Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ενδοκρινολογία: Οι συχνότερες παθήσεις σε άντρες και γυναίκες

Ενδοκρινολογία: Οι συχνότερες παθήσεις σε άντρες και γυναίκες

H  Eνδοκρινολογία είναι η επιστήμη που μελετά την λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος. Το ενδοκρινικό σύστημα είναι ένα σύνθετο σύστημα αδένων και  αποτελείται από  τον θυρεοειδή, τους παραθυρεοειδείς, το πάγκρεας, τις ωοθήκες, τους όρχεις, τα επινεφρίδια, την υπόφυση, τον υποθάλαμο και το λιπώδη ιστό.

Ο δρ Κώστας Τουφεξής παθολόγος ενδοκρινολόγος,- διαβητολόγος , εξηγεί πως Ενδοκρινολόγος είναι ο ειδικός που ασχολείται με παθήσεις των ενδοκρινικών αδένων.

Το ενδοκρινολογικό σύστημα περιλαμβάνει τους αδένες του σώματος που εχουν την ικανότητα να παράγουν ορμόνες.

Οι πιο γνωστοί είναι ο θυρεοειδής, το πάγκρεας, τα επινεφρίδια, ο παραθυρεοειδής, οι όρχεις, οι ωοθήκες και η υπόφυση.
 
Ορμόνη είναι η ουσία που παράγεται από τον ενδοκρινικό αδένα και μεταφέρεται μέσω του αίματος για να βρει το όργανο στόχο και να εκτελέσει μια λειτουργία, π.χ. η ινσουλίνη δίνει εντολή στο κύτταρο να προσλάβει το σάκχαρο.
 
ενδοκρινολογικο συστημα
 

Συχνά σύμφωνα με τον δρ. Τουφεξή, τα προβλήματα που συναντά ένας γιατρός και καλείται να αντιμετωπίσει, είναι παθήσεις θυρεοειδούς αδένα και ο σακχαρώδης διαβήτης, η τριχοφυΐα, ακμή, παχυσαρκία, διαταραχές έμμηνου κύκλου στις γυναίκες, εμμηνόπαυση, υπογοναδισμός, στυτική δυσλειτουργία στους άντρες και άλλα.
 
Οι διαφορές στις ενδοκρινολογικές διαταραχές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι  αυτές που αφορούν το αναπαραγωγικό σύστημα , όπως π.χ. δεν υπάρχει το αντίστοιχο της εμμηνόπαυσης στους άντρες, αλλιώς είναι οι ίδιες με διαφορά σε συχνότητα.
Παθήσεις του θυρεοειδούς είναι 5-10 φορές πιο συχνές στις γυναίκες απ' οτι στους άνδρες και η οστεοπόρωση περίπου 8 φορές πιο συχνή στις γυναίκες.
 
Ερωτηθείς ο γιατρός σχετικά με τις νεότερες θεραπείες που υπάρχουν, απαντά πως αυτές τις συναντάς κυρίως, στον σακχαρώδη διαβήτη και στην αναπαραγωγική ενδοκρινολογία.
 
Στον σακχαρώδη διαβήτη έχουμε καινούργια φάρμακα που δρουν σε διαφορετικούς μηχανισμούς καθώς και καινούργιες ινσουλίνες με βελτιωμένη δράση.

* Ο Δρ Κώστας Τουφεξής είναι παθολόγος, ενδοκρινολόγος - διαβητολόγος, στο ιδιωτικό νοσοκομείο Ιπποκράτειο
 +357 22502230, +357 99660571, +357 22502105


 
 

 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας