Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

1712 Κύπριοι στηρίζουν το Πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού από Αφρική, Ασία και Λ.Αμερική

1712 Κύπριοι στηρίζουν το Πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού από Αφρική, Ασία και Λ.Αμερική

 Ένα χαμόγελο παιδιού αποτυπωμένο στην φωτογραφία, δυο- τρία σκίτσα ζωγραφικής κι ένα γράμμα ότι όλα πάνε καλά στην οικογένεια και στην κοινότητα, είναι αρκετά για να δώσουν την ηθική ικανοποίηση και χαρά ότι αυτό που γίνεται είναι σωστό και για καλό σκοπό.

Ο λόγος για τους ανάδοχους παιδιών που ζουν σε φτωχές κοινότητες στην Αφρική, την Ασία και την Λατινική Αμερική, που όραμα τους είναι να κάνουν την ζωή πιο εύκολη σε ανθρώπους που υποφέρουν από φτώχεια, έλλειψη νερού, εκπαίδευσης, των βασικότερων αγαθών που δικαιούται ο κάθε άνθρωπος.

Σήμερα 1712 Κύπριοι στηρίζουν το Πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού μέσω της “actionaid”, μιας ανεξάρτητης διεθνούς οργάνωσης που από το 1972, αλλάζει για πάντα τις ζωές των φτωχότερων και πιο αδικημένων ανθρώπων, δουλεύοντας με περισσότερους από 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε 45 χώρες για ένα κόσμο καλύτερο για όλους.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Εκπρόσωπος Τύπου της “actionaid” Ελλάδας, Αννα Μπότσογλου λέει ότι το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού είναι ο βασικός τρόπος που έχει επιλέξει η “actionaid” για να βελτιώσει την ζωή των ανθρώπων και να κάνει τον κόσμο μας λίγο καλύτερο.

Διευκρινίζει ότι, η Αναδοχή Παιδιού δεν σημαίνει υιοθεσία, αλλά υποστήριξη ενός παιδιού, της οικογένειας του και ολόκληρης της κοινότητας μέσα στην οποία μεγαλώνει. “Ο Ανάδοχος βοηθά τους κατοίκους των κοινοτήτων να αξιοποιήσουν τις δικές τους ικανότητες και να βελτιώσουν την ζωή τους, στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις”, σημειώνει.

Η κ. Μπότσογλου αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή, οι Κύπριοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και από τότε παρέμειναν πιστοί στην υποστήριξη τους στην οργάνωση.

“Με την αναδοχή Παιδιού δημιουργείται μια προσωπική σχέση αλληλεγγύης με ένα συγκεκριμένο παιδί μιας συγκεκριμένης κοινότητας, ενώ η οικονομική συνδρομή στην “actionaid” δεν προσφέρεται στο παιδί προσωπικά, αλλά σε έργα και προγράμματα που υποστηρίζουν την ζωή ολόκληρης της κοινότητας στην οποία ζει. Το παιδί γνωρίζει ότι έχει ένα μακρινό φίλο και του ζωγραφίζει και του γράφει δυο φορές τον χρόνο”, προσθέτει.

Οταν γίνει κάποιος Ανάδοχος, σημειώνει, λαμβάνει ένα προσωπικό φάκελο πληροφοριών που περιλαμβάνει μια φωτογραφία του παιδιού και πληροφορίες για την ζωή του, πληροφορίες για την κοινότητα και την χώρα που ζει το παιδί και ενημέρωση για την λειτουργία του Προγράμματος Αναδοχής.
 
Για όσο καιρό κάποιος είναι Ανάδοχος, λαμβάνει από το παιδί ένα προσωπικό μήνυμα ή ζωγραφιά κάθε έξι μήνες και μια νέα φωτογραφία του παιδιού κάθε δύο χρόνια.
 
Ο Ανάδοχος μπορεί επίσης, να γράψει κι εκείνος στο παιδί, αν το επιθυμεί. Ακόμη, μπορεί να επισκεφτεί την κοινότητα όπου ζει το παιδί και να γνωρίσει από κοντά την οικογένεια του και ολόκληρη την κοινότητα που στηρίζει.

Οπως σημειώνει η κ. Μπότσογλου, αρκετοί Κύπριοι μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί την Κένυα, Ρουάντα, Αιθιοπία, Βιετνάμ, Γκάνα, Παλαιστίνη, Μοζαμβίκη, Γουατεμάλα, Ουγκάντα και Ινδία.

Σκοπός των ταξιδιών αυτών, είναι οι Ανάδοχοι να έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα έργα που γίνονται στις διάφορες κοινότητες, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού.

“Η μοναδική υποχρέωση στο πρόγραμμα Αναδοχής είναι η οικονομική εισφορά που ανέρχεται στα 22 ευρώ τον μήνα. Εάν, όμως ένας Ανάδοχος χρειαστεί να διακόψει την Αναδοχή του, μπορεί να το κάνει ανά πάσα στιγμή”, αναφέρει η Εκπρόσωπος της “actionaid”.

Προσθέτει, ότι αν κάποιος επιθυμεί να υποστηρίξει το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού μπορεί να επισκεφτεί το www.actionaid.gr ή να τηλεφωνήσει στο 22100399.

Η κ. Μπότσογλου αναφέρει ότι η “actionaid” υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα από το 2000 με την συμμετοχή περισσοτέρων από 350,000 μαθητών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Στο μεταξύ, με την προσφυγική κρίση, σημειώνει, η οργάνωση έχει αναλάβει δράσεις στην Λέσβο, στον Σχιστό και στο Σκαραμαγκά ενώ συνεχίζει με προγράμματα προστασίας, ενδυνάμωσης, ψυχοκοινωνικής στήριξης και ένταξης στην Αττική.

Η Μόνικα Πότσου από την Λεμεσό είναι Ανάδοχος Παιδιού σε ένα αγοράκι δέκα χρόνων από το Αφγανιστάν. “Παρακολουθούσα το έργο της Οργάνωσης κι ήθελα κι εγώ να αναμειχθώ, να βοηθήσω με τον τρόπο μου. Ήταν μεγάλη η συγκίνηση μου, όταν πήρα για πρώτη φορά την φωτογραφία του παιδιού”, λέει στο ΚΥΠΕ.

Η Μόνικα, συμμετείχε και στο πιο πρόσφατο ταξίδι αλληλεγγύης της “actionaid” στην Ινδία το 2016, ένα ταξίδι που σημάδεψε, όπως λέει, την ζωή της. Είδε από κοντά τα έργα που γίνονταν σε μια περιοχή για την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων που ζουν εκεί.

Η Στέφανη Πολυκάρπου από την Λευκωσία, ανάδοχος παιδιού από την Σενεγάλη του Αμπταλλάχ από το 2012, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, είναι ιδιαίτερα συγκινημένη, όταν μιλά γι αυτή της την εμπειρία.

“Είναι ένας τρόπος να κάμω κι εγώ κάτι για τα παιδιά που είναι λιγότερο τυχερά. Μου στέλλει γράμματα, ζωγραφιές. Είναι σαν να έχει ένα φίλο κοντά του από μακριά. Με συγκινεί κάθε φορά το γράμμα του και νιώθω μεγάλη χαρά όταν τον βλέπω να χαμογελά στην φωτογραφία που μου στέλλει”, λέει.

Και η Στέφανη, όπως αναφέρει, έχει κι αυτή ταξιδέψει με την “actionaid” στην Ινδία, τον Νοέμβριο του 2016. “Πήγαμε στην απομακρυσμένη περιοχή Λαλισπούρ και βοηθήσαμε σε γεωργικές εργασίες, ώστε να δημιουργηθεί ένα μοντέλο στην καλλιέργεια λαχανικών. Βοηθήσαμε επίσης, στο κτίσιμο μιας καλύβας που να χρησιμοποιείται για δραστηριότητες παιδιών”, σημειώνει.

Η Μαριάννα Χαραλάμπους από το Δάλι, 26 χρόνων σήμερα, είχε γίνει Ανάδοχος από τα 18 της χρόνια. Το παιδί που υιοθέτησε είναι από την Καμποτία, ο Κανκ, 17 χρόνων που χάρις στο μηνιαίο επίδομα που στέλνει η Μαριάννα πηγαίνει τώρα σχολείο.

“Ήθελα να βοηθήσω και να κάνω κι εγώ την διαφορά μου οπότε μέσα από την “actionaid” βρήκα αυτό που ήθελα. Ταξίδεψα σε Βιετνάμ και Καμποτία. Είδαμε τα έργα που γίνονται για την βελτίωση της συνθήκης των ανθρώπων στην σίτιση και στέγαση τους. Η οικογένεια του Κανκ που κατοικούσε σε ένα αγροτική καλύβα, μετακόμισαν σε ένα σπίτι από τούβλα που τους προστάτευε καλύτερα από βροχές. Είχαν επίσης, φτιάξει και δική τους φάρμα, οπότε μπορούσαν να ζουν καλύτερα”, σημειώνει.

Το συναίσθημα από την όλη εμπειρία, αναφέρει η Μαριάννα, είναι απερίγραπτο. “Το ότι μπορώ με 22 ευρώ – που δεν είναι σχεδόν τίποτα – να βοηθώ κάποιον μακριά μου δίνει μια κρυφή ελπίδα ότι μπορώ να αλλάξω κάποια πράγματα στον κόσμο για να γίνει καλύτερος και πιο δίκαιος για όλους”, προσθέτει.
 
 
 
 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας