Τρίτη 30 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Αναγνώρισε την υπερπροπόνηση

Αναγνώρισε την υπερπροπόνηση

Πολλά άτομα προπονούνται, πηγαίνουν στο γυμναστήριο καθημερινά, αυξάνουν την ένταση της γυμναστικής και στοχεύουν στο να δουν τα αποτελέσματα των κόπων τους.
 
Ορισμένοι από αυτούς υπερβάλλουν και πιέζουν το σώμα τους παραπάνω από όσα αυτό αντέχει.
 
Το αποτέλεσμα είναι να το επιβαρύνουν και να φτάσουν σε σημεία υπερπροπόνησης.

Υπέρ-προπονούνται τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια εκγύμνασης, πιστεύοντας πως με τον τρόπο αυτόν θα επιφέρουν πιο γρήγορα και πιο θεαματικά αποτελέσματα στις αθλητικές τους επιδόσεις. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει και το αποτέλεσμα είναι το αντίθετο από το επιθυμητό : κούραση και πτώση των επιδόσεων.

Ιατρικά, η υπερπροπόνηση κατατάσσεται στις νεύρο-ενδοκρινικές δυσλειτουργίες όπου η λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος και του ενδοκρινικού συστήματος διαταράσσεται

Το σώμα έχει μειωμένη ικανότητα αποκατάστασης στις περιόδους ξεκούρασης από τις προπονήσεις.
Εάν αυτός ο μη ισορροπημένος οργανισμός επιβαρυνθεί με περισσότερη προπόνηση, η κατάσταση χειροτερεύει. 

Κατά την πείρα μου αναφέρω ότι η υπερπροπόνηση μπορεί να εξουθενώσει τον οργανισμό και να ρίξει τις αποδόσεις. Η ανάκαμψη από την υπερπροπόνηση μπορεί να πάρει και βδομάδες.

Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι πόνος στις αρθρώσεις και το σώμα με ένα συνεχόμενο σφίξιμο, δυσκολία χαλάρωσης, αίσθημα κόπωσης, δυσκολία εκγύμνασης. Δηλαδή δεν μπορεί να ολοκληρώσει την άσκηση του, εξάντληση και απώλεια δυνάμεων.
 
Επίσης, ένα σημάδι είναι και το γεγονός ότι όσοι υπερπροπονούνται είναι πιο ευάλωτοι στις ασθένειες μιας και αρρωσταίνουν πιο εύκολα. Ακόμα και ο ύπνος διαταράσσεται, ενώ σημειώνονται τάσεις υπογλυκαιμίας.
Ο αθλητής δεν έχει όρεξη για φαγητό ενώ είναι πολύ νευρικός και αγχωμένος.

Για την αποκατάσταση των αθλητών που υποφέρουν από το σύνδρομο, είναι σημαντικό να ακολουθηθούν συγκεκριμένες πρακτικές που σχετίζονται τόσο με την ίδια την προπόνηση όσο και με την διατροφή τους .

Το πιο βασικό είναι να συνηδειτοποιήσουν οι αθλητές τι συμβαίνει γιατι σίγουρα οι κόποι τους και η υγεία τους κυρίως θα χαθούν.

Το πιο απλό μια σύντομη αποχή και ξεκούραση .

Ενώ  αργότερα μείωση στην ένταση της προπόνησης, περισσότερα διαλείμματα και ξεκούραση κατά την διάρκεια της άσκησης, καλή διατροφή, περισσότερους υδατάνθαρακες, βιταμίνες και νερό. Καποιοι προτιμούν και την χρήση ηλεκτρολυτών ενώ άλλοι την χρήση υδρομασπαζ και σάουνας για χαλάρωση. Τέλος πολύ καλός υπνος.
 

* Μαρία Άσπρου, γυμνάστρια και αθλήτρια στο Bodyfitness με διακρίσεις σε Κύπρο και το εξωτερικό, τηλέφωνο 99545278 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας