Σάββατο 15 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Αυνανισμός - πώς νοιώθει ο άντρας και η γυναίκα αντίστοιχα

Αυνανισμός - πώς νοιώθει ο άντρας και η γυναίκα αντίστοιχα

Ο ρόλος του αυνανισμού στην ζωή του άντρα:

Είναι χρήσιμο να αναγνωρίσουμε αρχικά πως ο αυνανισμός είναι μια φυσιολογική διαδικασία που εκφράζει την ανάγκη για ικανοποίηση της ηδονής, ξεκινά από τη νηπιακή και παιδική ηλικία και παρατηρείται εντονότερα κατά την περίοδο της εφηβείας.

Πράγματι, παρατηρούμε πως ο έφηβος άνδρας μέσα από τον αυνανισμό του ανακαλύπτει το σώμα του, μαθαίνει τα στάδια της σεξουαλικής του λειτουργίας, βιώνει την ευχαρίστηση ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζεται για το άνοιγμα της σεξουαλικής του ζωής, τη σεξουαλική διεκδίκηση και τη συντροφικότητα.

Μετά το κλείσιμο της εφηβείας η ερωτική επιθυμία καθώς και η ανάγκη για σεξουαλική ικανοποίηση θα ωθήσουν τον άνδρα στη σεξουαλική διεκδίκηση και την αναζήτηση ενός ερωτικού συντρόφου με τον οποίο θα μοιραστεί την επιθυμία του, τη διέγερσή του αλλά και την ηδονική του κορύφωση ξεφεύγοντας από την μοναχική αυνανιστική συνήθεια των εφηβικών του χρόνων.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως παρατηρείται πως ο αυνανισμός εξακολουθεί να υπάρχει και μετά την ενηλικίωση του άνδρα. Διερευνώντας το πώς η συνέχιση του αυνανισμού στην ενήλικη περίοδο καθρεφτίζει τον ψυχισμό του άνδρα παρατηρούμε πως εκφράζει την ανασφάλεια του, το ‘βόλεμα’, την έλλειψη διεκδίκησης και τη συναισθηματική απομόνωση.

Ακόμη, συχνά παρατηρούμε πως ο άνδρας ο οποίος βιώνει ανασφάλεια στη διεκδίκηση ερωτικού συντρόφου καταλήγει στον αυνανισμό ως υποκατάστατο της πραγματικής επαφής που βραχυπρόθεσμα του προσφέρει αποτέλεσμα, μακροπρόθεσμα όμως τον ζημιώνει καθώς ενισχύει τη δειλία, το φόβο αλλά και τη μειωμένη διεκδικητικότητα.

Η αυνανιστική συνήθεια λοιπόν φαίνεται να καθηλώνει τον άνδρα σε ένα φαινόμενο ‘σεξουαλικού αυτισμού’ οδηγώντας τον στον αδιέξοδο δρόμο της ψυχρότητας και της συναισθηματικής μοναξιάς.

Μέσα από τη Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας ακούμε συχνά περιπτώσεις γυναικών οι οποίες θορυβούνται από την αυνανιστική συνήθεια του συντρόφου τους ή ακόμη άνδρες που καλούν για να εκφράσουν την καθήλωση τους στον αυνανισμό μέσω της χρήσης πορνογραφικού υλικού και την επακόλουθη μείωση της ερωτικής τους επιθυμίας για τη σύντροφό τους.

Είναι λοιπόν ωφέλιμο να τονίσουμε πως ο αυνανισμός μέσα στο πλαίσιο μιας σεξουαλικά ολοκληρωμένης σχέσης, ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη αποστασιοποίησης και απομάκρυνσης του ζευγαριού τόσο σε ερωτικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο.

Επιπροσθέτως ο αυνανισμός έχει ‘κατηγορηθεί’ σημαντικά για το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης αλλά για την εμφάνιση άλλων σεξουαλικών προβλημάτων.

Όταν ένας σύντροφος σταματά να μοιράζεται την επιθυμία του, τη διέγερση και τον οργασμό του με την σύντροφο του τότε ουσιαστικά αποστασιοποιείται από τη σχέση τους.

Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό οι σύντροφοι να μιλούν ανοιχτά για την ερωτική τους ζωή διεκδικώντας την αμοιβαία συμμετοχή τους στην ερωτική πράξη και ακόμη σημαντικότερα την αμοιβαία ηδονή που τους προσφέρει.

Όταν ένας άντρας αυνανίζεται η γυναίκα πώς νοιώθει ; 

Με το βλέμμα των ειδικών από τους κόλπους της ιατρικής, της ψυχολογίας, της ψυχανάλυσης αλλά και των εκπροσώπων της θρησκείας και της ανατολικής φιλοσοφίας, η αυτοϊκανοποίηση ίσως να αποτελεί την πιο πολυσυζητημένη και συνάμα αμφιλεγόμενη μορφή σεξουαλικής πρακτικής.
 

Η γυναίκα μπορεί να έχει μια ιδιαιτέρως επικριτική και αρνητική στάση προς την αυτοϊκανοποίηση, εφόσον η ίδια δεν αυτοϊκανοποιείται, ειδικά στην περίπτωση που ο αυνανισμός δεν αποτελούσε μια πράξη ικανοποίησης για εκείνην ούτε καν όταν δεν είχε κάποια ερωτική σχέση. Υπό αυτές τις συνθήκες μοιάζει ο αυνανισμός του άνδρα να επιφέρει ένα ρήγμα στην «κανονικότητα της σχέσης», σαν να εισβάλλει ένας αόρατος τρίτος που δεν είναι άλλος από το ίδιο το σώμα του άνδρα, που στην προκειμένη περίπτωση για τη γυναίκα μετατρέπεται σε ένα άλλο ερωτικό αντικείμενο περάν της ιδίας.

Η γυναίκα αντιδρά, θυμώνει, θλίβεται, υποτιμά, τιμωρεί. Αναρωτιόμαστε αν οι προκαταλήψεις, οι προσωπικές πεποιθήσεις και οι αναστολές γύρω από τη σεξουαλικότητα είναι τόσο ισχυρές ώστε να προκαλούν τέτοια συναισθήματα και συμπεριφορές.

Είναι άραγε ο αυνανισμός τόσο ισχυρός ανταγωνιστής ή η ερμηνεία αγγίζει κάτι κρυφό, ασυνείδητες δομές που διεγείρονται και μέσω των οποίων εκδηλώνονται φόβοι ανομολόγητοι και απωθημένες επιθυμίες;

Επιχειρώντας μια βαθύτερη ανάλυση θα μπορούσαμε να πούμε ότι ίσως η γυναίκα νιώθει πως σε αυτή τη «δυαδική σχέση» που δημιουργεί ο άνδρας με τον εαυτό του, επιτυγχάνοντας έναν τοπικό προσπορισμό ικανοποίησης, χωρίς να περιλαμβάνεται εκείνη, δεν έχει θέση.

Βιώνει έναν αποκλεισμό του ονόματός της, σαν μην έχει ρόλο, για την ακρίβεια σαν κάποιος να της αφαίρεσε το όνομά της.

Η θέση στην οποία αναφερόμαστε ίσως τελικά να μην είναι μόνο η θέση του ερωτικού αντικειμένου που έχει η γυναίκα, το οποίο ο άνδρας ποθεί και διεκδικεί, στο οποίο ο άνδρας επενδύει, αλλά και η θέση της επιθυμίας του φαλλού, με τις όποιες υπολανθάνουσες φαντασιώσεις.

Ο φαλλός δηλαδή, που τελικά εκείνη δεν είχε ποτέ, ούτε απέκτησε ποτέ και που μέσα από την ανδρική αυτόϊκανοποίηση, αποδεικνύεται περίτρανα η αποτυχία της όχι μόνο ως προς το να κάνει το φαλλό δικό της, αλλά ούτε καν να τον κρατήσει μέσα της.

Θα μπορούσαμε εδώ να προσθέσουμε και άλλον έναν συμβολισμό που ενδεχομένως να έχει η αυτοϊκανοποίηση του άνδρα στο ασυνείδητο της γυναίκας.

Η αυτοϊκανοποίηση ως σεξουαλική πρακτική προάγει άλλον έναν αποκλεισμό, αυτόν του ονόματος του πατέρα και του ονόματος της μητέρας, γιατί το υπόκωφο μήνυμά του είτε λέει «δεν σου προσφέρω το σπέρμα μου, άρα δεν σου προσφέρω ένα παιδί», είτε είναι αντεστραμμένο και δηλώνει «δεν είμαι άξιος πατέρας».

Όποια και είναι η ερμηνεία, είτε αναφερόμαστε σε ασυνείδητες δομές, είτε σε αντιλήψεις, προσωπικά ταμπού και ανταγωνισμούς, με τη γυναίκα να βλέπει τον αυνανισμό του άνδρα σαν μια πλήρως ναρκισσιστική πράξη, συχνά καταλήγει η αυτοϊκανοποίηση να είναι το μήλον της έριδος και μύρια κακά να εκδηλωθούν στη σχέση του ζευγαριού, με τον άνδρα να νιώθει και εδώ ότι ευνουχίζεται αφού η γυναίκα προτίθεται να του απαγορεύσει μια από τις ικανοποιήσεις του και τη γυναίκα να υποφέρει μέσα στο πληγωμένο δικό της ναρκισσισμό.

 

*Ο ρόλος του αυνανισμού στην ζωή του άντρα: Δρ Θάνος Ασκητής,IΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77 

*πληροφορίες tlife.gr

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας