Κυριακή 28 Νοε, 2021 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Το Διαδίκτυο Ανάμεσά μας...

Το Διαδίκτυο Ανάμεσά μας...

«Ο σύζυγός μου αφιερώνει πολύ χρόνο στο γραφείο του, λόγω της δουλειάς του. Μία μέρα μπήκα μέσα και τον έπιασα να αυνανίζεται μπροστά στον υπολογιστή. Δεν μου ανέφερε τίποτα για αυτό το περιστατικό, αλλά και εγώ ντράπηκα να του μιλήσω.
 
Ψάχνοντας τον υπολογιστή του, διαπίστωσα ότι μπαίνει σε σελίδες, αναζητώντας άλλες γυναίκες για να κάνει διαδικτυακό σεξ…η σεξουαλική μας ζωή έχει αραιώσει πολύ τους τελευταίους μήνες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί προτιμά να ικανοποιείται με αυτό τον τρόπο και αποφεύγει το σεξ μαζί μου…νιώθω πολύ άσχημα, νομίζω ότι δεν με θέλει πια, είμαι πολύ θυμωμένη αλλά και απογοητευμένη...»
 
Σήμερα όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με το διαδικτυακό σεξ-cybersex, ένα φαινόμενο που έχει διαδοθεί αρκετά και στη χώρα μας, κυρίως την τελευταία δεκαετία.
 
Τoδιαδικτυακό σεξ είναι η ενασχόληση με πορνογραφικό υλικό που βρίσκει ο ενδιαφερόμενος στο διαδίκτυο, μέσα από συνομιλίες σεξουαλικού περιεχομένου σε chatroomsή ακόμη και χρήση βιντεοκάμερας, με σκοπό την οργασμική κορύφωση με αυνανιστικό τρόπο και την ηδονή.
 
Γιατί κάποιος επιλέγει το διαδικτυακό σεξ;
 
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που αφιερώνουν πολύ χρόνο στο ίντερνετ είναι πιο επιρρεπείς στο διαδικτυακό σεξ, είτε με άτομο που γνωρίζουν είτε με άγνωστο πρόσωπο.
 
Το διαδικτυακό σεξ ή cybersexδεν αφορά μόνο τους ανθρώπους που είναι μόνοι τους και δεν έχουν σχέση, αλλά αρκετά συχνά διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για άτομα που είναι σε σταθερή μακροχρόνια σχέση ή ακόμη και σε γάμο. Πως καταλήγει όμως κάποιος στο σεξ μέσω αυτού του τρόπου; Γιατί αποφεύγει τον σύντροφό του;
 
Συνήθως το διαδικτυακό σεξ αποτελεί τον καθρέφτη προβλημάτων της υπάρχουσας σχέσης. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο σύντροφοι μπορεί να έχουν απομακρυνθεί σεξουαλικά, να μην έχουν συχνή ερωτική ζωή ή να αντιμετωπίζουν κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα.
 
Μάλιστα, η απουσία της φυσικής επαφής με ένα άλλο πρόσωπο δημιουργεί την αίσθηση σε αυτόν που προβαίνει σε αυτή την πράξη, ότι «δεν απατώ το σύντροφό μου, εφόσον δεν έρχομαι σε σωματική επαφή μαζί του…».
 
Το σεξ μέσω ιντερνετ σε αυτό το πλαίσιο γίνεται λιγότερο ένοχο και περισσότερο επιτρεπτό. Ο σύντροφος που ανακαλύπτει κάτι τέτοιο αισθάνεται απόρριψη, προδοσία, θυμό, ακόμη και ενοχή, φοβούμενος ότι ο ίδιος δεν είναι αρκετός προκειμένου να ανταποκριθεί σεξουαλικά στη σχέση του.
 
Το διαδίκτυο προσφέρει τη δυνατότητα στο χρήστη να μπει άμεσα και χωρίς κόπο σε ένα φαντασιωσικό σενάριο, σε μία εικονική πραγματικότητα που θα του προσφέρει ηδονή και σεξουαλική εκτόνωση. Αυτό καθιστά το cybersexεύκολο, γρήγορο και προσιτό.
 
Ταυτόχρονα, η ανωνυμία δίνει χώρο για πειραματισμό με συμπεριφορές ή φαντασιώσεις, που σε πραγματικές συνθήκες μπορεί να ήταν δύσκολο ή «μη επιτρεπτό» να εκφραστούν.
 
Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι λόγοι που ένας άνθρωπος επιλέγει το διαδικτυακό σεξ, εκτός των προβλημάτων που μπορεί να υπάρχουν σε μία σχέση.
 
Ο νέος αυτός τρόπος σεξουαλικής εμπλοκής συχνά μπορεί να φανερώνει μία δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις του ατόμου, αδυναμία και αποφυγή να σχετιστεί πιο στενά με έναν άλλο άνθρωπο ή μπορεί να υποκρύπτει ντροπή και φόβο έκθεσης σε ένα πραγματικό σύντροφο, μέσα από το πρίσμα μίας σεξουαλικής ανασφάλειας ή ακόμη και ενός σεξουαλικού προβλήματος.
 
Ένας ακόμη λόγος που ένας άνθρωπος μπορεί να καταφεύγει συχνά στη σεξουαλική συνάντηση μέσω διαδικτύου ενδέχεται να είναι οι φτωχές κοινωνικές δεξιότητες, οι οποίες θα του έδιναν την ευκαιρία να αναζητήσει στην πραγματική ζωή ένα σεξουαλικό παρτενέρ.
 
Μπορεί, δηλαδή να αφορά πρόσωπα δειλά, εσωστρεφή και μοναχικά, που δυσκολεύονται στις κοινωνικές τους επαφές.
 
Τέλος, το γεγονός ότι ο χρήστης δεν κινδυνεύει από κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα ή από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, μπορεί να είναι ενισχυτικό για κάποιους ανθρώπους, οι οποίοι είναι αγχώδεις.
 
Το cybersex μπορεί εύκολα να προκαλέσει εξάρτηση, λόγω της εύκολης πρόσβασης, της ανωνυμίας και της σεξουαλικής ευχαρίστησης που προσφέρει.
Το φαντασιωσικό σενάριο και το ερωτικό σκηνικό που φτιάχνει στο μυαλό του το άτομο, το εμπλέκει όχι μόνο σεξουαλικά αλλά και ψυχολογικά.
 
Η εξάρτηση από το διαδικτυακό σεξ, πέρα από το γεγονός ότι απομονώνει περισσότερο το άτομο, το κάνει πιο εσωστρεφές και ενισχύει την αποφυγή των πραγματικών ανθρώπινων επαφών.
 
Ο εθισμός στη σεξουαλικές συναντήσεις μέσω ίντερνετ χρήζει αντιμετώπισης και θεραπείας, είτε το άτομο είναι σε σχέση είτε όχι, καθώς αρκετά συχνά μπορεί να φανερώνει άτομα τα οποία υποφέρουν από άγχος στην καθημερινή τους ζωή, από κατάθλιψη και συναισθηματική αστάθεια.
 
* Δρ Θάνος Ασκητής 
ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας