Κυριακή 28 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Μαγειρίτσα και Καλή Ανάσταση

Μαγειρίτσα και Καλή Ανάσταση

Είναι γνωστή σε όλους μας η «μα­γειρίτσα», που τόσο την απολαμβάνου­με γύρω στα μεσάνυκτα, μετά την επι­στροφή μας από την εκκλησία, όπου παρακολουθήσαμε τον «Καλό Λόγο»... 
 
Απόψε λοιπόν ετοιμαστείτε... 
 
Όπως πολλά φαγητά, έτσι και η «μα­γειρίτσα», έχει την κάπως πολύπλοκη παρασκευή της. Όμως, τόσο για την παράδοση, όσο και για τη νοστιμάδα της, αξίζει τον κόπο να την παρασκευά­σουμε, διαθέτοντας την προσοχή και την υπομονή μας, για να την πετύχουμε.
 
Από το εξαιρετικό βιβλίο του Νέαρχου Νεάρχου "Μαγειρική από την Κύπρο" με επίλεκτες συνταγές Κυπριακών μεζέδων 

ΤΑ ΥΛΙΚΑ:
 
 
  • 1    κεφαλάκι αρνίσιο
  • 1    καρδιά αρνίσια
  • 1    νεφρός αρνίσιος
  • 4   ποδαράκια αρνίσια
  • 100 δράμια (317 γραμ.)  
    συκωτάκι αρνίσιο μαύρο
•   100 δράμια (317 γραμ.)
    συκωτάκι αρνίσιο άσπρο
  • 1/2  δέσμη εντεράκια αρνίσια
  • 1    φλιτζάνι κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
•   '/2   φλιτζάνια μαϊντανός
    ψιλοκομμένος
  • 1/2  φλιτζάνι άνηθος ψιλοκομμένος
  • '/2   φλιτζάνι ρύζι
  • 1/4  φλιτζανιού βούτυρο
  • 1/4   φλιτζανιού λεμονοχυμός
  •    4  κροκάδια φρέσκων αυγών
  • Αλάτι και πιπέρι
 
 
 
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
 
  • Καθαρίζουμε το κεφαλάκι και τα ποδαράκια, τα ξεπλέ­νουμε, τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και το ανάλογο αλάτι και τα βράζουμε για 1 περίπου ώρα, μέχρι που να ψηθούν καλά. Κατά διαστήματα αφαιρού­με τον αφρό, όσες φορές χρειαστεί.
 
  • Στο μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό και το βράζουμε να κοχλάσει. Πλένουμε καλά τα εν­τεράκια, τα συκωτάκια, το νεφρό και την καρδιά και τα βάζουμε σε τρυπητό. Αφού κοχλάσει το νερό βυθί­ζουμε το τρυπητό με τα εντόσθια στο κοχλαστό νερό, να ζεματιστούν για 5 λεπτά και τα απλωθούμε σε πιατέλα να κρυώσουν. Τα κόβουμε κατόπιν σε μικρά κομμάτια και τα βάζου με όλα μαζί πίσω στην πιατέλα.
 
  • Αφού ψηθούν, το κεφαλάκι και τα ποδαράκια, τα βγά­ζουμε σ' ένα πιάτο και περνούμε το ζωμό από τρυπη­τό σε μια κατσαρόλα. Ξεκοκαλίζουμε κεφαλάκι και ποδαράκια, ψιλοκόβουμε γλώσσα και κρέατα, τα ρί­χνουμε στο ζωμό και τα βάζουμε στη φωτιά να σιγοβράζουν.
 
  • Σ' ένα τηγάνι βράζουμε το βούτυρο και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια να σωταριστούν. Προσθέτουμε σ' αυτά τα ψιλοκομμένα εντόσθια, ανακατεύουμε για 5 περί­που λεπτά να σωταριστούν μαζί με το κρεμμυδάκι, και τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα, όπου έχουμε το ζω­μό με τα βραστά κρέατα. Προσθέτουμε επίσης στην κατσαρόλα το μαϊντανό και τον άνηθο, τη σκεπάζουμε και τα σιγοψήνουμε όλα μαζί για 1/2 ώρα.
 
  • Δεκαπέντε λεπτά πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι.
 
  • Την ίδια ώρα βάζουμε και τα πιάτα της σούπας στο φούρνο να βράσουν.
 
  • Ετοιμάζουμε κατόπιν το αυγολέμονο: Σ' ένα βαθύ πιάτο ρίχνουμε τα κροκάδια αυγών και τα χτυπούμε με λίγο κρύο νερό ν' αραιώσουν. Προσθέτουμε μετά λίγο-λίγο το λεμονοχυμό και χτυπούμε ταυτόχρονα με το σύρμα. Παίρνουμε από την κατσαρόλα 2 φλιτζάνια κοχλαστό ζωμό, τον ρίχνουμε λίγο-λίγο στην ανά­μιξη των αυγών κι ανακατεύουμε.
 
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά κι όταν σταματήσει ο κοχλασμός, ρίχνουμε λίγο-λίγο κι ανα­κατεύουμε στη σούπα το αυγολέμονο. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε το ανάλογο αλατοπίπερο και, προτού ακόμα αρχίσει η σούπα να κοχλάζει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
 
  • Μοιράζουμε τη «μαγειρίτσα» αμέσως στα καλά ζεσταμένα πιάτα και σερβίρουμε.
 
Ποσότητα παρασκευής: 6-8 πιάτα
 
 
  
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας