Τετάρτη 8 Μαϊ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

'Είμαι 72 ετών,δεν είμαι πλέον ικανός να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου γιατι..."

Είμαι 72 ετών,δεν είμαι πλέον ικανός να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου γιατι..."

«…Είμαι 72 ετών και τα τελευταία έξι χρόνια παίρνω φαρμακευτική αγωγή για σακχαρώδη διαβήτη.
 
Πριν από τρεις μήνες άρχισα να παρουσιάζω και πρόβλημα στη σεξουαλική μου ζωή.
 
Η στύση που αποκτώ στις σεξουαλικές μου επαφές με τη σύζυγό μου δεν είναι αρκετά σκληρή και υπάρχουν πολλές φορές που δεν καταφέρνω να κάνω διείσδυση στον κόλπο.
 
Νιώθω πολύ δυσάρεστα συναισθήματα για το πρόβλημα που μου παρουσιάστηκε, εγώ πάντα λειτουργούσα καλά στο σεξ…
 
Αισθάνομαι στεναχώρια και θυμό καθώς δεν είμαι πλέον ικανός να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου!

Στην πιο πρόσφατη επίσκεψη στο γιατρό που με παρακολουθεί για το διαβήτη του ανέφερα ότι έχω εμφανίσει σεξουαλικό πρόβλημα και τον ρώτησα αν μπορώ να πάρω κάποιο φάρμακο που θα με βοηθήσει.
 
Εκείνος με κοίταξε περίεργα και μου είπε «…στην ηλικία που είσαι καλά θα κάνεις να κοιτάς πρώτα την υγεία σου και άσε το σεξ…». Αναστατώθηκα από αυτά που μου είπε, δεν περίμενα να ακούσω αυτήν την απάντηση.
 
Δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για το σεξουαλικό μου πρόβλημα… Άρχισα να αναρωτιέμαι αν θα έπρεπε να του είχα μιλήσει για το πρόβλημα στύσης και αν ήταν παράλογο που του ζήτησα κάποιο φάρμακο.
 
Αισθάνομαι πολλά άσχημα συναισθήματα. Νιώθω απογοητευμένος και θυμωμένος, πιστεύω ότι ο γιατρός μου δε με καταλαβαίνει και δεν ενδιαφέρεται αρκετά για εμένα…
 
Εγώ θέλω να έχω σεξουαλική ζωή, μου αρέσει το σεξ…με κάνει να νιώθω ζωντανός και δυνατός!...»

Γιώργος, συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος
 
 
Πολλοί άνδρες μέσης και τρίτης ηλικία που έχουν μια οργανική ασθένεια, όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, είναι πιθανό να εμφανίσουν ένα σεξουαλικό πρόβλημα, όπως η στυτική δυσλειτουργία.
 
Ο γιατρός όμως που τους παρακολουθεί για την ασθένειά τους ρωτάει και για τη σεξουαλική τους ζωή;

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλοί γιατροί που δεν ρωτούν για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών τους. 
 
Αυτό μπορεί να συμβαίνει για πολλούς λόγους. Μπορεί να θέλουν να μην τους φέρουν σε αμηχανία ή είναι πιθανό και ο ίδιος ο γιατρός να νιώθει άβολα να ρωτήσει για τη σεξουαλική τους ζωή.
 
Ακόμη, πολλές φορές σε κάποιες ασθένειες, όπως στα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο ασθενής διστάζει να μιλήσει για τη σεξουαλική του ζωή καθώς φοβάται ότι ο γιατρός θα του απαντήσει να ενδιαφερθεί μόνο για τη σωματική του υγεία και να βάλει το σεξ σε «δεύτερη μοίρα».
 
Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο γιατρός δε ρωτάει για τη σεξουαλική ζωή καθώς θεωρεί ότι ο ασθενής και οι συγγενείς του θα αντιδράσουν με θυμό στο ενδιαφέρον του για τη σεξουαλική υγεία καθώς πιο σημαντική θεωρείται η σωματική του υγεία.

Κάθε γιατρός που έχει αναλάβει το σημαντικό έργο να θεραπεύσει έναν ασθενή έχει το δικαίωμα να ρωτάει και για τη σεξουαλική του ζωή. 
 
Όταν ο γιατρός ρωτάει για τη σεξουαλική ζωή του ασθενή μπορεί να ανακαλύψει μια σεξουαλική δυσλειτουργία που ήδη υπάρχει ή να συμβάλλει στην πρόληψη και την ενίσχυση της καλής σεξουαλικής λειτουργίας.

Ερωτήσεις από το γιατρό, όπως «πώς είναι η ερωτική σου ζωή μετά την εμφάνιση της ασθένειας;»«θέλεις να έχεις ερωτική ζωή;» δείχνουν το ενδιαφέρουν του ειδικού όχι μόνο για την ασθένεια αλλά και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη σεξουαλική του ζωή.
 
Με αυτόν τον τρόπο, ο ασθενής αισθάνεται ότι ο γιατρός του ενδιαφέρεται για όλες πτυχές της ζωής και ενισχύεται η θεραπευτική σχέση γιατρού και ασθενή και η εμπιστοσύνη μεταξύ τους.
 
Η μέση και η τρίτη ηλικία, καθώς και οι ασθένειες που μπορεί να προκύψουν στην ηλικία αυτή δε σηματοδοτούν τη σεξουαλική «σιγή» του ανθρώπου.
 
Ακόμη και να εμφανιστεί ένα σεξουαλικό πρόβλημα, όπως η στυτική δυσλειτουργία, η ιατρική επιστήμη έχει πλέον εξελιχτεί τόσο πολύ που μπορεί να προσφέρει αξιόπιστες λύσεις, όπως για παράδειγμα είναι η φαρμακευτική αγωγή.
 
Έτσι ο άνδρας μπορεί να βρει πάλι το «πεσμένο» του ηθικό και με αυτοπεποίθηση να απολαύσει τη σεξουαλική του ζωή!
 
 
* Δρ Θάνος Ασκητής,IΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας