Τετάρτη 24 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

«Ασυνήθιστες» σεξουαλικές φαντασιώσεις αντρών και γυναικών

«Ασυνήθιστες» σεξουαλικές φαντασιώσεις αντρών και γυναικών

Πολλοί άνθρωποι παγιδεύονται μέσα στην ντροπή για τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις, αφού δεν είναι σίγουροι αν είναι «φυσιολογικές» ή αποκλίνουσες. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sexual Medicine γίνεται μια προσπάθεια να διασαφηνιστεί τι ακριβώς θεωρείται ασυνήθιστη ή αφύσικη σεξουαλική φαντασίωση.

Η βασική υπόθεση της μελέτης είναι πως συγκεκριμένες φαντασιώσεις που συχνά θεωρούνται ασυνήθιστες είναι μάλλον κοινές.

Συγκεκριμένα οι ερευνητές θέλησαν να προσδιορίσουν ποιες σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι σπάνιες (ποσοστό επιλογής κάτω από 2,3%), ασυνήθιστες (κάτω από 15,9%), κοινές/ τυπικές (από 50% μέχρι 84,1%) ή συνηθισμένες (πάνω από 84,2%) από στατιστικής άποψης, σε ένα σχετικά μεγάλο δείγμα ενηλίκων από τον γενικό πληθυσμό (1516 άτομα, 799 γυναίκες και 717 άνδρες). Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να αξιολογήσουν 55 διαφορετικές σεξουαλικές φαντασιώσεις και τους ζητήθηκε να καταγράψουν την δική τους αγαπημένη φαντασίωση εάν δεν υπήρχε μέσα στο ερωτηματολόγιο.


Τα θέματα - σενάρια αφορούσαν σεξ σε ασυνήθιστα μέρη, ηδονοβλεψία (παρακολούθηση ξένου ατόμου ή συντρόφου), φετιχισμό, σεξουαλικά αντικείμενα, τρίο ή ομαδικό σεξ, στοματικό ή πρωκτικό σεξ, ομοφυλοφιλική δραστηριότητα, επιδειξιμανία (είτε με τον σύντροφο μπροστά σε κοινό είτε μόνος/η παρουσία του συντρόφου), απιστία, εκσπερμάτιση πάνω στη σύντροφο και άλλα. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι άντρες περιέγραψαν περισσότερα σενάρια (28 συγκεκριμένα σε σύγκριση με τα 19 των γυναικών). Τα αποτελέσματα έδειξαν πως μόνο δύο σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι σπάνιες και εννιά ασυνήθιστες. Τριάντα φαντασιώσεις ήταν κοινές (είτε για το ένα είτε και για τα δύο φύλα) και πέντε ήταν συνηθισμένες. Οι σπάνιες φαντασιώσεις αφορούσαν παιδιά και ζώα.


Άλλος στόχος της ίδιας μελέτης ήταν να διερευνηθεί η σεξουαλική υποταγή και η κυριαρχία. Φαντασιώσεις που αφορούσαν υποταγή και κυριαρχία δεν ήταν απλά κοινά (τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες) αλλά και με σημαντική συσχέτιση μεταξύ τους, δηλαδή συνήθως συνυπάρχουν. Φάνηκε πως κατά μέσο όρο οι γυναίκες έχουν συχνότερα φαντασιώσεις υποταγής, ενώ οι άνδρες κυριαρχίας. Μάλιστα οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι σαφώς εντονότερες όταν αφορούν σενάρια υποταγής. Αυτό επιβεβαιώνει συμπεράσματα παλιότερων ερευνών που προτείνουν ότι οι γυναίκες με φαντασιώσεις σεξουαλικής υποταγής είναι περισσότερο ερωτοφιλικές και ότι οι μπορεί να είναι πιο ικανοποιημένες σεξουαλικά από γυναίκες που δεν φαντασιώνονται τον εαυτό τους στο συγκεκριμένο ρόλο.


Οι ερευνητές αναφέρουν συμπερασματικά πως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πριν χαρακτηρίσουμε μια σεξουαλική φαντασίωση ως ασυνήθιστη, πόσο μάλλον αποκλίνουσα. Προτείνουν μάλιστα η αξιολόγηση να γίνεται με βάση την επίδραση, την ακαμψία και την αναγκαιότητά των φαντασιώσεων και όχι με βάση το περιεχόμενό τους.

 

ΦΑΝΤΑΣΙΩΣΗ

 

F1
F2
F3
F4
F5
 

 

 


 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας