Σάββατο 20 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Άντρες, τεστοστερόνη και υπογοναδισμός

Άντρες, τεστοστερόνη και υπογοναδισμός

Υπογοναδισμός είναι η κατάσταση, κατά την οποία ο οργανισμός δεν παράγει την ποσότητα της τεστοστερόνης που χρειάζεται.
 
Η τεστοστερόνη είναι η βασική αντρική ορμόνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των φυλετικών χαρακτηριστικών του άντρα. Ο υπογοναδισμός μπορεί να υπάρχει κατά τη γέννηση ή να αναπτυχθεί αργότερα σε  κάποια φάση της ζωής.
 
Κατά μέσο όρο τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται κατά 0,4-2% ετησίως.
 
Η συχνότητα εμφάνισης του υπογοναδισμού στους άνδρες μέσης ηλικίας είναι 6%.
 
Το ποσοστό αυτό αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας και την ύπαρξη παχυσαρκίας.
 
Ο υπογοναδισμός διακρίνεται σε πρωτοπαθή (όταν υπάρχει διαταραχή στους όρχεις), δευτεροπαθή (όταν υπάρχει διαταραχή στον υποθάλαμο ή/και στην υπόφυση), όψιμης έναρξης (μπορεί να υπάρχει διαταραχή στον υποθάλαμο, την υπόφυση ή τους όρχεις) ή λόγω αντοχής στα ανδρογόνα.
 
Κλινικά μπορεί να διακριθεί σε εμβρυϊκής έναρξης, προεφηβικής έναρξης, ή, τέλος, όψιμης έναρξης.
 
Ως όψιμης έναρξης υπογοναδισμός ορίζεται η μείωση των επιπέδων των ανδρογόνων στον άνδρα ο οποίος έχει αναπτύξει φυσιολογικά τα πρωτογενή και τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου κατά την εφηβεία.
 

Τα ανδρογόνα παράγονται στους όρχεις και τα επινεφρίδια κι έχουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση, ανάπτυξη και διατήρηση ενός υγιούς ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Η δράση αυτή των ανδρογόνων στο γεννητικό σύστημα του άνδρα ξεκινάει από την μήτρα και συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Χαμηλά επίπεδα ανδρογόνων κατά την ενδομήτριο ανάπτυξη του εμβρύου θα έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συγγενών ανωμαλιών στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και το σχηματισμό των όρχεων, των επιδιδυμίδων, των σπερματικών πόρων και του φαλλού, των πρωτογενών δηλαδή χαρακτηριστικών του φύλλου.

Διαβάστε: Είσαι άντρας και έχεις σεξουαλικό πρόβλημα;

Η μείωση των επιπέδων των ανδρογόνων κατά τη διάρκεια της ζωής του άνδρα, στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού, επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα, προκαλεί στυτική δυσλειτουργία, απώλεια μυϊκής και οστικής μάζας, διαταραχές στο μεταβολισμό των λιπιδίων και των γνωστικών λειτουργιών.

Πολλές χρόνιες παθήσεις που ταλαιπωρούν τον άνδρα που γερνάει συσχετίζονται με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Ο υπογοναδισμός στον άνδρα είναι το κλινικό σύνδρομο που προκαλείται από την ανεπάρκεια των ανδρογόνων και που επιδρά αρνητικά στη λειτουργία πολλών οργάνων και τελικά στην ποιότητα ζωής του.

Ανάλογα με το υποκείμενο αίτιο του υπογοναδισμού παρατηρείται σταδιακή έκπτωση της λειτουργικότητας των γονάδων.

Διαβάστε:Πόσο είναι το μέγεθος ενός φυσιολογικού πέους;

Τα συχνότερα αίτια της μορφής αυτής υπογοναδισμού είναι η υπερπρολακτιναιμία (όγκος της υπόφυσης που εκκρίνει προλακτίνη ή λόγω φαρμάκων, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, υποθυρεοειδισμός) και η δυσλειτουργία των όρχεων (κρυψορχία ή έκτοπος όρχις, ορχίτιδα, επίκτητη ανορχία -λόγω κάκωσης, καρκίνου, κλπ-, ατροφία του όρχως -π.χ. λόγω συστροφής- ή λόγω φαρμάκων και ουσιών).

Διαβάστε: Αυνανισμός - πώς νοιώθει ο άντρας και η γυναίκα αντίστοιχα

 

*Δρ Θάνος Ασκητής,IΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συμβουλευτική γραμμή επικοινωνίας 77 77 28 77 

 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας