Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Σύνδρομο της ραγισμένης καρδίας

Σύνδρομο της ραγισμένης καρδίας

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς δεν είναι κάποια ποιητική έκφραση. Το ξαφνικό και υπερβολικό συναισθηματικό στρες μπορεί να επιφέρει ακόμα και θανάσιμη καρδιακή βλάβη ονομάζοντας αυτή την πάθηση ‘Σύνδρομο της ραγισμένης καρδίας’ ή Τακοτσούμπο μυοκαρδιοπάθεια (takotsubo cardiomyopathy).
 
Ασθενής 42 ετών χωρίς προηγούμενο ιστορικό έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο με συμπτώματα οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου και ανάσπαση του κύματος ST με αυξημένα καρδιακά ένζυμα. Επείγον καρδιακός καθετηριασμός έδειξε φυσιολογικά στεφανιαία αγγεία με ακινησία της κορυφής και της αριστερής κοιλίας με μόνο τα βασικά τμήματα να συστέλλονται.
 

Τακοτσούμπο μυοκαρδιοπάθεια (takotsubo cardiomyopathy):
 
Περιγράφηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 90. Η εν λόγω πάθηση, που πήρε το όνομά της από το σχήμα μιας ιαπωνικής παγίδας για χταπόδια (τακοτσούμπο), έχει ως χαρακτηριστικό την ξαφνική και παροδική εξασθένηση των καρδιακών μυών, με αποτέλεσμα η αριστερή κοιλία της καρδιάς να φουσκώνει στο κάτω μέρος της, ενώ το πάνω μέρος παραμένει στενό, λαμβάνοντας ένα σχήμα σαν πιθάρι ή μπαλόνι με στενό λαιμό.
Η κορυφή και ολόκληρη η αριστερή κοιλία μπορεί να παρουσιάζει υποκινησία ή ακινησία, ενώ συστέλλονται μόνο τα βασικά τμήματα της αριστερής κοιλίας.

Το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς εκδηλώνεται με τα συμπτώματα του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, δηλαδή με στηθάγχη και δύσπνοια, πιθανόν δε να προκύψει πνευμονικό οίδημα και καρδιογενές Shock.
Το ηλεκτροκαρδιογράφημα δείχνει ανάσπαση του κύματος ST και αντιστροφή του κύματος Τ, όπως και στο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Τα καρδιακά ένζυμα είναι αυξημένα, όχι όμως σε τόσο υψηλές τιμές όπως στο έμφραγμα.

Οι κατεχολαμίνες (αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη) βρίσκονται αυξημένες 2-3 φορές σε σχέση με αυτές που ανευρίσκονται στο έμφραγμα και 7-34 φορές παραπάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα.
Η στεφανιογραφία δεν ανακαλύπτει στένωση των στεφανιαίων αγγείων και η μαγνητική τομογραφία δε δείχνει βλάβες του μυοκαρδίου. Η βιοψία βρίσκει αλλοιώσεις του μυοκαρδίου συμβατές με βλάβες που προκαλούνται από τις κατεχολαμίνες και όχι από έμφραγμα που έχει προκληθεί από θρόμβο.

Οι ασθενείς ανακάμπτουν πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με αυτούς που έπαθαν έμφραγμα παρά το γεγονός ότι η αρχική εικόνα είναι πολύ ανησυχητική. Σε λίγες μέρες το μυοκάρδιο αναλαμβάνει πλήρως.
 
* Δρ. Θέμης Κομοδρόμος 
Καρδιολόγος, επεμβατικός καρδιολόγος στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, όροφος -1
τηλέφωνο  22 200 300 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας