Τετάρτη 24 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Πόσο διαρκεί η «λάμψη» του σεξ;

Πόσο διαρκεί η «λάμψη» του σεξ;

Το σεξ, πέρα από την αναπαραγωγή και την απόλαυση που μας προσφέρει, εξυπηρετεί και έναν εξίσου σημαντικό σκοπό. Ενισχύει το δεσμό του ζευγαριού!

Αυτή είναι μια λειτουργία που έχει υποστηριχτεί από διάφορες μελέτες τα προηγούμενα χρόνια, ενώ και η κλινική εμπειρία μας δείχνει πως τα ζευγάρια που έχουν σεξουαλική ζωή τείνουν να είναι πιο «ανθεκτικά» στο πέρασμα του χρόνου. Μέχρι πρόσφατα όμως δεν είχε εξεταστεί ποσοτικά η επίδραση αυτή του σεξ, πόσο δηλαδή διαρκούν τα «καλά» του αποτελέσματα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Psychological Science» (Μάρτιος 2017), η επίδραση του σεξ διαρκεί μέχρι και 48 ώρες!

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, θέλησαν να διερευνήσουν με ποιο τρόπο ο δεσμός του ζευγαριού, που ενισχύεται μέσα από το σεξ, καταφέρνει να διατηρηθεί στο διάστημα ανάμεσα στις επαφές.

Η εξελικτική άποψη προτείνει πως η «σεξουαλική υστερόλαμπη» (sexual afterglow) εξυπηρετεί αυτό το σκοπό.

Ο όρος αφορά την ικανοποίηση που ακολουθεί την σεξουαλική επαφή. Λαμβάνοντας υπόψη όμως πως τα περισσότερα ζευγάρια δεν καταφέρνουν να έχουν καθημερινές επαφές, οι ερευνητική ομάδα εξέτασε το χρόνο που χρειάζεται η υστερόλαμπη για να… εξασθενίσει.

Η υπόθεση ήταν πως η έντονη σεξουαλική υστερόλαμπη, θα χαρακτήριζε τις πιο ικανοποιητικές σχέσεις.

Στην έρευνα συμμετείχαν 214 νιόπαντρα ζευγάρια από τα οποία ζητήθηκε να κρατούν ημερολόγιο των σεξουαλικών τους επαφών και της ικανοποίησης που λάμβαναν από αυτές (ξεχωριστά ο κάθε σύντροφος), για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων.

Παράλληλα, τους ζήτησαν να καταγράψουν την ικανοποίηση που λάμβαναν από το γάμο τους στην αρχή, στους 4 και στους 6 μήνες του γάμου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η σεξουαλική ικανοποίηση παρέμενε υψηλή περίπου για 48 ώρες μετά την σεξουαλική πράξη, ενώ οι σύζυγοι που βίωναν πιο έντονα την σεξουαλική υστερόλαμπη ανέφεραν και υψηλότερα επίπεδα ικανοποίηση από τη σχέση του γάμου, τόσο στην αρχή της σχέσης όσο και στη πορεία του χρόνου.

Οι ερευνητές καταλήγουν πως η σεξουαλική υστερόλαμπη, είναι ένας μηχανισμός μέσω του οποίου το σεξ προωθεί το δεσμό του ζευγαριού.

Η Andrea Meltzer, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε πως τα αποτελέσματα είναι σημαντικά γιατί καταφέρνουν να «παντρέψουν» προηγούμενες έρευνες που υποστηρίζουν πως το σεξ λειτουργεί κρατώντας τα ζευγάρια ενωμένα.

Επομένως το στερεότυπο που θέλει τους ανθρώπους που έκαναν καλό σεξ να «λάμπουν» την επόμενη ημέρα, μάλλον είναι πραγματικότητα. Μάλιστα, όπως δείχνει και η έρευνα, λάμπουν όχι μόνο την επόμενη αλλά και τη μεθεπόμενη μέρα!

 

*Θέκλα Βασιλείου, συνεργάτης του Δρ Θάνου Ασκητή,IΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας