Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Το Πάσχα έφυγε, το λίπος έμεινε... Πώς να το κάψετε

Το Πάσχα έφυγε, το λίπος έμεινε... Πώς να το κάψετε

To Πάσχα είναι, ευτυχώς από μια άποψη, σύντομο σε διάρκεια εορταστικών ημερών και συνεπώς τραπεζωμάτων, άρα βγαίνουμε μέσα από τη γαστριμαργική δίνη λιγότερο βαρυφορτωμένοι με έξτρα θερμίδες, σε σύγκριση με την περίοδο των Χριστουγέννων.
 
Το «λιγότερο», όμως, δεν θα πει και καθόλου, άρα δεν το υποτιμούμε.
 
Ακόμα κι ένα ή δυο κιλά να έχουμε πάρει, είναι αρκετά για να μας κινητοποιήσουν. Λέμε, λοιπόν, σήμερα κι όχι από Δευτέρα δίαιτα και αρχίζουμε ξανά γυμναστική.

Πάμε να δούμε μαζί μερικές από τις πιο αποτελεσματικές  μορφές αερόβιας και αναερόβιας άσκησης, που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τον στόχο μας.

Αερόβια άσκηση

Παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα καλό θα ήταν να ακολουθούν αερόβιο πρόγραμμα μεγάλης χρονικής διάρκειας και μέτριας έντασης για καύση μεγαλύτερου ποσοστού λίπους και να αποφεύγουν τις υψηλές εντάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα, διότι ναι μεν χάνονται περισσότερες θερμίδες, αλλά λιγότερο λίπος.
 
H αερόβια άσκηση πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 20 λεπτά και να ακολουθείται το λιγότερο δυο με τρεις φορές τη βδομάδα.                     
 
Είδη αερόβιας άσκησης που μπορείτε να ακολουθήσετε μόνοι σας στο σπίτι ή στη φύση είναι, μεταξύ άλλων, το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, το σχοινάκι και το κολύμπι.                                     
                                                                                       
Εάν θα επιλέξετε γυμναστήριο ή προσωπικό γυμναστή, ιδανικά για τον τύπο αυτό άσκησης είναι τα προγράμματα aerobic, bokwa, αerobic & step, rebound workout, aqua aerobic και άλλα.

Σε ένα πρόγραμμα 45 λεπτών καταναλώνονται οι ακόλουθες θερμίδες ανά είδος αερόβιας άσκησης: aerobic & step: 360-400, aqua aerobic: 220-250, σχοινάκι: 450-500, bokwa: 600-700, rebound workout: 550-600, τρέξιμο στο ύπαιθρο: περίπου 450.

Αναερόβια άσκηση

Η αναερόβια άσκηση βελτιώνει τη δύναμη και χτίζει μυϊκή μάζα.
 
Xρησιμοποιούνται αντιστάσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης , μηχανήματα (βάρη), αλλά και πολύ μικρής διάρκειας δραστηριότητες σε έντονη ταχύτητα.     
                                                                                           
Όταν γίνονται σωστά, οι ασκήσεις ενδυνάμωσης προσφέρουν σημαντικά οφέλη, όπως αυξημένη δύναμη, σκληρότητα και αντοχή οστών, μυών, τενόντων και συνδέσμων, μειωμένες πιθανότητες για τραυματισμούς που οφείλονται σε αδυναμία των μυών, βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία, αλλά και διατήρηση της δίχως λίπος μάζας.

Κυκλική προπόνηση

Καλό θα ήταν, πάντως, η αναερόβια και η αερόβια άσκηση να συνδυάζονταν σε ένα πρόγραμμα ανάλογο με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου. Ένας γυμναστής θα σας βοηθήσει να πετύχετε τον στόχο σας χωρίς τραυματισμούς με κυκλική προπόνηση, η οποία θα περιλαμβάνει συνδυασμό αερόβιας και αναερόβιας εκγύμνασης.  
 
Ο συγκεκριμένος τρόπος εκγύμνασης επιτυγχάνεται μέσα από προγράμματα στα οποία παίρνουμε μια ομάδα ασκήσεων και εκτελούμε τη μια μετά την άλλη με περιορισμένη ή καθόλου ξεκούραση.            
            
 Πάντα υπό τις οδηγίες του γυμναστή, εκτελώντας τις ασκήσεις σωστά, πετυχαίνετε: Αύξηση δύναμης και μυϊκής αντοχής, βελτίωση φυσικής κατάστασης, αύξηση καρδιαγγειακής αντοχής, γράμμωση και μείωση λίπους.
 
 
 *Φανή Χατζηκώστα
Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης
Group και Personal Trainer 
fanihadjicosta@hotmail.com
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας