Παρασκευή 19 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Γιατί αναζητάμε λιπαρά τρόφιμα κατά τη διάρκεια δίαιτας

Γιατί αναζητάμε λιπαρά τρόφιμα κατά τη διάρκεια δίαιτας

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο θέλουμε τα τρόφιμα που προσπαθούμε να αποφύγουμε κατά τη διάρκεια της δίαιτας και αν τελικά υπάρχει κάποιος τρόπος να βγάλουμε από τη σκέψη μας αυτή την επιθυμία; 
 
Οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Τέξας στο Γκάλβεστον έχουν εντοπίσει νέα κυκλώματα του εγκεφάλου που μπορεί να λειτουργήσουν ως ένα «φρένο» για την επιθυμία για το φαγητό. Τα ευρήματα της μελέτης είναι επί του παρόντος διαθέσιμα στο «Behavioural Brain Research».
 
Στη μελέτη που  έκαναν σε αρουραίους που είχαν περάσει έναν μήνα καταναλώνοντας φαγητά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, οι ερευνητές ανέστειλαν με επιτυχία την επιδιωκόμενη επιθυμία τους για λιπαρές τροφές. 
 
Όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Φαρμακολογίας και Τοξικολογίας, Jonathan Hommel η λαχτάρα για τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά - αυτό περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα πρόχειρου φαγητού - αποτελεί σημαντικό μέρος της παχυσαρκίας και της υπερφαγιάς.
 
Όπως είπε «Όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος, οι άνθρωποι συχνά προσπαθούν να αποφύγουν τα λιπαρά τρόφιμα. Η ειρωνεία είναι ότι αυτό το γεγονός αυξάνει τη λαχτάρα τους γι’ αυτά τα τρόφιμα και μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση λιπαρών τροφών». 
 
Αρκετές μελέτες συμπεριφοράς έδειξαν ότι η άρνηση κατανάλωση ορισμένων τροφίμων κατά τη διάρκεια δίαιτας προκαλεί αυξημένη λαχτάρα και κίνητρα για αυτό το φαγητό. Ωστόσο, οι μηχανισμοί του εγκεφάλου που οδηγούν σε αυτό το είδος υπερκατανάλωσης δεν είναι γνωστοί. Για το σκοπό αυτό, οι ερευνητές του UTMB επεδίωξαν να μάθουν πώς ο εγκέφαλος οδηγεί αυτήν την δυνητικά επιβλαβή συμπεριφορά με τη βοήθεια αρουραίων.
 
Χρησιμοποιώντας ποντίκια που είχαν μπει σε μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά για 30 ημέρες και είχαν επίσης εκπαιδευτεί να αναζητούν  λιπαρές λιχουδιές με το πάτημα ενός μοχλού, η ερευνητική ομάδα μέτρησε πόσες φορές είχαν έντονη τη λαχτάρα να πατήσουν το μοχλό.
 
Στη συνέχεια, οι μισοί από τους αρουραίους υποβλήθηκαν σε μια χειρουργική επέμβαση που εμπόδισε τις επιδράσεις μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου με την ονομασία neuromedin U υποδοχέας 2 μέσα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής. Ενώ, το άλλο μισό των αρουραίων δεν υποβλήθηκε σε αυτή τη θεραπεία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι που είχαν υποβληθεί στη χειρουργική επέμβαση δεν ένιωθαν την ανάγκη για λιπαρές τροφές όπως οι υπόλοιποι αρουραίοι.
 
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Hommel, αν και τα ευρήματα είναι μόνο το πρώτο βήμα από μια μακρά διαδικασία έρευνας, σχεδιάζουν να αναπτύξουν νέα φάρμακα για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να περιορίσουν αυτή την επιθυμία για λιπαρές τροφές.
 
Πηγή: Ναυτεμπορική
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας