Τρίτη 30 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Το έργο και οι σιωπηλοί αγωνιστές του "ΠΕΡΣΕΑ"

Το έργο και οι σιωπηλοί αγωνιστές του "ΠΕΡΣΕΑ"

Την ώρα που η κοινωνία δείχνει αδύναμη να ανταποκριθεί σε θέματα καθοδήγησης και την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι άνθρωποι "χάνονται" στο άγχος της καθημερινότητας υπάρχουν κάποιοι που σιωπηλά επιλέγουν να δίνουν το δικό τους αγώνα. 
 
Όταν βλέπεις το παιδί σου να βυθίζεται στον βούρκο των ναρκωτικών ή την θύελλα του τζόγου ανήμπορος να χειριστείς τις εν λόγω εξαρτήσεις, ειδικοί και άρτια καταρτισμένοι άνθρωποι έρχονται να δώσουν λύσεις και έργο στην «αποθεραπεία». Κάτι τέτοιο δεν σε καθιστά μη σπουδαίο γονές αλλά ανταυτού σε κάνει ακόμα πιο δυνατό, μιας και το να ζητάς βοήθεια θέλει δύναμη ψυχής και πολλή αντοχή.

Ένα τέτοιο σπουδαίο έργο επιτελείται και στο ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ «ΠΕΡΣΕΑΣ» όπου οι άνθρωποι εκεί σιωπηλά, χωρίς τυμπανοκρουσίες με την απαραίτητη εχεμύθεια δίνουν τον δικό τους αγώνα καθημερινά. Πρόκειται για ένα κέντρο το οποίο εντάσσεται στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, του Υπουργείου Υγείας.
 
To HealthNews , επικοινώνησε με την κυρία Ντόρις Καμαρά, Επιστημονική Συντονίστρια  στο ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ «ΠΕΡΣΕΑΣ» ,για να μας αναδείξει το έργο που επιτελείται στο κέντρο.
Ο ΠΕΡΣΕΑΣ ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε εφήβου/ νεαρού ενήλικα μέχρι τα 22 και της οικογένειάς του, μέσα από ομαδικές και εξατομικευμένες , εντατικές ή βραχύχρονες παρεμβάσεις.

Στόχος ,σύμφωνα με την κυρία Καμαρά, είναι κάθε μέλος της οικογένειας να μπορέσει να εξελιχθεί και να αποκτήσει αποδοτικότερους τρόπους επικοινωνίας και σχέσεων όπως και χρήσιμες γονεϊκές δεξιότητες και δεξιότητες ζωής.

Όσοι επιθυμούν να επικοινωνήσουν με το κέντρο μπορούν να το κάνουν μέσω της ανοικτής γραμμής επικοινωνίας 1456 ή στο 22464292.

Η  διαδικασία  ένταξης ενός ατόμου στο κέντρο είναι πολύ απλή χωρίς  γραφειοκρατία ή αναμονή.

Μετά και την επαφή του ατόμου, με το τηλεφωνικό κέντρο,  αξιολογείται η ηλικία του, να είναι δηλαδή μέχρι τα 22 του χρόνια και έπειτα αναγνωρίζεται η επαρχία του.

Ο ΠΕΡΣΕΑΣ αναλαμβάνει περιπτώσεις των επαρχιών Λευκωσίας, Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου. ( στις περιπτώσεις επαρχίας Λεμεσού και Πάφου, υπάρχει το Κέντρο Πρόληψης και Συμβουλευτικής Εφήβων και οικογένειας ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ  Τηλ.: 25 305079, 25 305110.

Το πιο βασικό όπως μας τονίζουν οι άνθρωποι στον "ΠΕΡΣΕΑ" είναι η εχεμύθεια που επικρατεί σε όλες και για όλες τις περιπτώσεις αφού στο κέντρο μπορούν να απευθυνθούν εκτός από εξαρτημένα από ουσίες και ναρκωτικά άτομα και άλλα άτομα με εξάρτηση στον τζόγο ή στο διαδίκτυο.

Μετά το πρώτο ραντεβού του ατόμου, γίνεται από τους ειδικούς η αξιολόγηση για το ποιο είναι το κατάλληλο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει το άτομο.

 
νεα
*Οι φωτογραφίες είναι από τις δραστηριότητες των ατόμων, με έργα που απεικονίζουν συμβολικά το "πριν" και το "μετα".
 
Στο Κέντρο υπάρχουν δύο προγράμματα:
 
 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

Απευθύνεται σε πειραματικούς/περιστασιακούς χρήστες ουσιών και στις οικογένειες τους.

ΣΤΟΧΟΣ είναι να δώσει στους νέους την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία της επιλογής και μέσα από αυτή να προβληματιστούν και να αλλάξουν τη στάση τους γύρω από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Περαιτέρω στόχοι είναι:

· Ενίσχυση και υποστήριξη οικογενειακού συστήματος 

· Ανάπτυξη και εγκαθίδρυση λειτουργικών σχέσεων επικοινωνίας 

· Δημιουργία και ενίσχυση της γονεϊκής συμμαχίας

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια: 3-6 μήνες
 
 
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
 
Απευθύνεται σε έφηβους/ νεαρούς ενήλικες με συστηματική χρήση και στους γονείς τους (λειτουργούν 2 παράλληλα προγράμματα ξεχωριστά για γονείς και για έφηβους/ νεαρούς ενήλικες).
 
ΣΤΟΧΟΙ

· Αποχή και σταθεροποίηση της αποχής 

· Ανάπτυξη υπεύθυνης στάσης και αυτονόμηση του εφήβου/ νεαρού ενήλικα

· Προσωπική ανάπτυξη του εφήβου/ νεαρού ενήλικα
 
Επιμέρους στόχοι , για γονείς και έφηβους/ νεαρούς ενήλικες:
 
· Ανάπτυξη δεξιοτήτων πρόληψης της υποτροπής 

· Αποδοχή ορίων, ανάληψη ευθυνών και καθηκόντων 

· Ανάπτυξη ενδιαφερόντων, υγιούς ψυχαγωγίας, σχέσεων, εκπαιδευτικών και   επαγγελματικών δεξιοτήτων

· Ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης συναισθημάτων 

· Επαναπροσδιορισμός ρόλων και ιεραρχίας στην οικογένεια 

· Ανάπτυξη δεξιοτήτων αποτρεπτικών προς τη χρήση ουσιών 

· Διευκόλυνση στην οριοθέτηση σχέσεων παιδιών και γονιών

· Διευκόλυνση στην ομαλή έκβαση της εφηβείας και της αυτονόμησης του εφήβου/ νεαρού ενήλικα
 
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια: 6 – 9 μήνες (μέση συχνότητα 2-3 συνεδρίες εβδομαδιαία)
 
Σύμφωνα με την κυρία Καμαρά, η διαδικασία ένταξης στα προγράμματα
 
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος,  υπάρχει μεταθεραπευτική φροντίδα του ατόμου, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως κατά την διάρκεια των προγραμμάτων τα άτομα συμμετέχουν σε πρωτότυπες και εποικοδομητικές δραστηριότητες με απώτερο σκοπό την δημιουργία και συμμετοχή.
 
Οι σιωπηλοί αγωνιστές , όπως τους αποκαλούμε,  είναι άτομα όπως εσύ και εγώ άτομα που για κάποιο λόγο χρειάστηκε να μάθουν από τα λάθη τους. Άτομα που έχουν το θάρρος να τα βάλουν με τους δαίμονές τους...
 
Αυτα τα άτομα είναι που η κοινωνία οφείλει πρώτα να χειροκροτήσει και να στηρίξει έπειτα, μιας και οι ίδιοι καταπολεμούν καθημερινά τα πάθη και τους φόβους τους. 
 

  
ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
ΠΕΡΣΕΑΣ
Σταγείρων 2 & 4, 2040, Στρόβολος, Λευκωσία
22464292
22305410 (φαξ)
Email:perseas@logos.cy.net

 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας