Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ζευγάρια και απιστία – Αιτία διαζυγίου ή βελτίωσης της σχέσης;

Ζευγάρια και απιστία – Αιτία διαζυγίου ή βελτίωσης της σχέσης;

Αρκετά ζευγάρια έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωπα με την απιστία. Η σεξουαλική εικόνα μίας μακροχρόνιας σχέσης ή ενός γάμου χάνει σημαντικά την ποιότητά της από τις συμπεριφορές που υιοθετούνται και από τους δύο συντρόφους σταδιακά μέσα στη συμβίωση. Ρόλοι και συνήθειες επιδρούν αρνητικά στην επιθυμία και την έλξη για σεξουαλική επαφή.


Η απιστία που έχει ευκαιριακό χαρακτήρα, συνήθως βιώνεται διαφορετικά, τόσο από το άτομο που προβαίνει σε αυτή, όσο και από το σύντροφο που το μαθαίνει, σε σύγκριση με την απιστία που συμβαίνει σταθερά και επαναλαμβανόμενα. Η σεξουαλική απιστία βιώνεται ως απόρριψη και συνοδεύεται από απογοήτευση, ενοχή, αίσθημα ανεπάρκειας, απελπισίας, αγωνία και θυμό. Τα συναισθήματα αυτά προκύπτουν από τη ματαίωση των εσωτερικών προσδοκιών από το σύντροφο, που η συμπεριφορά του δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσε να είναι. Αλλά και τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτή νιώθουν συχνά ντροπή και ενοχές, ενώ όσοι απιστούν κατ’ επανάληψη φαίνεται να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.


Η αποκάλυψή της είναι επώδυνη και για τους δύο. Η απιστία διαταράσσει το βασικό στοιχείο της σχέσης, την εμπιστοσύνη. Επαναλαμβανόμενες κρίσεις είναι σύνηθες φαινόμενο σε ένα ζευγάρι μετά την αποκάλυψη. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των ζευγαριών δεν φθάνει σε χωρισμό, παρόλο που συνήθως η σχέση τους επηρεάζεται αρνητικά.

  • έλλειψη επικοινωνίας μέσα στο ζευγάρι, που γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη όταν συγκατοικήσει ή αποκτήσει παιδιά, με τις ευθύνες του καθενός να πληθαίνουν
  • σεξουαλικά ζητήματα, όπως μικρότερη συχνότητα επαφών απ’ ότι επιθυμεί ο ένας από τους δύο
  • σεξουαλικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν την έλλειψη ικανοποίησης και απόλαυσης κατά τη διάρκεια των επαφών
  • ανάγκη αυτοεπιβεβαίωσης του ενός συντρόφου, είτε γιατί δε νιώθει ότι επιβεβαιώνεται από την/τον σύντροφο του, είτε επειδή ανέκαθεν αισθανόταν ανασφαλής για τον εαυτό του απέναντι σε πρόσωπα που επιθυμούσε
  • ανάγκη ανανέωσης, κυρίως στη μέση ηλικία
  • ρουτίνα
  • γκρίνια και καυγάδες
  • ασυνεννοησία
Λειτουργεί κατά βάση αρνητικά στη σχέση, προκαλώντας πόνο, απόρριψη, έλλειψη εμπιστοσύνης, θυμό, ένταση και στεναχώρια στην ευρύτερη οικογένεια. Προβλήματα, όμως, δημιουργεί και στα παιδιά αν υπάρχουν, καθώς καλούνται να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους για το γονιό που βγήκε από την «τροχιά» της οικογενειακής ισορροπίας. Έτσι, πολλά ζευγάρια οδηγούνται στο διαζύγιο και άλλα στη σιωπή και την κάλυψη όσον έχουν συμβεί και τους έχουν κλονίσει. Με αυτό τον τρόπο ο πιστός σύντροφος δείχνει να αποδέχεται τα νέα δεδομένα της σχέσης του αδυνατώντας να αντιδράσει είτε από φόβο είτε από αδυναμία.
 
Η απιστία μπορεί να γίνει η αφορμή για να επαναπροσδιορίσει ένα ζευγάρι τη σχέση του. Συναισθήματα θυμού εκφράζονται, θαμμένες επιθυμίες ετών αποκαλύπτονται και οι δύο άνθρωποι ξανά συστήνονται από την αρχή για να μάθουν ποιος είναι ο άνθρωπος που κοιμάται δίπλα τους τα βράδια.
Πώς μπορεί να βοηθήσει ο ειδικός;
Πολλά ζευγάρια σε αυτές τις περιπτώσεις ζητάνε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου. Η θεραπεία ζευγαριού βοηθάει το ζευγάρι να ισορροπεί πιο αποτελεσματικά την επικοινωνία του, να μαθαίνει να ακούει ουσιαστικά ο ένας τον άλλον χωρίς παρεμβολές, να μάθει να εκφράζει ο καθένας τα συναισθήματα του και όλα αυτά με την υποστηρικτική παρουσία του ειδικού.
Ένα ζευγάρι που καταφέρνει να ξεπεράσει ένα τέτοιο συμβάν κοιτάζοντας στο καθρέφτη της σχέσης τους όχι μόνο δε χωρίζει, αλλά οι δύο σύντροφοι νιώθουν ότι βρίσκονται σε μία νέα σχέση, με ένα νέο σύντροφο που όμως γνωρίζουν καλά!
  • Από την κλινική μας εμπειρία διαπιστώνουμε ότι οι πιο συχνές αιτίες της απιστίας και για τα δυο φύλα είναι η έλλειψη επικοινωνίας, η σεξουαλική στέρηση, ένα σεξουαλικό πρόβλημα, η ανάγκη για αυτοεπιβεβαίωση, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η έλλειψη ικανοποίησης-σεξουαλική προσδοκία.
  • Εξίσου και τα δυο φύλα αποζητούν τη βοήθειά μας με αίτημα την απιστία!
  • Ο βασικός λόγος της επίσκεψης των ζευγαριών σε εμάς είναι για να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τη σχέση ή τον γάμο τους αλλά και για να διαχειριστούν τα συναισθήματα που τους κατακλύζουν.
Στο Ινστιτούτο εφαρμόζουμε αποτελεσματικά και αξιόπιστα ψυχολογικές μεθόδους (ατομική συμβουλευτική ή ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική ή θεραπεία ζεύγους) είτε το αίτημα προέρχεται από τη μία πλευρά είτε και από τις δυο. Ο ειδικός λειτουργεί ως υποστηρικτικός ακροατής για την κάθε πλευρά που εκφράζει τα συναισθήματά της. Επίσης, βοηθάμε το ζευγάρι να καθορίσει τις ανάγκες και τους μελλοντικούς στόχους του για τη σχέση, είτε επιλέγουν να τη διατηρήσουν είτε να την τερματίσουν. Εάν το ζεύγος επιθυμεί να διατηρήσει τη σχέση, τότε το βοηθάμε να ανακαλύψει το επίπεδο δέσμευσής του σε αυτή και το διδάσκουμε δεξιότητες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης έως ότου «η πληγή επουλωθεί». Από την άλλη πλευρά, όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να τερματίσει τη σχέση, συνεισφέρουμε στη διαχείριση των συναισθημάτων και των αλλαγών που θα προκύψουν στη ζωή του. Τέλος, καλούμαστε να εκπαιδεύσουμε το ζευγάρι να ανακοινώσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται την απόφασή του στα παιδιά -αν υπάρχουν- αλλά και να τα προστατεύσει από τις πιθανές αρνητικές επιδράσεις ενός διαζυγίου.
Θάνος Ασκητής
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας