Τρίτη 30 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Το στόμα και τα ούλα του μωρού μου

Το στόμα και τα ούλα του μωρού μου

 Τα μαργαριτάρια του Epstein
 
Σε αρκετά νεογνά παρατηρούνται στη μέση γραμμή της υπερώας  (ουρανίσκος)  μικρές λευκωπές κύστεις σε μέγεθος κεφαλής καρφίτσας. Ονομάζονται  Μαργαριταροειδείς κηλίδες (Epstein pearls), είναι  φυσιολογικό εύρημα και εξαφανίζονται σταδιακά μόνες τους.
 
Στοματίτιδα

 Σε πολλά νεογνά παρουσιάζεται  στοματίτιδα. Αυτή οφείλεται σε ένα μύκητα που λέγεται  Candina Albicans. Ο μύκητας αυτός είναι πολύ διαδεδομένος στο περιβάλλον και παρατηρείται κυρίως  σε βρέφη που παίρνουν το γάλα τους με το μπιμπερό, όταν αυτά δεν αποστειρώνονται σωστά. Σε μεγαλύτερα μωρά μπορεί να οφείλεται στη χορήγηση αντιβιοτικού λόγω αλλαγής της φυσιολογικής χλωρίδας του στόματος.
 
Εμφανίζεται στη γλώσσα, τα ούλα, τα χείλη και την υπερώα με άσπρα στίγματα που δίνουν την εντύπωση ότι είναι γάλα, αλλά στην περίπτωση αυτή τα στίγματα  απομακρύνονται εύκολα με ένα απλό σκούπισμα, ενώ στη στοματίτιδα τα στίγματα είναι κολλημένα στη στοματική κοιλότητα και δεν μπορούν να απομακρυνθούν.
 
Η αντιμετώπιση είναι εύκολη και γίνεται με ειδικά αντιμυκητιασικά φάρμακα.
 
Τα ίδια φάρμακα μπορούν να μπουν και πάνω στις θηλές της μητέρας σε περίπτωση που το βρέφος θηλάζει.
 
Κοντός χαλινός

Σε ορισμένα νεογνά ο χαλινός της γλώσσας μπορεί να είναι κοντός και να μην επιτρέπει στη γλώσσα να βγαίνει έξω από τα χείλη. Αυτό δεν επηρεάζει τη σίτιση, ούτε αργότερα την ομιλία του παιδιού. Γι αυτό δεν χρειάζεται να προβούμε σε άμεση επέμβαση (κόψιμο), μπορούμε να περιμένουμε μερικούς μήνες, και αν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα στη διατροφή, ή την ομιλία να εισηγηθούμε τη διατομή.
 
Νεογνικά δόντια

Πολύ σπάνια νεογνά γεννιούνται με δόντια . Τα δόντια αυτά λέγοντα νεογνικά και η συχνότητα είναι 1:3000 γεννήσεις. Συνήθως αυτά τα δόντια είναι επιπλέον των κανονικών, είναι μικρά και κουνιούνται. Το πιο καλό είναι να αφαιρεθούν διότι  μπορεί να  τραυματίσουν τη γλώσσα του νεογνού ή εάν θηλάζουν τη θηλή της μητέρας.
 
Εάν τα νεογνικά δόντια είναι τα κανονικά,  είναι συνήθως γερά και πιο μεγάλα  και δεν πρέπει να αφαιρεθούν διότι κρατούν το χώρο για τα μόνιμα που αρχίζουν να ανατέλλουν μετά την ηλικία των 5-6 χρονών.
 
*Ass Prof Dr med Νίκος Μακρίδης  MD,PhD
Ειδικός Παιδίατρος
Διδάκτωρ πανεπιστημίου Βιέννης-Αυστρίας
Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής, Παιδιατρικής αιματολογίας, Παιδιατρικής ογκολογίας St. George’s  University of London Medical  School, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, drmakrides@cablenet.com.cy
Τηλ. 22270237,99445245
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας