Κυριακή 28 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Λόξυγκας και ρέψιμο στα βρέφη

Λόξυγκας και ρέψιμο στα βρέφη

Πόσες φορές δεν έχετε διερωτηθεί γιατί ένα βρέφος βγάζει πίσω το γάλα του, ή το σάλιο του. Οι απαντήσεις έρχονται μόνο από τον παιδίατρο σας τον οποίο και πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε.
 
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (Αναγωγές)
 
Τα περισσότερα βρέφη εμφανίζουν αναγωγές, δηλαδή βγάζουν λίγο γάλα, είτε την ώρα που ρεύονται, είτε την ώρα που είναι στο κρεβατάκι τους. Δεν αποκλείεται λίγο γάλα να βγει και από τη μύτη.
 
 Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βαλβίδα που υπάρχει στο κάτω μέρος του οισοφάγου και συγκρατεί το γάλα στο στομάχι δεν έχει ωριμάσει ακόμα. Έτσι, όταν το στομάχι συσπάται για να διώξει το γάλα προς το δωδεκαδάκτυλο, μικρές ποσότητες διαφεύγουν προς τον οισοφάγο με αποτέλεσμα την αναγωγή.
 
Συχνά οι γονείς παραπονούνται το βρέφος βγάζει όλο το γάλα του. Αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Τα  πιο πολλά υγρά  που βγάζει είναι τα γαστρικά, τα οποία απλά είναι χρωματισμένα άσπρα από το γάλα.
 
Είναι πιο συχνό σε βρέφη που τρώνε λαίμαργα και δεν ρεύονται σωστά.
 
Συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, υπό την προϋπόθεση ότι το βρέφος βάζει το  βάρος που πρέπει, δεν παρατηρείται βήχας ή πνιγμονή και οι έμετοι δεν είναι έντονοι. Το πρόβλημα βελτιώνεται από μόνο του, γύρω στην ηλικία των 6 μηνών, λόγω της εισαγωγής στερεάς τροφής και λόγω του ότι το βρέφος αρχίζει να κάθεται.
 
Σήμερα υπάρχουν ειδικά παχύρευστα γάλατα στην αγορά που ελαττώνουν τις αναγωγές.
 
Λόξυγκας

Για την εμφάνιση  του λόξυγκα υπεύθυνα είναι:

α) το διάφραγμα, δηλαδή ο κύριος αναπνευστικός μυς που βρίσκεται ανάμεσα στην κοιλιά και το θώρακα.
β) το φρενικό νεύρο, δηλαδή ένα νεύρο που ξεκινάει από το διάφραγμα και φτάνει στον εγκέφαλο.
 
Είναι μια φυσιολογική κατάσταση κατά τις πρώτες εβδομάδες, ή μήνες της ζωής, εμφανίζεται συνήθως μετά το φαγητό, διαρκεί λίγα λεπτά έως μισή ώρα, και υποχωρεί αυτόματα με αλλαγή της θέσης του μωρού. Συνήθως ενοχλούνται περισσότερο οι γονείς. Το ίδιο το βρέφος δεν  ενοχλείται, αλλά καλύτερα να αποφεύγεται η  σίτιση του κατά τη διάρκειά του λόξυγκα.
 
Ρέψιμο

 Οφείλεται στην κατάποση αέρα, κυρίως κατά τη σίτιση με μπιμπερό.

Βοηθήστε το χρησιμοποιώντας τις διάφορες γνωστές θέσεις , να ρευτεί στο μέσον της σίτισης και πάντα στο τέλος, πριν το βάλετε για ύπνο.
 
Αν έχει δυσφορία και καταλάβετε ότι θέλει να ρευτεί αλλά δεν μπορεί, βάλτε το για μερικά λεπτά στο κρεβατάκι του και ξανασηκώστε το.
 
Έτσι βοηθάτε τη βαλβίδα να ανοίξει και να προκληθεί το ρέψιμο. Αν σε 10 λεπτά δε ρευτεί μπορεί να το βάλετε στο κρεβατάκι του.
 
* Αss Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής, Παιδιατρικής αιματολογίας, Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s  University of London Medical  School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
drmakrides@cablenet.com.cy
Τηλ.22270237,99445245
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας