Κυριακή 28 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Ναυτία, κόπωση, πονοκέφαλος από τζάκι ή σόμπα.

Ναυτία, κόπωση, πονοκέφαλος από τζάκι ή σόμπα.

  «Ωρολογιακή βόμβα»  μπορεί να μετατραπεί το τζάκι ή ξυλόσομπα εάν δεν πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές. Φαίνεται πως εκτός  από τον κίνδυνο της βεβαρημένης ατμόσφαιρας, οι κίνδυνοι που διατρέχει η υγεία μας από το κάψιμο ξύλου σε εσωτερικό χώρο, όπως είναι το σπίτι, απαιτούν μεγάλη προσοχή. Γι' αυτό και είναι απαραίτητη η σωστή απαγωγή του καπνού (καμινάδα, εξαερισμός κλπ) και η σωστή οξυγόνωση και εξαέρωση του χώρου όπου γίνεται η καύση των ξύλων.
 
Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Irzenski (  AI ARCHITECTS) τα τελευταία χρόνια, εξειδικευμένα συνεργεία, αναλαμβάνουν την εφαρμογή του τζακιού για αυτό και πρέπει το κοινό να είναι προσεκτικό σε ποιους απευθύνεται. 

Η καμινάδα και το αντιανεμικό καπέλο αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την καλή λειτουργία ενός τζακιού. Tο μήκος της καμινάδας θα πρέπει να είναι σε πλήρη συνάρτηση με το μέγεθος της εστίας. Tο συνηθέστερο μήκος για μια καμινάδα είναι τα 8 μέτρα.
H διατομή, τα υλικά, αλλά και ο τρόπος κατασκευής της χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι προδιαγραφές. Oι καπνοδόχοι θα πρέπει ως επί των πλείστων να είναι κατακόρυφοι και να αποφεύγονται οι αλλαγές διεύθυνσης - γωνίες.

Tα ενεργειακά τζάκια, όταν τοποθετηθούν σωστά, δεν καπνίζουν και αυτό γιατί είναι μελετημένα από τα εργοστάσια στα οποία κατασκευάζονται, με αποτέλεσμα να ακολουθούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές όσον αφορά τις απαιτήσεις των καμινάδων σε διάμετρο και ύψος. Έτσι, εξασφαλίζεται το σωστό τράβηγμα / ελκυσμός της κάθε εστίας. Η απαγωγή των καπναερίων μπορεί να βελτιωθεί με μια μικρή επέκταση της πάνω περιμέτρου του κορμού μέσα στην καπνοδόχο.

Το μέρος της καμινάδας που είναι εκτιθέμενο στις καιρικές συνθήκες και δεν προστατεύεται από την τοιχοποιία της κατοικίας πρέπει να είναι καλά μονωμένο. Εάν πρόκειται για μεταλλική καπνοδόχο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι κατασκευασμένη με μόνωση με τα ανάλογα υλικά που είναι ανθεκτικά στην φωτιά.
 
 
Μια κακή κατασκευή τζακιού συνεπώς μπορεί να αποβεί  κίνδυνος θάνατος για μικρούς και μεγάλους. Το HealthNews  έχει μιλήσει με τον πνευμονολόγο, ειδικό διαταραχών ύπνου Senior Lecture Pulmonology at European Univercity Cyprus Αντρέα  Ζαχαριάδη, για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια ενδεχόμενη εισπνοή καπνού.
 
 
Ο κύριος Ζαχαριάδης, αναλύει ότι τα κυριότερα συμπτώματα από τον καπνό  του τζακιού. Αυτά περιλαμβάνουν ερεθισμό στα μάτια-κοκκινα μάτια , καθώς και αίσθημα δύσπνοιας, δηλαδή δυσκολίας στο να αναπνεύσει κάποιος, μέχρι και οξεία βρογχίτιδα. Άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, είναι πιο επιρρεπή να αναπτύξουν τα πιο πάνω συμπτώματα.
 
Ευπαθείς ομάδες είναι και τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις πχ βρογχικό ασθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πνευμονική ίνωση κλπ. Τα πιο επικίνδυνα εισπνεόμενα σωματίδια είναι αυτά με διάμετρο μικρότερη των 2.5 μm, διοτι αφου εισπνευστούν διεισδύουν βαθειά στα πνευμονία μας.
Επιπλέον από την καύση ακατάλληλων ξύλων μπορεί να παραχθούν και  τοξικές ουσίες όπως βενζόλιο, φορμαλδεΰδη και μεθάνιο που είναι τοξικά για την υγεία μας.
 
 
Αν νοιώσετε ναυτία, κόπωση, ζαλάδα ή πονοκέφαλο και κάθεστε μπροστά από τζάκι τότε έχει συγκεντρωθεί στο αίμα σας μεγάλη ποσότητα  μονοξειδίου του άνθρακα.
Πολύ χαρακτηριστικό είναι το βαθύ κόκκινο χρώμα που αποκτά το θύμα (σαν κεράσι), που είναι εμφανές και στο πρόσωπο. Στη συνέχεια το θύμα πέφτει σε κώμα και επέρχεται ο θάνατος.
 
Η δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα είναι μια ύπουλη κατάσταση, καθώς αυτό είναι άοσμο και δεν διακρίνεται στην ατμόσφαιρα όπως ο καπνός (αιθάλη).
 
Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι προϊόν ατελούς καύσης σύμφωνα με τον κύριο Ζαχαριάδη. Είναι άοσμο και άχρωμο και δεσμεύει την αιμοσφαιρίνη του αίματος μας, και έτσι δεν μπορεί η αιμοσφαιρίνη να ενωθεί με το οξυγόνο με αποτέλεσμα η σοβαρή δηλητηρίαση από μονοξείδιο άνθρακα να οδηγεί σε ασφυξία και θάνατο.
 
 
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
 
Πρέπει το άτομο να μεταφερθεί στο νοσοκομείο άμεσα , να απομακρυνθεί δηλαδή από το χώρο όπου υπήρχε το μονοξείδιο.

Σε περίπτωση που υπέστη ανακοπή θα πρέπει να του δοθούν οι α βοήθειες ανανήψεις δηλαδή τεχνητή αναπνοή και μαλάξεις στο στήθος.

 Πρέπει το συντομότερο να του χορηγηθεί οξυγόνο σε ψηλές συγκεντρώσεις και πιέσεις ενώ μπορεί ακόμα να του χορηγηθούν και άλλα φάρμακα για σταθεροποίηση της πίεσης και των παλμών του.
 
* Οδρ Ανδρέας Ζαχαριάδης, είναι πνευμονολόγος, ειδικός διαταραχών ύπνου senior lecture Pulmonology στο European Cyprus , Πνευμονολοηικό Κέντρο Λευκωσίας, τηλέφωνο 22355188
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας