Κυριακή 25 Ιουλ, 2021 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ποια σεξουαλικά λάθη κάνουμε στη σχέση μας;

Ποια σεξουαλικά λάθη κάνουμε στη σχέση μας;

Οι σχέσεις έχουν ωραίες και άσχημες στιγμές, φέρνουν άλλοτε απέραντη ευτυχία και άλλοτε αβάσταχτη δυστυχία, και ζώντας τις κάνουμε λάθη, μαθαίνουμε, τρώμε τα μούτρα μας.

Κάποια από αυτά τα λάθη αποβαίνουν μοιραία για τις σχέσεις, αν δεν καταφέρουμε να τα αναγνωρίσουμε, να τα παραδεχτούμε και να σταματήσουμε να τα επαναλαμβάνουμε εσαεί. 

Η συνεργάτης του δρ Θάνου Ασκητή, Μαρίνα Μόσχα, κλινική ψυχολόγος αναλύει, 

1.«Πρέπει να κάνουμε σεξ!» Καταναγκαστική επαφή.

Δεν είναι σπάνιο δύο σύντροφοι να βρίσκονται σεξουαλικά με βάση το πρόγραμμα ή γιατί «πρέπει να γίνει και αυτό..».

Μία εικόνα αρκετά συχνή στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου που «τα έχει όλα», αλλά δεν έχει χρόνο.

Το σεξ γίνεται καταναγκαστικό και προγραμματισμένο, κάτι που πολλές είναι αναπόφευκτο μέσα στους σύγχρονους ρυθμούς ζωής.


Με τον τρόπο αυτό όμως, η σεξουαλική ζωή απογυμνώνεται από ένα ουσιαστικό της στοιχείο , την επιθυμία, που προσδιορίζει την σεξουαλική επαφή ως μια πηγή ηδονής και ευχαρίστησης.

Με άλλα λόγια είναι σημαντικό να κάνουμε σεξ γιατί «το θέλουμε και όχι γιατί πρέπει να κάνουμε».

2.«Το σεξ μας έχει πρόβλημα, η σχέση μας κανένα!» Έλλειψη επικοινωνίας.

ολλά ζευγάρια σήμερα παραπονιούνται για σεξουαλικά προβλήματα (έλλειψη επιθυμίας, διαταραχή οργασμού, πρόωρη εκσπερμάτιση, διαταραχή στύσης) την ίδια στιγμή που αδυνατούν να εντοπίσουν το πως η σχέση τους και η επικοινωνία τους μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία ή στην διατήρηση ενός τέτοιου προβλήματος.

Η δυσκολία των συντρόφων να επικοινωνήσουν τα θέματα που αισθάνονται και που τους προβληματίζουν , -θέματα που είναι φυσικό να προκύπτουν μέσα από την πορεία της σχέσης και την φάση του κύκλου ζωής-, εμπλέκεται και «δηλητηριάζει» σημαντικά την σεξουαλική τους ζωής, αφού το σεξ γίνεται τελικά το πεδίο εκδήλωσης αυτών των συμπτωμάτων.

Η αποκατάσταση της ανοιχτής επικοινωνίας και ο ουσιαστικός διάλογος για το πρόβλημα που δεν χρεώνει και δεν απομονώνει τους δύο συντρόφους είναι η αφετηρία για τη λύση του προβλήματος.

3. «Τα παιχνίδια δεν είναι για εμάς!» Ταμπού και πρέπει.

Πολύ συχνά το ζευγάρι καθηλώνεται μέσα στον φόβο και την προκατάληψη για την απόλαυση της σεξουαλικής επαφής, περιορίζεται και περιορίζει την σεξουαλική του έκφραση προκειμένου να μην «παραστρατίσει» από έναν ηθικό κώδικά που δεν επιτρέπει την φαντασία, το παιχνίδι και κυρίως την διεκδίκηση της απόλαυσης μέσα από την σεξουαλική επαφή.

Με τον τρόπο αυτό, οι δύο σύντροφοι μπορούν να στερούν από τους εαυτούς τους την ηδονή αλλά και την χαρά να εκφράσουν ο ένας στον άλλον τις συναισθηματικές και ερωτικές τους ανάγκες.

Η φαντασία, η εμπιστοσύνη στον σύντροφο , το μοίρασμα της επιθυμίας, το παιχνίδι πριν και μετά την σεξουαλική πράξη είναι , θα λέγαμε, μια καλή πρόταση «αποτοξίνωσης» της σεξουαλικής σχέσης.

 

*Μαρίνα Μόσχα, Κλινική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια στο Ιατρικό Κέντρο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας