Κυριακή 28 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Θα αλλάξει το χρώμα των ματιών και μαλλιών του μωρού μου;

Θα αλλάξει το χρώμα των ματιών  και μαλλιών του μωρού μου;

Ναι. Το χρώμα των ματιών του νεογέννητου παιδιού σας δεν είναι το τελικό.
 
Ιδιαίτερα στη λευκή φυλή τα μάτια ενός νεογέννητου έχουν χρώμα γκριζογάλανο το οποίο διαφοροποιείται και σταθεροποιείται στο τελικό τους χρώμα γύρω στους 6 μήνες. Πολύ μικρές αλλαγές μπορεί να γίνουν μέχρι και 12 μηνών
 
Γιατί το μωρό μου όταν κλαίει δεν έχει δάκρυα;

Διότι οι δακρυϊκοί αδένες στα βρέφη δεν λειτουργούν τους πρώτους μήνες. Η παραγωγή δακρύων αρχίζει τον 3ο μήνα και τελειοποιείται όταν το βρέφος γίνει 7-8 μηνών.
 
ΜΑΛΛΙΑ  ΚΑΙ ΝΙΝΙΔΑ

Οι πολλές ώρες που περνά το βρέφος στο κρεβατάκι του και η διαρκής επαφή του κεφαλιού με το στρώμα, προκαλούν  τοπική απώλεια των μαλλιών.

Δεν πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς γιατί  σε μερικές εβδομάδες τα μαλλιά του μωρού θα επανεμφανιστούν.
 
Στο κεφάλι  του μωρού ενδέχεται να παρατηρηθεί μια ήπιας μορφής δερματίτιδα, η οποία αποτελείται από μικρές φολίδες (κερί), και αποκαλείται  «νινίδα».
Η σμηγματορροϊκή αυτή δερματίτιδα  υποχωρεί μόνη της μετά από μερικές εβδομάδες ή  μήνες, χωρίς να αφήσει σημάδια στο δέρμα του μωρού.
 
Για την αντιμετώπιση της, εκείνο που βοηθά είναι η τοπική χρήση ελαιόλαδου, το συχνό λούσιμο των μαλλιών με ειδικό, ή απλό βρεφικό σαμπουάν και το μαλακό κτένισμα. Δεν συνιστάται το έντονο τρίψιμο ή το ξύσιμο για την απομάκρυνση των φολίδων διότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή μόλυνση.

Το χρώμα των μαλλιών

 Το χρώμα των μαλλιών του νεογνού δεν είναι το τελικό και πιθανώς να αλλάξει αρκετές φορές μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Εξαρτάται από:

·         Το χρώμα των μαλλιών των γονιών. Συνήθως το σκούρο χρώμα επικρατεί του ανοικτού χρώματος. Έτσι αν ο ένας γονιός έχει ξανθά μαλλιά και ο άλλος καστανά ή μαύρα, πιθανότατα το τελικό χρώμα να είναι σκούρο.
·         Τα φρύδια του νεογνού.  Μπορείτε χονδρικά  να υπολογίσετε το χρώμα των μαλλιών που θα έχει το παιδί σας, από το χρώμα των φρυδιών. Συνήθως τα φρύδια των νεογνών είναι κατά 2 τόνους πιο σκούρα από το τελικό χρώμα των  μαλλιών του παιδιού.
·         Το χρώμα των ματιών. Το χρώμα των  μαλλιών του παιδιού έχει σχέση με το χρώμα των ματιών, δηλαδή το γαλανό χρώμα των ματιών ταιριάζει πιο πολύ με ξανθό χρώμα των μαλλιών και τα καστανά ή μαύρα μάτια με τα σκούρα μαλλιά.
 

*Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής, Παιδιατρικής αιματολογίας, Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s  University of London Medical  School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
http://drmakrides.blogspot.com.cy
drmakrides@cablenet.com.cy
Τηλ.22270237,99445245
  
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας