Σάββατο 27 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (CYBERBULLYING)

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (CYBERBULLYING)

Το τελευταίο καιρό η κοινωνία μας έρχεται αντιμέτωπη όλο και πιο συχνά με κρούσματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού που ίσως να το ακούμε και να το βλέπουμε να αναπαράγεται σε δελτία ειδήσεων και εκπομπές ή άρθρα στο διαδίκτυο που μιλάνε ακόμη και για αυτοκτονίες παιδιών που ίσως να μην άντεξαν αυτή την κατάσταση αλλά να μη δίνουμε βαρύτητα για τη σοβαρότητα αυτού του φαινομένου που πλέον θεωρείται η μάστιγα της εποχής μας.

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός είναι είδος εκφοβισμού όπου οι θύτες ανώνυμα χρησιμοποιούν μια ποικιλία ηλεκτρονικών μέσων, όπως μηνύματα κειμένου μέσω κινητών, απειλητικά  e-mail, δυσφημιστικές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και βιντεοσκόπηση μέσω κινητών με σκοπό να προσβάλλουν να ταπεινώσουν και να εκφοβίσουν τους συνομήλικους τους.

Διαφοροποιηση από τον παραδοσιακό εκφοβισμό
Στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό τα θύματα δεν γνωρίζουν συνήθως ποιος τους εκφοβίζει και τα σχολικα πλαίσια υπερβαίνονται. Έτσι καθίσταται και πιο επιβλαβής για την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Σε μεγάλο βαθμό θυματα και θύτες παραδοσιακού εκφοβισμού μπορούν να γίνουν θύματα/θύτες ηλεκτρονικού εκφοβισμού.
 
Επίσης, παράτα γενικότερα ευρήματα υπάρχουν παιδιά τα οποία αν και θύματα ηλεκτονικού εκφοβισμού είναι συγχρόνως παραδοσιακοί εκφοβιστές. Το σχολείο συνδέεται άρρηκτα με τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος όπου οι θύτες επιλέγουν τα θύματα τους για να τα εκβιάσουν ηλεκτρονικά.

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός μπορεί να προκαλέσει στα θύματα συμπτώματα άγχους φοβίας και αποφυγής του σχολικού περιβάλλοντος.
 
Επιπλέον συμβάλλει στην κοινωνική απόσυρση σλλ΄σ κσι στην απώλεια αυτοεκτίμησης και αίσθησης αυταξίας.
 
Συνδέεται ακόμη με χαμηλές σχολικές επιδόσεις εως και εγκατάλειψη σπουδών. Σε ακραίες περιπτώσεις όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω μπορεί να οδηγήσει και σε αυτοκτονία

Μάθετε στα παιδια σας την έννοια του σεβασμού. Ότι είναι διαφορετικό δε σημαίνει ότι είναι και λάθος.
 
 

* Χάρης Αντωνίου

 Εγγεγραμμένος Σχολικός Ψυχολόγος
Τηλέφωνο 99829972
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας