Παρασκευή 27 Νοε, 2020 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Τί συμβαίνει τελικά με την Μονάδα Εντατικής Νεογνών Και Πρόωρων...

Τί συμβαίνει τελικά με την Μονάδα Εντατικής Νεογνών Και Πρόωρων...

Ανακοίνωση στην ανακοίνωση , έχουμε, εδώ και μερικές ώρες ,σχετικά με τα κριτήρια που πλοιρεί η Μονάδα Εντατικής Νεογνών Και Πρόωρων στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας. ( όσο αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις) 
 
Αφορμή η 17η Νοεμβρίου η οποία έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας
 
Η 17 Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, είναι αφιερωμένη σε όλα τα πρόωρα μωρά που παλεύουν για να κρατηθούν στην ζωή.
 
Κάθε χρόνο γεννιούνται 15 εκατομμύρια πρόωρα μωρά.
 
Περίπου 1 εκατομμύριο χάνουν τη ζωή τους από αιτίες που μπορούν να προληφθούν. 
 
Στην Κύπρο ο μέσος όρος προωρότητας είναι περίπου 13%.
 
 
Διαβάστε: "Μωρά Θαύματα"
 
Την αρχή έκανε ο Σύνδεσμος «Μωρά Θαύματα» ο οποίος με ανακοίνωσή του υποστηρίζει, οτι η Μονάδα είναι εκτός Ευρωπαϊκών κριτηρίων.
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται: 
 

Λόγω πληρότητας και στενότητας χώρου, η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών Και Πρόωρων (ΜΕΝΝ) στο Μακάρειο Νοσοκομείο δεν πληροί τα ευρωπαϊκά κριτήρια, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Μωρά Θαύματα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προωρότητας, στις 17 Νοεμβρίου, που είναι αφιερωμένη σε όλα τα πρόωρα μωρά.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως το όραμα του συνδέσμου είναι η ανέγερση νέας, σύγχρονης και ευρωπαϊκών προδιαγραφών Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) στον ίδιο χώρο με την υφιστάμενη μονάδα και πως σήμερα ο σύνδεσμος βρίσκεται στο στάδιο εξεύρεσης χορηγών και γενικά οικονομικής ενίσχυσης.


Οπως αναφέρεται, τα πρόσφατα ερευνητικά, ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα υπερτονίζουν ότι η παρουσία της μητέρας 24 ώρες το 24ώρο κοντά στο πρόωρο μωρό της, καθώς και η σωματική επαφή μαζί του (φροντίδα καγκουρό), είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, βελτιώνει τη νευρολογική ανάπτυξη του νεογνού και το βοηθά να κερδίσει βάρος.


Ο Σύνδεσμος Μωρά Θαύματα είναι μέλος του EFCNI, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών που είναι ο πρώτος Πανευρωπαϊκός Οργανισμός και δια δραστικό δίκτυο το οποίο διασφαλίζει τα συμφέροντα των πρόωρων βρεφών και των νεογνών, καθώς και των οικογενειών τους.

Δεν άργησε να έρθει η απάντηση από τους ιατρούς ΜΕΝΝ Νοσ. Μακάριος ΙΙΙ οι οποίοι θεωρούν αυθαίρετη την ανακοίνωση του συνδέσμου «Μωρά Θαύματα».

Με ανακοίνωσή του, το ιατρικό προσωπικό της  Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, «εκφράζει την δυσαρέσκειά του για την ανακοίνωση του συνδέσμου «Μωρά Θαύματα», η οποία αυθαίρετα αναφέρει ότι η ΜΕΝΝ βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΝΝ, έχει ως πρώτο μέλημα την βέλτιστη και ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας στα νεογνά, τα πρόωρα και τα τελειόμηνα.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους επαγγελματίες υγείας της ΜΕΝΝ είναι αποτέλεσμα της εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας των Εντατικολόγων Νεογνών και του εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι δείκτες υγείας της χώρας μας, όπως είναι τα ποσοστά επιβίωσης των πρόωρων νεογνών τα οποία είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης, καθώς και η χαμηλή περιγεννητική θνησιμότητα, αντικατοπτρίζουν με τον καλύτερο τρόπο το που επιτελεί η ομάδα της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.

Η ομαλή διαχρονική λειτουργία της Εντατικής Νεογνών είναι αποτέλεσμα ομαδικού έργου, επαγγελματισμού και οράματος των Νεογνολόγων και του νοσηλευτικού προσωπικού, οι οποίοι πάντα είχαν την στήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Η υφιστάμενη μονάδα ΜΕΝΝΠ λειτούργησε στο χώρο του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος το 1985.

Λειτούργησε για 18 θέσεις εντατικής νοσηλείας με σύνολο θέσεων εντατικής και ενδιάμεσης νοσηλείας έγιναν 28, ακολούθως αυξήθηκαν στις 38 και μετά στις 48 θέσεις (θέση είναι ο χώρος που χρειάζεται η κάθε θερμοκοιτίδα με όλες τις εγκαταστάσεις).


Το 1990 οι εισαγωγές πρόωρων μωρών ήταν μόλις 400.

Το 2009 ανήλθαν στις 800, το 2010 στις 1,012 και το 2014 έπεσαν στις 870. Συνολικός αριθμός εισαγωγών τα τελευταία χρόνια 850 – 1,100 νεογνά και πρόωρα κάθε χρόνο.

Η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου έχει να επιδείξει πολύ καλά αποτελέσματα παρά τα προβλήματα, με κύριο την υπερπληρότητα, που συνήθως εμφανίζονται και προκαλούν μεγάλη αναστάτωση σε προσωπικό και γονείς.

Στη μονάδα υπάρχουν 48 θερμοκοιτίδες, ωστόσο περιθάλπονται μέχρι και 65 νεογνά λόγω των αυξημένων αναγκών, που δεν αφορούν μόνο τους πρόωρους τοκετούς.

Η επιβίωση των νεογνών που νοσηλεύονται φτάνει μέχρι και το 98%, γεγονός που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο φροντίδας που προσφέρεται.

Το προσωπικό δίνει το άπαν των δυνάμεών του για την όσο καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών που φτάνουν στη μονάδα.


Τα στατιστικά στοιχεία ταυτόχρονα δείχνουν ένα μεγάλο ποσοστό πολύδυμων κυήσεων στην Κύπρο, το μεγαλύτερο ποσοστό της Ευρώπης.

Στην ΜΕΝΝΠ νοσηλεύονται πρόωρα μωρά από 23 εβδομάδων, με βάρος γέννησης 400 γραμμάτια και τελειωμένα μωρά τα οποία αντιμετωπίζουν χειρουργικά ή άλλα προβλήματα (καρδιοπάθεια, περιγεννητική ασφυξία κ.ά). 

Το όραμα  του Συνδέσμου είναι η  ανέγερση μιας νέας, σύγχρονης και Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών ( ΜΕΝΝ) στο Νοσοκομείο Αρχ. Μακάριου ΙΙΙ στη Λευκωσία.

Πρόωρη θεωρείται μια γέννηση πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης.

Όσα μωρά γεννιούνται πριν από την 28η εβδομάδα κύησης θεωρούνται εξαιρετικά πρόωρα.

Tα αίτια της προωρότητας δεν είναι γνωστά. Ως παράγοντες κινδύνου αναγνωρίζονται η πολύδυμη κύηση (δίδυμα, τρίδυμα κ.λπ.), διάφορες λοιμώξεις, χρόνιες παθήσεις καθώς  και επιπλοκές κατά τη διάρκεια της κύησης.


Στις 17 Νοεμβρίου τα Μεσαιωνικά κάστρα Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου, καθώς και ο Κυπριακό Μουσείο Λευκωσίας θα φωτιστούν μοβ για ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το θέμα της προωρότητας.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας