Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Από 1η Αυγούστου σε εφαρμογή η νομοθεσία για άδεια πατρότητας

Από 1η Αυγούστου σε εφαρμογή η νομοθεσία για άδεια πατρότητας

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμους τα νομοσχέδια με τα οποία παρέχεται το δικαίωμα δύο εβδομάδων άδεια πατρότητας, αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα τέκνου από το δεύτερο παιδί και άνω και για παραχώρηση άδειας μητρότητας και στις δύο γυναίκες στις περιπτώσεις παρένθετης τεκνοποίησης.

Επίσης ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο για την παροχή σύνταξης χηρείας σε γάμους που ο αποβιώσας τέλεσε το γάμο μετά τη συνταξιοδότηση αφού παρέλθουν 5 χρόνια έγγαμου βίου.
 
Όλοι οι νόμοι ψηφίστηκαν ομόφωνα πλην αυτού που αυξάνει τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα τέκνου, που ψηφίστηκε με μια ψήφο εναντίον, αυτή του ανεξάρτητου Βουλευτή Παύλου Μυλωνά.
 
Εξάλλου, ο νέος νόμος για το επίδομα τέκνου θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2018.
 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, με το νέο νόμο για το επίδομα τέκνου η προϋπόθεση για νόμιμη και συνεχή διαμονή στη Δημοκρατία αυξάνεται από τα τρία στα πέντε έτη.
 
Με το νέο νόμο ο έλεγχος του περιουσιακού κριτηρίου, το οποίο ανέρχεται σε μέγιστη αξία περιουσίας ύψους €1.200.000, προκειμένου να αποκτηθεί δικαίωμα για επίδομα τέκνου, να λαμβάνονται υπόψη και όσα περιουσιακά στοιχεία αποξενώθηκαν κατά τους τελευταίους είκοσι τέσσερις μήνες πριν την υποβολή της αίτησης, εκτός από περιουσιακά στοιχεία που αποξενώθηκαν για λόγους υγεία και παιδείας.
 
Η εξαίρεση της αποξένωσης για λόγους υγείας και παιδείας επήλθε μετά από τροπολογία του ΔΗΚΟ που ψηφίστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής.
 
Με το νέο νόμο μετατίθεται  η ευθύνη για παραλαβή, εξέταση και λήψη απόφασης επί των αιτήσεων για απόκτηση επιδόματος τέκνου από το γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας του ίδιου Υπουργείου.

Διαβάστε: Άδεια πατρότητας με απολαβές προωθεί με νόμο η Κυβέρνηση
 
Επιπλέον ρυθμίζεται  νομοθετικά η ισχύουσα μέχρι σήμερα πρακτική, σύμφωνα με την οποία η καταβολή επιδόματος τέκνου και επιδόματος μονογονίας πραγματοποιείται για τους πρώτους μήνες έκαστου έτους, προτού ακόμα υποβληθεί ή εξεταστεί η σχετική αίτηση για το συγκεκριμένο έτος.
 
Επίσης, ρυθμίζεται ότι κλιμακωτά το εισοδηματικό όριο για την απόκτηση δικαιώματος στο επίδομα τέκνου με κριτήριο το μέγεθος της οικογένειας, με το ανώτατο όριο ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος για ένα τέκνο καθορίζεται στις €49.000, για δύο τέκνα στις €59.000 και για κάθε επιπρόσθετο τέκνο πέραν των δύο το όριο αυξάνεται κατά €5.000 για κάθε επιπρόσθετο παιδί.

 Σύμφωνα με την εν ισχύ νομοθεσία το κριτήριο είναι σταθερό και ανέρχεται στις €59.000, ανεξάρτητα από τον αριθμό των τέκνων του αιτητή.
 
Από το νέο νόμο έχει διαγραφεί η απαίτηση ο μόνος γονέας και το εξαρτώμενο τέκνο του να είναι πολίτες της Δημοκρατίας ή πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να καθίστανται δικαιούχοι του επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας. 
 
Την παραχώρηση επιδόματος πατρότητας στους συζύγους των οποίων η σύζυγος γέννησε ή απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας ή ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν συντελέσει υιοθεσία παιδιού ηλικίας μέχρι 12 ετών.
 
Σύνταξη χηρείας


Στην Εκθεση της Επιτροπής Εργασίας προς την Ολομέλεια της Βουλή αναφέρεται ότι η Υπουργός Εργασίας δήλωσε πως η τροποποίηση του νόμου κρίνεται αναγκαία, καθότι έχει παρατηρηθεί πως εκατομμύρια ευρώ εξάγονται από τον τόπο μας σε συντάξεις χηρείας από γάμους διάρκειας λίγων μηνών έως και δύο ετών.

Επίδομα μητρότητας – Πατρότητας


Με ισχύ από 1η Αύγουστου 2017, καθιερώνεται νομικά ο θεσμός της παροχής άδειας πατρότητας διάρκειας δύο συνεχόμενων εβδομάδων σε συζύγους των οποίων η σύζυγος γέννησε ή απέκτησε παιδί μέσω παρένθετης μητρότητας ή στις περιπτώσεις που ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν συντελέσει υιοθεσία παιδιού ηλικίας μέχρι 12 ετών. 

Καθορίζεται όπως η  άδεια πατρότητας λαμβάνεται εντός της περιόδου που αρχίζει από την εβδομάδα τοκετού/υιοθεσίας και λήγει δεκαέξι εβδομάδες αργότερα, ενώ δύναται να επεκταθεί λόγω πρόωρου τοκετού ή/και πολλαπλής κύησης. Παράλληλα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ρυθμίσεις αναφορικά με τα ζητήματα που άπτονται του υπό αναφορά δικαιώματος και πιο συγκεκριμένα της προειδοποίησης για τη λήψη άδειας πατρότητας, της διασφάλισης των δικαιωμάτων του μισθωτού, των υποχρεώσεων του εργοδότη, των εξουσιών των επιθεωρητών, των αδικημάτων και των ποινών που αυτά επισύρουν.          
 
Παραχωρείται επίδομα μητρότητας (16 εβδομάδων) σε μητέρες που αποκτούν παιδί με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και σε παρένθετες μητέρες (14 εβδομάδων).
 
Στο εξής τόσο για την άδεια πατρότητας όσο και την άδεια μητρότητας ο δικαιούχος τέτοιου επιδόματος όταν απουσιάζει από την Κύπρο για σκοπούς συνοδείας νεογέννητου παιδιού ή άλλου τέκνου που νοσηλεύεται στο εξωτερικό δεν εκπίπτει του δικαιώματός του στα πιο πάνω επιδόματα για το χρονικό διάστημα της απουσίας του στο εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης του διευθυντή Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετά την επιστροφή του στην Κύπρο.
 
Εξάλλου, με νέο νόμο γίνεται επέκταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεως για καταβολή αποζημίωσης για λόγους πλεονασμού από δώδεκα μήνες, που ισχύει σήμερα, σε είκοσι τέσσερις μήνες για τις περιπτώσεις που υφίσταται εύλογη αιτία μη εμπρόθεσμης υποβολής της

 Όσοι, λοιπόν, έχουν νεογέννητο παιδί μπορούν να αποταθούν στον εργοδότη τους υποβάλλοντας το αίτημά τους και ακολούθως καταθέτοντας σχετική αίτηση για παραχώρηση του επιδόματος της άδειας, διάρκειας δύο εβδομάδων, από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Η νομοθεσία μέσω της οποίας εισάγεται ο θεσμός της άδειας πατρότητας ψηφίστηκε πριν μερικές ημέρες από τη Βουλή και προβλέπει περιορισμένη χρονική αναδρομική ισχύ. Κανονικά η νομοθεσία τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου.

Η ετήσια δαπάνη για την εφαρμογή της άδειας πατρότητας εκτιμάται στα €4,5-5 εκατ.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας