Πέμπτη 25 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Τι είναι το σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων;

Τι είναι το σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων;

Το σύνδρομο των «ανήσυχων γεννητικών οργάνων» (ReGS) είναι ένα ξεχωριστό νευρογεννητικό σύνδρομο που πιθανόν οφείλεται σε αισθητηριακή ανωμαλία των νεύρων που ελέγχουν την αίσθηση στα γεννητικά όργανα και εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες.

Η εμφάνιση αυθόρμητων οργασμών δεν είναι χαρακτηριστική για το σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων που μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις συνδέεται με το «σύνδρομο επίμονης σεξουαλικής διέγερσης» (PGAD).

Για να γίνουν κατανοητές οι διαφορές μεταξύ των δυο συνδρόμων ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το 2001, το φαινόμενο των επίμονων ενοχλητικών γεννητικών αισθήσεων αναφέρθηκε για πρώτη φορά με τη χρήση του όρου «σύνδρομο επίμονης σεξουαλικής διέγερσης», το οποίο το 2006 επαναπροσδιορίστηκε ως «επίμονη διαταραχή διέγερσης των γεννητικών οργάνων».

Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από πέντε διαγνωστικά κριτήρια: ακούσια γενετήσια και κλειτοριδική διέγερση που παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα (ώρες, ημέρες, μήνες), σωματική διέγερση των γεννητικών οργάνων που δεν εξαφανίζεται μετά από έναν ή περισσότερους οργασμούς, γεννητική διέγερση που δε σχετίζεται με υποκειμενικά συναισθήματα σεξουαλικής επιθυμίας, επίμονα συναισθήματα σεξουαλικής διέγερσης που βιώνονται ως ενοχλητικά και ανεπιθύμητα και δυσφορία που συνδέεται με την επίμονη γενετική διέγερση.

Ωστόσο, το 2009 και με βάση συστηματική έρευνα σε δείγμα 18 γυναικών που αν και πληρούσαν τα παραπάνω κριτήρια, δεν ήταν επαρκή για να περιγράψουν με ακρίβεια τα παράπονα και τα συμπτώματά τους.

Στην πλειοψηφία του δείγματος υπήρχε αισθητό το αίσθημα του μυρμηγκιάσματος στα γεννητικά όργανα, σπασμών σαν ηλεκτρικό ρεύμα ή οι μικρών «εκρηκτικών» αισθήσεων, που όλα μαζί ωθούσαν σε οργασμό και ανήσυχες γεννητικές αισθήσεις αλλά και ανησυχία στις ίδιες.

Για να γίνει σαφής διάκριση αυτών των συμπτωμάτων από εκείνα του συνδρόμου επίμονης σεξουαλικής διέγερσης, εισήχθη ο όρος «σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων» που περιγράφει μια κατάσταση ανεπιθύμητων και ανήσυχων γεννητικών αισθήσεων, όπως ανήσυχα πόδια, παράπονα υπερενεργού ουροδόχου κύστης, υπερευαισθησία στην ουρήθρα και τα οποία δεν επιλύονταν με σεξουαλική δραστηριότητα.

Τα συμπτώματα, λοιπόν, του συνδρόμου επίμονης σεξουαλικής διέγερσης και του συνδρόμου ανήσυχων γεννητικών οργάνων διαφέρουν, καθώς και τα αίτια που τα προκαλούν.

Για παράδειγμα, ο αυνανισμός και η σεξουαλική δραστηριότητα ενεργοποιούν ή επιδεινώνουν το σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων, ενώ ανακουφίζουν από το σύνδρομο επίμονης σεξουαλικής διέγερσης.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μια παρελθούσα σεξουαλική κακοποίηση συνδέεται με το σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων, σε αντίθεση με το σύνδρομο επίμονης σεξουαλικής διέγερσης που φαίνεται να σχετίζεται με ψυχολογικά αίτια.

Ακόμα, στο σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων, ο αυθόρμητος οργασμός είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο σύμπτωμα αν και οι αισθήσεις των γεννητικών οργάνων είναι συχνά αισθητές καθώς το άτομο βρίσκεται στα όρια του οργασμού.

Επιπλέον, στην προαναφερθείσα μελέτη μεταξύ 18 γυναικών, η πλειονότητα των ασθενών ανέφεραν συμπτώματα συνδρόμου υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης τα οποία εμφανίζονταν, συχνά, σε στιγμές επιδείνωσης της δυσαισθησίας των γεννητικών οργάνων, όπως όταν το άτομο βρισκόταν σε καθιστή θέση, διακατεχόταν από νευρικότητα, και κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Τέλος, η γυναικολογική εξέταση δείχνει ότι η κλειτορίδα και η περιοχή των γεννητικών οργάνων φαίνεται να είναι φυσιολογική στις γυναίκες με το σύνδρομο ανήσυχων γεννητικών οργάνων.

Παρόλα αυτά, για τη σωστή διάγνωση και για την εξαίρεση ύπαρξης άλλων γυναικολογικών διαταραχών, απαιτείται γυναικολογική εξέταση.

Βιβλιογραφική αναφορά

Waldinger, M. D., & Schweitzer, D. H. (2017). Restless Genital Syndrome (ReGS) should be distinguished from Spontaneous Orgasms: A case report of Cannabis induced spontaneous orgasm. Journal of Sex & Marital Therapy, (just-accepted), 00-00

* Δρ Θάνος Ασκητής,IΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας