Τρίτη 30 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Όταν το νύχι εισχωρεί μέσα στο δέρμα του ποδιού

Όταν το νύχι εισχωρεί μέσα στο δέρμα του ποδιού

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που το συναντούμε σε αρκετά άτομα. Οι ποδολόγοι το ονομάζουν ιατρικά ως "είσφριση νυχιού" ή αλλοιώς ονυχοκρύπτωση.

Ονυχοκρύπτωση είναι η πάθηση η οποία χαρακτηρίζει την κατάσταση όπου ένα νύχι, (συνήθως στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού) εισχωρεί μέσα στο δέρμα δημιουργώντας φλεγμονή. 
 
 
Η ποδίατρος ποδολόγος Χριστιάνα Καλλονά αναλύει, 
 
  • Αρχικά η ονυχοκρύπωση παρουσιάζεται ως μια μικρή ενόχληση όπου υπάρχει το αίσθημα της πίεσης στο πόδι, και η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε αρκετά μεγάλη μόλυνση ή/ και να γίνει ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος, κοκκίνισμα, φούσκωμα στην περιοχή του δακτύλου, πύος στην πληγή και κακοσμία πληγής τοπικά. Ονυχοκρύπτωση μπορεί να παρουσιαστεί σε αθλητές, εφήβους, γυναίκες/ άντρες και μικρά παιδιά καθώς επίσης σε ηλικιωμένους, όπου συχνά παρατηρείται πάχυνση των νυχιών, σε άτομα με παχυσαρκία, υπερίδρωση, έγκυες γυναίκες με φούσκωμα στα κάτω άκρα, άτομα με αρθρίτιδα και διαβήτη, μύκητα στο νύχι λόγω πάχυνσης του νυχιού. Άτομα τα οποία έχουν λανθασμένη κατανομή του βάρους τους στον αστράγαλο και πόδι, συχνά πάσχουν από ονυχοκρύπτωση, λόγω του τρόπου που στέκονται και βαδίζουν.
 
  • Οι κύριες αιτίες όπου ένα νύχι εισχωρεί μέσα στο δέρμα οφείλονται κυρίως στον λανθασμένο τρόπο κοψίματος του νυχιού, είτε σε μια σχετική κληρονομική προδιάθεση στο σχήμα του νυχιού και της κλήσης του προς το δέρμα και φυσικά στα ακατάλληλα παπούτσια που εξασκούν πίεση στα δάκτυλα. Στο Ποδολογικό Κέντρο Πάφου μπορείτε να ενημερωθείτε για τον σωστό τρόπο κοψίματος ενός νυχιού, τόσον για εσάς όσον και για την οικογένεια σας. Αυτό μπορεί να γίνει με μια εκβιομηχανική αξιολόγηση η οποία θα διαγνώσει το πρόβλημα και αφού κριθεί αναγκαίο, θα γίνει διόρθωσει του τρόπου βάδισης του ασθενή, έτσι ώστε να επέλθει μείωση της λανθασμένης κλίσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού μέσα στο ήδη στενό παπούτσι. Τονίζουμε ότι ένας διαβητικός ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί τον ποδίατρο του αμέσως μόλις τα πρώτα συμπτώματα πίεσης στο δάκτυλο του ποδιού εμφανιστούν και οπωσδήποτε πριν από την εμφάνιση φουσκώματος και κοκκινίσματος στο δέρμα. Το ζεστό, υγρό περιβάλλον των πελμάτων αποτελεί «γόνιμο έδαφος» για τα βακτηρίδια και τους μύκητες. Αυτοί οι οργανισμοί , συνήθως περιλαμβάνουν τον σταφυλόκοκκο, τις ψευδομονάδες, τα δερματόφυτα, το βακτήριο Candida  και το τριχόφυτο. Όταν το δέρμα σκίζεται/ανοίγει εξαιτίας του νυχιού που εισχωρεί σε αυτό, αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να εισβάλουν στο δάχτυλο και να προκαλέσουν μόλυνση. Η θεραπεία γι’ αυτές τις λοιμώξεις είναι απαραίτητη για την διατήρηση υγιών νυχιών και πελμάτων.
 
  • Ένα διαβητικό πόδι δεν έχει την πολυτέλεια να περιβάλετε από βακτήρια και μικρόβια εφόσον μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μια φλεγμονή μπορεί να γίνει μεγάλη μόλυνση. Άτομα με καρδιακά νοσήματα και μειωμένη αιμάτωση στα κάτω άκρα , άτομα με αγωγή αντιθρομβωτικών ή στεροειδών, είναι επίσης σε ρίσκο άμεσης μόλυνσης και επηρεάζουν κατά πολύ το ρυθμό επούλωσης των συμπτωμάτων. Εάν πάσχετε από συχνή ονυχοκρύπτωση ενώ είστε ασθενής υψηλού κινδύνου θα πρέπει να εξετάζεται και να θεραπεύετε τα νύχια σας ακόμη και προληπτικά και να αποφεύγεται οποιαδήποτε θεραπεία από μόνοι σας στο σπίτι
 
Τι να αναμένεται κατά την επίσκεψή σας στον Ποδίατρο
Ανεξαρτήτως ηλικίας του ασθενούς η Ποδίατρος θα αξιολογήσει την πάθηση αφού γίνει γραπτή καταγραφή του ιστορικού υγείας και συμπτωμάτων. Το νύχι μπορεί να θεραπευτεί σε οποιαδήποτε κατάσταση βρίσκεται. Είτε όταν ο ασθενής έχει μόνο συμπτώματα πίεσης ή όταν υπάρχει φλεγμονή ή και μόλυνση.
Κατά την συντηριτική θεραπεία το δάκτυλο δεν έχει φλεγμονή ή μόλυνση γίνεται ανώδυνη θεραπεία και ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει κανονικά το υπόλοιπο της ημέρας του κανονικά. Σε περίπτωση φλεγμονής ή και μόλυνσης γίνεται χρήση του τοπικού αναισθητικού και αφαίρεση μέρους του νυχιού με επίσης ανώδυνο τρόπο αφού γίνει τοπική νάρκωση.
Αναγκαία είναι η επούλωση τοπικής πληγής όπου και θα δοθούν απαραίτητες οδηγίες γραπτώς και προφορικώς. Στις περιπτώσεις χρόνιας ονυχοκρύπτωσης αφού γίνει συγκατάθεση από τον ασθενή υπάρχει η επιλογή μόνιμης αφαίρεσης μέρους του νυχιού όπου έχει τέτοιο σχήμα που ταλαιπωρεί τον ασθενή πολύ συχνά.
Επίσης στη μικροχειρουργική αυτή θεραπεία γίνεται χρήση τοπικού αναισθητικού όπου η μήτρα του νυχιού θεραπεύεται με χρήση χημικής ουσίας για μόνιμη λύση του προβλήματος και μη επανδημιουργίας της γωνιάς του νυχιού όπου συχνά εισχωρεί στο δέρμα. Αισθητικά δεν γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή ή μόνιμα μικρή έλλειψη πλάτους του θεραπευμένου από ονυχοκρύπτωση νυχιού.
 
 
 
Οι ακόλουθες θεραπείες μπορεί να σας προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση προτού επισκεφτείτε το ιατρείο μας αφού στην περίπτωση της ονυχοκρύπτωσης συνιστάται η ιατρική περίθαλψη από ποδίατρο. Μουλιάστε το πέλμα σας σε χλιαρό νερό για 15-20 λεπτά προσθέτοντας: 2 κουταλιές της σούπας άλατα Epsom ανά λίτρο νερού. Πάρτε αντιφλεγμονώδη φάρμακα αφού επικοινωνήσετε τηλεφωνικός με τον ποδίατρο σας. Φορέστε ανοιχτό υπόδημα ή άνετο στο δάκτυλα κατά την διάρκεια της ημέρας.
 
 
* Χριστιάνα Καλλoνά, Ποδολογικό Κέντρο Πάφου
τηλέφωνα, 26220100, 99281111
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας