Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Τι φταίει όταν μια γυναίκα δεν ολοκληρώνει;

Τι φταίει όταν μια γυναίκα δεν ολοκληρώνει;

Ο γυναικείος οργασμός υπήρξε ανέκαθεν θέμα που προκαλούσε το ενδιαφέρον ερευνητών και θεραπευτών και αυτό γιατί αποτελεί έναν μηχανισμό πιο πολύπλοκο από τον ανδρικό.

Δεν βασίζεται τόσο στη βιολογική εκτόνωση σεξουαλικής έντασης όσο στην υποκειμενικότητατης γυναικείας επιθυμίας και διέγερσης, καθώς και στην ικανότητα της γυναίκας να χαλαρώνει.

Παρά τις έρευνες, πρόκειται για ένα μηχανισμό που ακόμα δεν μας είναι απόλυτα γνωστός, γεγονός που «τροφοδοτεί» μύθους και παραπληροφόρηση. 

Αρχικά θα πρέπει να αναφερθεί πως ο οργασμός  μπορεί να παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις, τόσο από γυναίκα σε γυναίκα, όσο και για την ίδια γυναίκα σε διαφορετικές στιγμές.

Η αίσθηση του είναι τόσο μοναδική κάθε φορά, που η κάθε γυναίκα το περιγράφει διαφορετικά. 

Επίσης επιτυγχάνεται με δύο διαφορετικούς τρόπους: Κλειτοριδικά, μέσω δηλαδή του άμεσου ερεθισμού της κλειτορίδας (για παράδειγμα με το χέρι) ή κολπικά, με τον ερεθισμό που προέρχεται από την διείσδυση του πέους στον κόλπο.

Κάποιες γυναίκες μπορούν να επιτύχουν την οργασμική τους κορύφωση και με τους δύο τρόπους. Σύμφωνα με μελέτες, συναισθηματικά ο οργασμός είναι ένας, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται. 

Η διαταραχή ανασταλμένου οργασμού ή ανοργασμία αναφέρεται στην αδυναμία της γυναίκας να βιώσει την πλήρη ψυχοσωματική συμμετοχή και έκφραση στη σεξουαλική πράξη και να φτάσει στην κορύφωση τόσο κατά την διείσδυση (κολπικά), όσο και κατά τη διάρκεια του σεξουαλικού παιχνιδιού με άμεσο ερεθισμό της κλειτορίδας (κλειτοριδικά).

Κάποιες γυναίκες  αδυνατούν να κορυφώσουν ακόμα και μόνες τους κατά τον αυνανισμό.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε όλη την πορεία της σεξουαλικής ζωής της γυναίκας ή να παρουσιάζεται εκλεκτικά σε κάποιες περιόδους ή με συγκεκριμένο σύντροφο. Υπάρχουν βέβαια και πολλές γυναίκες που βιώνουν μόνο κλειτοριδικούς οργασμούς και αδυνατούν να πετύχουν κολπική κορύφωση.

Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν τις καθιστά ανοργασμικές, ανεξάρτητα από την κοινή πεποίθηση.
    
Ο ανεσταλμένος  οργασμός είναι κατά κύριο λόγο ψυχολογικής αιτιολογίας.

Συχνά οφείλεται στην εικόνα που έχει η γυναίκα για το σώμα και την εμφάνισή της.

Μία γυναίκα ανασφαλής, αυτό-παρατηρητική, που δεν είναι ικανοποιημένη με αυτό που βλέπει στον καθρέφτη της, δεν μπορεί και να αφεθεί κατά την διάρκεια της ερωτικής συνεύρεσης.

Οι αυστηρές ηθικές αρχές που μπορεί να έχει, η πεποίθηση ότι η σεξουαλική απόλαυση είναι ανήθικη, η κουλτούρα, η νοοτροπία, οι εγγραφές της σε σχέση με το σεξ  είναι επίσης καθοριστικής σημασίας.

Η ικανότητα οργασμικής κορύφωσης μπορεί να χαθεί και σε στρεσογόνες ή ψυχοπιεστικές περιόδους της ζωής μιας γυναίκας όπως είναι το πένθος, η συγκρουσιακή σχέση με τον σύντροφο της, η σχέση που δεν της προσφέρει συναισθηματική ασφάλεια ή το αυξημένο επαγγελματικό στρες. 

Τέλος η σημαντικότητα του οργασμού είναι τέτοια που καθηλώνει τη γυναίκα στην αγχώδη αναζήτηση του, έχοντας τεράστιες προσδοκίες για την ηδονή που θα πρέπει να της προσφέρει.

Με τον τρόπο αυτό παγιδεύεται σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς ποτέ να καταφέρνει να φτάσει στον «ιδανικό» οργασμό. Έτσι αυξάνει κάθε φορά την απογοήτευση της και απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ουσιαστική συμμετοχή της στη σεξουαλική πράξη και απόλαυση. 

Ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές, καθώς και οι φαρμακευτικές αγωγές που χορηγούνται για τις παθήσεις αυτές συχνά επηρεάζουν τον γυναικείο οργασμό. 
    
Τα οργανικά αίτια της αναστολής οργασμού περιλαμβάνουν παθήσεις όπως ο καρκίνος, η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, οι ορμονικές διαταραχές καθώς και οι φαρμακευτικές αγωγές που χορηγούνται για τις παθήσεις αυτές. Επίσης οι γυναικολογικές επεμβάσεις, η περίοδος της κλιμακτηρίου, η εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη και η λοχεία ενδεχομένως να επηρεάσουν την ποιότητα ή/και την συχνότητα του οργασμού.

 Η συνεννόηση με τον γυναικολόγο για ένα πλήρη οργανικό έλεγχο συστήνεται, προκειμένου να αποκλειστούν τα οργανικά αίτια.   

Εφόσον δεν υπάρχει οργανική αιτιολογία, η διαταραχή ανεσταλμένου οργασμού μπορεί να επιλυθεί ψυχοθεραπευτικά με τη βοήθεια ειδικού ψυχιάτρου ή ψυχολόγου σεξουαλικής υγείας.

*Δρ Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος
& Θέκλα Βασιλείου Ψυχολόγος

Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή
Αθαλάσσας 62, Στρόβολος, Λευκωσία 
Τηλ.: 22459555
www.askitis-cy.com

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας