Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Η απιστία μπορεί να κάνει καλό σε μία σχέση;

Η απιστία μπορεί να κάνει καλό σε μία σχέση;

Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν καθημερινά ότι ο σύντροφος τους δεν είναι πιστός στη σχέση τους. Είτε αυτή είναι μια μακροχρόνια σχέση, είτε ένας γάμος, ο πόνος και ο θυμός που μπορεί να νιώθει ο πιστός σύντροφος είναι μεγάλος. Τα ερωτηματικά πολλά και οι απαντήσεις καθόλου εύκολες!

Γιατί απιστούν οι άνθρωποι;

Μια μακροχρόνια σχέση μπορεί να υποστεί φθορά με το χρόνο και αυτό να λειτουργήσει με ποικίλους τρόπους στον έναν ή και στους δύο συντρόφους. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς λόγους που η απιστία χτυπάει τη πόρτα του ζευγαριού είναι:

η έλλειψη επικοινωνίας μέσα στο ζευγάρι, που γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη όταν το ζευγάρι συγκατοικήσει ή αποκτήσει παιδιά, άρα οι ευθύνες του καθενός πληθαίνουν,

σεξουαλικά ζητήματα όπως μικρότερη συχνότητα επαφών απ’ ότι επιθυμεί ο ένας από τους δύο

σεξουαλικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν την έλλειψη ικανοποίησης και απόλαυσης κατά τη διάρκεια των επαφών,

ανάγκη αυτοεπιβεβαίωσης του ενός συντρόφου, είτε γιατί δε νιώθει ότι επιβεβαιώνεται από την/τον σύντροφο του, είτε επειδή ανέκαθεν αισθανόταν ανασφαλής για τον εαυτό του απέναντι σε πρόσωπα που επιθυμούσε,

η ανάγκη ανανέωσης, μία ανάγκη που έρχεται συνήθως στη μέση ηλικία πιο έντονα

η ρουτίνα,

η γκρίνια και οι καυγάδες,

η ασυνεννοησία, …

Αρνητικές επιδράσεις της απιστίας

Η απιστία λειτουργεί κατά βάση αρνητικά σε μία σχέση. Προκαλεί πόνο, απόρριψη, έλλειψη εμπιστοσύνης, θυμό, ένταση, στεναχώρια στην ευρύτερη οικογένεια.

Προβλήματα όμως δημιουργεί και στα παιδιά καθώς καλούνται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους για το γονιό που βγήκε από την τροχιά της οικογενειακής ισορροπίας.

Πολλά ζευγάρια οδηγούνται στο διαζύγιο και άλλα στη σιωπή και την κάλυψη όσον έχουν συμβεί και τους έχουν κλονίσει.

Με αυτό τον τρόπο ο πιστός σύντροφος δείχνει να αποδέχεται τα νέα δεδομένα της σχέσης του αδυνατώντας να αντιδράσει είτε από φόβο είτε από αδυναμία.

Μπορεί η απιστία να βοηθήσει το ζευγάρι;

Όλα τα παραπάνω είναι σίγουρα δύσκολα και επώδυνα. Κανείς δε θέλει να τα βιώσει. Υπάρχουν όμως και φορές που η απιστία μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε μία σχέση και να είναι αυτή που τελικά θα φέρει τον αέρα ανανέωσης που χρειάζεται το ζευγάρι.

Πολλά ζευγάρια χάνονται μέσα στη σχέση ή δεν είχαν ποτέ ουσιαστικά «συναντηθεί» μέσα σε αυτήν. Οι ευθύνες που βαραίνουν τη καθημερινότητα τους κάνει να ξεχνάνε πως να επικοινωνήσουν, πως να έρθουν πιο κοντά και να νιώσουν την οικειότητα που κάποτε τόσο εύκολη θεωρούσαν.

Όλα αυτά τους βάζουν στη διαδικασία ενδεχομένως να ντρέπονται ο ένας τον άλλον ή να νιώθουν άβολα στο να είναι ειλικρινείς και ανοιχτοί σε αυτά που επιθυμούν ή που τους ενοχλούν στο σύντροφό τους.

Όταν η σχέση τους κλονιστεί από ένα τρίτο πρόσωπο που διαταράσσει τα νερά, τότε βγαίνουν στην επιφάνεια όλα αυτά που δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους.

Μπορεί η απιστία να κάνει καλό σε μία σχέση;

Η απιστία λοιπόν μπορεί να γίνει η αφορμή για να επαναπροσδιορίσει ένα ζευγάρι τη σχέση του. Συναισθήματα θυμού εκφράζονται, θαμμένες επιθυμίες ετών αποκαλύπτονται και οι δύο άνθρωποι ξανά συστήνονται από την αρχή για να μάθουν ποιος είναι ο άνθρωπος που κοιμάται δίπλα τους τα βράδια.

Η βοήθεια του ειδικού στην απιστία

Πολλά ζευγάρια σε αυτές τις περιπτώσεις ζητάνε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου.

Η θεραπεία ζευγαριού βοηθάει το ζευγάρι να ισορροπεί πιο αποτελεσματικά την επικοινωνία του, να μαθαίνει να ακούει ουσιαστικά ο ένας τον άλλον χωρίς παρεμβολές, να μάθει να εκφράζει ο καθένας τα συναισθήματα του και όλα αυτά με την υποστηρικτική παρουσία του ειδικού.

Ένα ζευγάρι που καταφέρνει να ξεπεράσει ένα τέτοιο συμβάν κοιτάζοντας στο καθρέφτη της σχέσης τους όχι μόνο δε χωρίζει, αλλά οι δύο σύντροφοι νιώθουν ότι βρίσκονται σε μία νέα σχέση, με ένα νέο σύντροφο που όμως γνωρίζουν καλά!

 

* Δρ Θάνος Ασκητής,IΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας