Τετάρτη 17 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Χάρης Ζαβρίδης: Οι ελιές στο σώμα μας

Χάρης Ζαβρίδης: Οι ελιές στο σώμα μας

Οι «ελιές» στο σώμα μας, οι οποίες στην ιατρική ορολογία λέγονται «σπίλοι», μπορεί να χρειάζεται να αφαιρεθούν είτε για αισθητικούς λόγους είτε για λόγους υγείας. Μπορεί επίσης να χρειάζονται να αφαιρεθούν και για λειτουργικούς λόγους. Για παράδειγμα, μια μεγάλη ελιά στο άνω βλέφαρο μπορεί να προκαλεί πτώση του άνω βλεφάρου και να εμποδίζει την όραση. Συνηθισμένη περιοχή, από την οποία αφαιρούνται οι ελιές για αισθητικούς λόγους, είναι το πρόσωπó μας, το μέρος του σώματος μας που είναι δύσκολο να κρυφτεί. Άλλωστε οι ελιές σε ένα πρόσωπο συνήθως υποδηλώνουν γήρας.
 
Υπάρχει ένας κανόνας, ο οποίος μας βοηθά αρκετά στην πρόληψη των κινδύνων που μπορεί να κρύβει μια ελιά: o σημαντικότερος κίνδυνος δεν είναι άλλος από τον καρκίνο του δέρματος. Ο κανόνας αυτός, που καλό είναι να τον γνωρίζουμε όλοι μας, λέγεται ABCDE. Το «A» σημαίνει Assymmetry, το «B» Border, το «C» Color, το «D» Diameter και το «E» Elevation. Όταν λοιπόν σε μία ελιά αλλάζει ένα από τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, καλό είναι να επισκεφτούμε τον Πλαστικό μας Χειρουργό, για να πάρουμε τη γνώμη του, για το αν χρειάζεται να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη ελιά ή όχι. Σημαντικό είναι οι ελιές που αφαιρούνται να στέλνονται για ιστολογική εξέταση (βιοψία).
 
Χωρίς αυτή την εξέταση δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το είδος του σπίλου και  την ανάγκη για περαιτέρω θεραπεία. Σίγουρα δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε με την πρώτη ελιά ή την πρώτη αλλαγή που θα δούμε στο σώμα μας, αφού οι περισσότερες ελιές είναι αθώες.  Όταν όμως παρατηρήσουμε ότι σε μία ελιά αλλάζει κάποιο από τα ABCDE ή αιμορραγεί, τότε καλό είναι να επισκεφτούμε τον Πλαστικό μας Χειρουργό. Η παρατήρηση αλλαγών σε μία ελιά όσον αφορά το σχήμα της, τα όριά της,  το χρώμα της, τη διάμετρό της ή το ύψος της, πρέπει να μας καλεί σε εγρήγορση. Επίσης προσοχή χρειάζονται οι ελιές που είναι σε περιοχές του σώματος μας που εκτίθενται σε ήλιο ή που ερεθίζονται συχνά, όπως για παράδειγμα από μία ζώνη  παντελονιού ή από μία αλυσίδα στο λαιμό. Σημαντικό ακόμη είναι να μην ξεχνάμε το Μελάνωμα, που είναι μία ιδιαίτερη μορφή καρκίνου δέρματος. Έχει διαπιστωθεί ότι η υπεριώδης ακτινοβολία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του Μελανώματος. Είναι αποδεδειγμένο άλλωστε ότι τα επεισόδια μεγάλων εγκαυμάτων από ήλιο πριν από την ηλικία των δέκα ετών αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος κατά τέσσερις φορές! Η συχνότητα δε εμφάνισης του Μελανώματος στο γενικό πληθυσμό αυξάνει παγκοσμίως κατά 6% το χρόνο! Η καλύτερη λοιπόν θεραπεία είναι η Πρόληψη.
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας