Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Μήνας Ευαισθητοποίησης για την Καισαρική Τομή

 Μήνας Ευαισθητοποίησης για την Καισαρική Τομή

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη δημοσιογραφική εστία από τις 11:00 ως τις 12:00 διάσκεψη τύπου που διοργάνωσε ο ΜΚΟ Birth Forward για την Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την Καισαρική Τομή.
 
Η εκστρατεία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και την Υψηλή Προστασία της Πρώτης Κυρίας, κ. Άντρης Αναστασιάδη, συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ τυγχάνει της στήριξης της Παγκύπριας Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, της Επιτροπής Μαιών και Μαιευτών,της Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου, του Παγκύπριου Συνδέσμου Μητρικού Θηλασμού «Δώρο Ζωής», της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου και του  Συνδέσμου Χειροπρακτών Κύπρου.

Στο πάνελ , πέρα από την Πρόεδρο του Οργανισμού χειροπράκτη dr Eline Pedersen και την εκπρόσωπο τύπου του Οργανισμού, παρευρέθηκαν οι: δρ Όλγα Καλακούτα, παθολόγος, Πρώτη Λειτουργός Υγείας  και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, δρ Μάριος Λιασίδης, Πρόεδρος της Παγκύπριας Γυναικολογικής και Μαιευτικής Εταιρείας, κ. Στέλλα Λεοντίου, Πρόεδρος της Επιτροπής Μαιών-Μαιευτών,  δρ Χριστίνα Καρaολή, Πρόεδρος της Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής Κύπρου, τέως διευθύντρια μονάδας εντατικής νοσηλείας νεογνών και παιδιατρικής κλινικής στο μακάρειο νοσοκομείο, νεογνολόγος-εντατικολόγος νεογνών και διδάκτωρ ιατρικής και η δρ. Θάλεια Παπαδούρη, βοηθός διευθύντρια παιδιατρικής στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου, Παιδίατρος Νεογνολόγος, μέλος του ΔΣ και εκπρόσωπος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου και γραμματέας της Περιγεννητικής Εταιρείας Κύπρου.

Στην τοποθέτησή της, η Πρόεδρος του Οργανισμού μίλησε για την ιατρικοποίηση του τοκετού στην Κύπρο, τη στιγμή που τόσο τα επιστημονικά στοιχεία όσο και οι διεθνείς ιατρικές κατευθυντήριες γραμμές (guidelines) καταδεικνύουν ότι ο φυσιολογικός τοκετός είναι μια φυσική και ασφαλής επιλογή για τις περισσότερες γυναίκες.
 
Στην Κύπρο, μόνο μία στις τρεις γυναίκες γεννά φυσιολογικά σήμερα, και ένας από τους κυριότερους λόγους είναι η έλλειψη πληροφόρησης.
 
Οι καισαρικές τομές επιφέρουν μεγάλο οικονομικό κόστος και για τις οικογένειες και για το κράτος, αλλά κυρίως ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού.

Στη παρουσίαση της εκστρατείας, η εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού, Ιόλη Ορφανίδη Ετεοκλέους, ανέφερε ότι ένας από τους κύριους στόχους του Birth Forward είναι η προώθηση του διαλόγου μεταξύ των επαγγελματιών υγείας και των γονιών, ώστε οι αποφάσεις που αφορούν την υγεία της μητέρας και του παιδιού να είναι πραγματικά πληροφορημένες και αυτόνομες.
 
Η εκστρατεία αυτή γίνεται πρώτα και κυριότερα για τις ίδιες τις μητέρες. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι δεν κατακρίνουμε καμία γυναίκα για την επιλογή της, είτε αυτή έγινε συνειδητά, είτε αγνοώντας τους κινδύνους της καισαρικής, είτε λόγω φόβου, είτε μιλάμε για επείγουσα καισαρική.
 
Ο οργανισμός μας έχει δημιουργήσει ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης για τις γυναίκες που θέλουν να συζητήσουν τον τοκετό τους, είτε πρόκειται για καισαρική τομή είτε για φυσιολογικό τοκετό, και μέσα από αυτή την εκστρατεία στοχεύει να αγγίξει ακόμα περισσότερες γυναίκες που μπορεί να το έχουν ανάγκη.
 
Ο Birth Forward, μέσα από αυτή την εκστρατεία στοχεύει στην παροχή επιστημονικά τεκμηριωμένων πληροφοριών στο ευρύ κοινό, στοχεύοντας στην αποτροπή των αχρείαστων καισαρικών τομών και άρα και στη γενικότερη βελτίωση της υγείας μητέρας και παιδιού.
 
Τέλος, στόχος μέσα από την εκστρατεία είναι να προωθήσουμε καλύτερα επίπεδα ιατρικής φροντίδας και περισσότερες επιλογές κατά τον τοκετό.
 
Να προωθήσουμε τον Φυσικό Τοκετό ως την ασφαλέστερη και πλέον ενδεικνυόμενη μέθοδο τοκετού για τις εγκυμοσύνες χαμηλού ρίσκου, την Ήπια Καισαρική, καθώς και τον Φυσιολογικό Τοκετό Μετά Από Καισαρική (VBAC).  Ευελπιστούμε πως σύντομα θα δούμε μια ουσιαστική αλλαγή στην περιγεννητική κουλτούρα στην Κύπρο. Θεωρούμε ότι η αλλαγή αυτή θα επέλθει από δύο κατευθύνσεις.
 
Από τη μία, από τους ευαισθητοποιημένους γονείς, οι οποίοι οπλισμένοι με επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες θα διεκδικούν τον τοκετό που επιθυμούν, και από την άλλη από την πολιτεία, η οποία προφανώς αναγνωρίζει το πρόβλημα και την ανάγκη αντιμετώπισής του μέσα από συντονισμένες προσπάθειες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
 
Ευελπιστούμε τέλος πως ο ρόλος του οργανισμού μας στην αλλαγή αυτή θα είναι καταλυτικός. Τέλος, η εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε και την κλήρωση που οργανώνει ο Birth Forward με σκοπό τη συλλογή χρημάτων για τη συνέχιση των ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης και την παραγωγή του επιστημονικού υλικού για το κοινό.
 
Έχουν εκδοθεί μόνο 3000 λαχνοί, οι οποίοι θα πωλούνται μέχρι τις 27 Απριλίου στα καταστήματα Mothercare παγκυπρίως, και θα κληρωθούν 100 πλούσια δώρα.

Στον χαιρετισμό του Υπουργού Υγείας, αναφέρθηκαν τα πολυσχιδή αίτια που οδηγούν στην αύξηση των καισαρικών τομών, ενώ αναφέρθηκε ότι η καισαρική τομή είναι ακόμα πιο συχνή σε γυναίκες άνω των 35 ετών.
 
Τονίστηκε η σημασία της καλής προετοιμασίας της επιτόκου μέσα από τη μέθοδο της ψυχοπροφύλαξης, αλλά και τα υψηλά ποσοστά κυήσεων με υποβοηθούμενες μεθόδους (εξωσωματική), όπου επίσης σημειώνονται πολύ υψηλά ποσοστά καισαρικών τομών.
 
Αναφέρεται αυτολεξεί στον χαιρετισμό: «Το Υπουργείο Υγείας επιθυμεί να ενημερώσει για την πρόθεσή του να προχωρήσει με την ετοιμασία Εθνικής Στρατηγικής για την προώθηση του Φυσιολογικού Τοκετού. Αυτή η ενημέρωση δόθηκε και στους εκπροσώπους του Οργανισμού Birth Forward σε συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας και είμαστε σίγουροι ότι με την ενεργητικότητα, τον επαγγελματισμό και την επιστημονικότητά τους θα συμβάλουν καθοριστικά τόσο στην ετοιμασία της στρατηγικής όσο και στην υλοποίησή της στη συνέχεια.»

Στην τοποθέτησή του ο δρ Λιασίδης αναφέρθηκε επίσης στα υψηλά ποσοστά κυήσεων που προκύπτουν μέσα από εξωσωματική γονιμοποίηση, ενώ τόνισε το πόσο υψηλά είναι τα ποσοστά των προγραμματισμένων καισαρικών κατόπιν επιθυμίας της μητέρας.
 
Σε επερώτηση της δημοσιογράφου Χρύστας Ντζάνη σχετικά με το εάν θα υπάρχει η δυνατότητα να ελέγχει το ΓΕΣΥ ποιοι γιατροί έχουν υψηλά ποσοστά καισαρικών και να λαμβάνει μέτρα προς αντιμετώπισή του φαινομένου αυτού, ο κ. Λιασίδης ανέφερε ότι και πάλι την ευθύνη έχουν οι γυναίκες, ενώ και η δρ Καλακούτα ανέφερε ότι το ΓΕΣΥ θα παρεμβαίνει εάν διαπιστώνονται ατασθαλίες σε οποιοδήποτε επίπεδο (πχ υπερβολική συνταγογράφηση), αλλά ότι δε θεωρεί απαραίτητο να δημοσιεύονται τα ποσοστά καισαρικών των γιατρών.
 
Ο Οργανισμός Birth Forward τόνισε ότι είναι δικαίωμα των γυναικών να ξέρουν τι επιλέγουν και άρα να γνωρίζουν τα ποσοστά καισαρικών του κάθε γιατρού, και ότι υπάρχουν τρόποι να σταθμιστούν στατιστικά οι περιπτώσεις των γιατρών οι οποίοι αναλαμβάνουν συχνά υψηλού ρίσκου εγκυμοσύνες και τοκετούς.

Η κ. Λεοντίου αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής του μαιευτικού μοντέλου φροντίδας (παρακολούθηση εγκυμοσύνης, τοκετού και περιόδου λοχείας από μαία), το οποίο αποδεικνύεται επιστημονικά ότι φέρει καλύτερα περιγεννητικά αποτελέσματα και βελτιωμένες εμπειρίες τοκετού τόσο για τη γυναίκα όσο και για το παιδί.
 
Τόνισε επίσης το πόσο σημαντικό είναι ότι η εκστρατεία αυτή ξεκινά με πρωτοβουλία μιας οργάνωσης που αποτελείται κυρίως από ευαισθητοποιημένους γονείς και όχι από τους επαγγελματίες υγείας. Μέσα από την εκστρατεία υπέρ του φυσιολογικού τοκετού που είχε διεξάγει η Επιτροπή Μαιών-Μαιευτών το 2014-2015, έχουν διαφανεί κάποια θετικά αποτελέσματα, έτσι τώρα ελπίζουμε σε ακόμα καλύτερα.

Η δρ Χριστίνα Καραολή τόνισε ότι πρέπει να εστιάσουμε στα αίτια που μας έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση, τα οποία ποτέ δεν είναι μονοπαραγοντικά, και την ανάγκη για εξεύρεση λύσης μέσα από συντονισμένες προσπάθειες μεταξύ των φορέων.

Η δρ Θάλεια Παπαδούρη ανέφερε ότι τα τελειόμηνα νεογνά που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, ενώ έχουν και αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης άσθματος, αλλεργιών και διαβήτη τύπου 1 αργότερα στη ζωή τους.
 
Εάν η καισαρική είναι επιβεβλημένη, τότε αυτές δεν πρέπει να διενεργούνται πριν τις 39 εβδομάδες κύησης (εκτός εάν συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος), λόγω του αυξημένου κινδύνου νεογνικής νοσηρότητας πριν τις 39 εβδομάδες. Τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία της υγείας των νεογνών και των μητέρων και ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσα από συλλογική προσπάθεια.

Συμπερασματικά, οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να ενημερώνονται τόσο για τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού, όσο και για τους κινδύνους της καισαρικής, και να προετοιμάζονται κατάλληλα παρακολουθώντας μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής και έχοντας δίπλα τους κατά τη διάρκεια του τοκετού συνεχή ψυχολογική υποστήριξη.
 
Το πιο σημαντικό όμως συμπέρασμα είναι ότι πλέον οδηγούμαστε σε εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων μέσα από τη σύμπραξη όλων των εμπλεκομένων φορέων, συμπεριλαμβανομένων και των γονιών, υπό την καθοδήγηση και την αρωγή του Υπουργείου Υγείας.

Την Πέμπτη 06 Απριλίου το θέμα του υψηλού ποσοστού καισαρικών τομών θα συζητηθεί  ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας της Βουλής.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία στο www.birthforward.com/kaisariki
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας