Σάββατο 27 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

 Είναι η δίαιτα που ακολουθώ σωστή;

 Είναι η δίαιτα που ακολουθώ σωστή;

Το πρώτο πράγμα που σκέφτεται να κάνει κάποιος παίρνοντας την απόφαση να χάσει βάρος είναι να κάνει κάποιες αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες.
 
Τέτοιες πληροφορίες και συμβουλές για το ποιες διατροφικές επιλογές πρέπει να κάνουμε για να χάσουμε βάρος αντλούνται από διάφορες πηγές.
 
Αν και η κατάλληλη πηγή πληροφόρησης για το ποιες αλλαγές πρέπει να κάνουμε στη διατροφή μας για να χάσουμε βάρος είναι ο Διαιτολόγος, πολλά άτομα επιλέγουν συμβουλές από αλλού, όπως άτομα άλλων ειδικοτήτων, από δημοφιλείς δίαιτες που βρίσκουν στο διαδίκτυο αλλά και από διάφορες εταιρείες που προωθούν  προϊόντα διατροφής για απώλεια βάρους.
 
Όποια μέθοδο και να επιλέξουμε υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε εάν αυτές οι αλλαγές που κάνουμε στη διατροφή μας είναι σωστές.

1. Δεν αποκλείουν καμία ομάδα τροφίμων. Ο αποκλεισμός από τη διατροφή οποιασδήποτε ομάδας τροφίμων είτε είναι λίπη (όπως ελαιόλαδο και ξηροί καρποί), είτε πρωτεϊνών (όπως ψάρι, όσπρια, κρέας), είτε υδατανθράκων (ψωμί, φρούτα, λαχανικά) μπορεί να επιφέρει ελλείψεις σε διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

2. Δεν επηρεάζει την κοινωνική μας ζωή. Οι διατροφικές αλλαγές που θα κάνουμε να μην μας στερούν τη διασκέδαση, τις στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους αλλά κάνοντας αυτές τις διατροφικές αλλαγές να μαθαίνουμε πώς να χειριστούμε διατροφικά τέτοιες στιγμές. Είναι σημαντικό οι αλλαγές που κάνουμε στη διατροφή μας να μας κάνουν να νιώθουμε ωραία.

3. Δεν είναι κάτι προσωρινό. Όταν κάνουμε κάποιες αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες πρέπει να δούμε πρώτα εάν αυτό που κάνουμε μπορούμε να το εφαρμόζουμε για όλη μας τη ζωή. Εάν είναι κάτι προσωρινό σημαίνει ότι με το που σταματά, ξεκινούν ξανά οι παλιές διατροφικές συνήθειες που είχαν ως αποτέλεσμα ένα μη υγιεινό σωματικό βάρος.

4. Βασίζεται σε επιστημονικές έρευνες. Να μην είναι κάτι που το έκανε απλά ένας γνωστός και πέτυχε, αλλά ούτε και κάτι που το και είπε κάποιος διάσημος. Επιστημονικά τεκμηριωμένο βέβαια δεν είναι κάτι που το γράφει κάποιος στο διαδίκτυο αλλά κάτι που θα το επιβεβαιώσουν οι ειδικοί σε θέματα διατροφής (Διαιτολόγοι).

5. Δεν μας βάζει περιορισμούς ώρας. Είναι σημαντικό η δίαιτα που ακολουθούμε να είναι βάσει του καθημερινού μας προγράμματος και όχι το καθημερινό μας πρόγραμμα να είναι βάσει της δίαιτας.

6. Δεν μας κάνει να πεινούμε. Για να έρθει η απώλεια βάρους σίγουρα πρέπει να υπάρξει κάποιο θερμιδικό έλλειμμα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να πεινάσουμε για να χάσουμε βάρος.

7. Δεν μας υπόσχεται τεράστια απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα. Μια απώλεια των 2 με 6 κιλών το μήνα θεωρείται ασφαλές και εφικτή.
 

* Εάν οι διατροφικές συμβουλές που ακολουθούμε είναι οι σωστές θα φανεί σε βάθος χρόνου.
 
Εάν μετά από 1, 2 χρόνια μπορούμε και διατηρούμε τις περισσότερες από τις διατροφικές αλλαγές που είχαμε κάνει και διατηρούμε ένα υγιές σωματικό βάρος χωρίς προβλήματα υγείας τότε πιθανότατα θα ήταν σωστές.
 

 
* Κώστας Νικολάου, Κλινικός Διαιτολόγος - διατροφολόγος BSc, MSc 
Τηλέφωνο 99321810
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας