το σεξ παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό γιατί αυξάνει τα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης Α, ενός αντισώματος που προστατεύει από εποχικές ιώσεις, γρίπη και λοιμώξεις.
 
Μειώνει το στρες
 
Το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που, όπως είπαμε παραπάνω, οδηγεί στην απελευθέρωση ενδορφινών στο σώμα, συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων του στρες.
 
Επιπλέον, αν μια έγκυος γυναίκα βιώνει το σεξ ως κάτι χαλαρωτικό και τονωτικό για την σχέση της με τον σύντροφό της, αντιμετωπίζει ευκολότερα το στρες και το άγχος.
 
Διευκολύνει τον τοκετό και επιταχύνει την ανάρρωση
 
Η ωκυτοκίνη, η οποία όπως είπαμε είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ, έχει βρεθεί πως αυξάνει την αντοχή στον πόνο κατά 74%.
 
Επίσης, το σεξ και συγκεκριμένα ο οργασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να διατηρήσει τους μύες του πυελικού εδάφους τονωμένους και ισχυρούς, για την επίπονη φάση του τοκετού ενώ, παράλληλα, επιταχύνει την ανάκαμψη μετά τον τοκετό.
 
Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις, όπως είναι για παράδειγμα, ο προδρομικός πλακούντας, η πολύδυμη κύηση, η τραχηλίτιδα, ο υψηλός κίνδυνος πρόωρου τοκετού, όπου απαιτείται αποχή από το σεξ.
 
Σε κάθε περίπτωση, πρώτα είναι απαραίτητη η γνώμη του γυναικολόγου, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό και την κατάσταση της κάθε μέλλουσας μητέρας.
 
 
Βιβλιογραφικές Αναφορές:
Bartellas, E., Crane, J. M., Daley, M., Bennett, K. A., & Hutchens, D. (2000). Sexuality and sexual activity in pregnancy. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 107(8), 964-968.
Klebanoff, M., Nugent, R., & Rhoads, G. (1984). Coitus during pregnancy: is it safe?. The Lancet, 324(8408), 914-917.
Sayle, A. E., Savitz, D. A., Thorp, J. M., Hertz-Picciotto, I., & Wilcox, A. J. (2001). Sexual activity during late pregnancy and risk of preterm delivery. Obstetrics & Gynecology, 97(2), 283-289.
 
 * Δρ Θάνος Ασκητής και Μαρίνα Μόσχα,  IΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας