Σάββατο 27 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου... θεραπεύει τους φοιτητές

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου... θεραπεύει τους φοιτητές

Το HealthNews, σας παρουσιάζει τα δύο Κέντρα Υγείας που λειτουργούν για τους φοιτητές  του Πανεπιστημίου Κύπρου, τα οποία στελεχώνονται με δύο Νοσηλευτικούς Λειτουργούς.
 
Το πρώτο Ιατρικό Κέντρο βρίσκεται στη ν Πανεπιστημιούπολη με τη Σταύρη Ζήνωνος ως νοσηλευτική λειτουργό. Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Κτίριο 6 γραφείο 006Τηλ.:22895270
Ηλ.Ταχ.:
zinonos.stavri@ucy.ac.cy
Το άλλο ιατρικό κέντρο λειτουργεί στα Κεντρικά Κτίρια Καλλιπόλεως, κτίριο Β, γραφείο 014.
 
 
Dr. Ευαγγελία Γκουγκούδη,
Χειρουργός  Παίδων, 
Υπεύθυνη Κέντρων Υγείας,
Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό  Ιατρικής Σχολής  Π.Κ.

Τηλ.:22 895218
Ηλ. Ταχ.:
gkougkoudi.evangelia@ucy.ac.cy
Κτίριο Ιατρικής Σχολής Π.Κ. (ΣΕΚΚΙ), Γραφείο 119
 
Dr Βόζνιακ Γκρέτα
Συνεργάτης Ιατρός

Επισκέπτρια Επίκουρη Καθηγήτρια Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής Π.Κ.
Τηλ: 22 895221
Ηλ. Ταχ.: wozniak.greta@ucy.ac.cy
Κτίριο Ιατρικής Σχολής Π.Κ. (ΣΕΚΚΙ), Γραφείο 122
 
 
 
  Τα Κέντρα Υγείας Π.Κ.  είναι ενταγμένα στο ευρύτερο σύστημα διαχείρισης ασφάλειας και υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου καθότι τα τηλέφωνα επικοινωνίας των Κέντρων Υγείας είναι αναρτημένα σε όλα τα κτίρια του Πανεπιστημίου, στις αίθουσες διδασκαλίας, καθώς επίσης στις ιστοσελίδες της Ιατρικής Σχολής και του Τομέα Ασφάλεια και Υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
 

 
 
Πότε δημιουργήθηκαν

Το πρώτο Κέντρο Υγείας συστάθηκε το 1992 στα Κεντρικά Κτήρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην Καλλιπόλεως. Αργότερα, με τη δημιουργία της Πανεπιστημιούπολης για την κάλυψη των αναγκών, δημιουργήθηκε και δεύτερο Κέντρο Υγείας στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης.

Ποιος είναι ο σκοπός λειτουργίας τους

Βασικός σκοπός λειτουργίας των Κέντρων Υγείας του Π.Κ. είναι η φροντίδα της υγείας των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, η οποία επιτυγχάνεται με την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων, όπως και με την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας.

Παρεχόμενες υπηρεσίες

Στα Κέντρα Υγείας του Πανεπιστημίου Κύπρου:
Πραγματοποιούνται εξετάσεις ρουτίνας, όπως :
  • μέτρηση και αξιολόγηση των ζωτικών σημείων  
    • μέτρηση αρτηριακής πίεσης
    • μέτρηση καρδιακών παλμών
    • μέτρηση θερμοκρασίας σώματος
  • μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (σάκχαρο)
  • προσδιορισμός κορεσμού αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο (SpO2).

 

Παρέχονται Πρώτες Βοήθειες σε περιπτώσεις όπου αυτό χρειάζεται σε φοιτητές, μέλη του προσωπικού ή επισκέπτες του Π.Κ., όπως και στους μαθητές του Νηπιαγωγείου και Βρεφοκομικού Σταθμού του Π.Κ. Πιο συγκεκριμένα, αντιμετωπίζονται επεισόδια κακώσεων, απώλειας αισθήσεων, δύσπνοιας, επεισόδια ασθματικής κρίσης και διάφορες άλλες ιατρικές καταστάσεις, που προκύπτουν είτε από οξείες είτε από χρόνιες ασθένειες.


Η χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων που διαθέτουν τα Κέντρα Υγείας του Π.Κ. και η δυνατότητα συνταγογράφησης, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή, συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αντιμετώπιση των ασθενών. Σε περισσότερο σοβαρές περιπτώσεις μετά την πρώτη εκτίμηση από τον ιατρό και την παροχή των πρώτων βοηθειών, παρέχεται υποστήριξη και παρακολούθηση μέχρι την άφιξη ασθενοφόρου και τη μεταφορά στο νοσοκομείο.

Σε περίπτωση όπου κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός φοιτητών ή/και εργαζομένων του Πανεπιστημίου Κύπρου, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους (π.χ. εργασία σε εξειδικευμένα εργαστήρια, κίνδυνοι από μολυσματικούς παράγοντες), τα Κέντρα Υγείας αναλαμβάνουν, τη διευθέτηση των εμβολιασμών, σε συνεργασία με τα Κέντρα Εμβολιασμού/Υπουργείο Υγείας και τη διατήρηση σχετικού μητρώου.
Στα πλαίσια χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής γίνονται εμβολιασμοί και στα Κέντρα Υγείας (π.χ. εποχιακό εμβόλιο γρίπης).
 
Επιπρόσθετα, τα Κέντρα Υγείας του Π.Κ. παρέχουν νοσηλευτική υποστήριξη (όπου κρίνεται απαραίτητο) σε εκδηλώσεις ή δραστηριότητες του Πανεπιστημίου, όπως για παράδειγμα τελετές αποφοίτησης, εκδηλώσεις και συνέδρια με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων, αιμοδοσίες και εξετάσεις.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων των Κέντρων Υγείας Π.Κ. είναι και η διαχείριση Κουτιών Πρώτων Βοηθειών, τα οποία βρίσκονται σε διάφορους χώρους του Πανεπιστημίου, καθώς επίσης η οργάνωση αρχείου, όσον αφορά στην τήρηση μητρώου περιστατικών, βάσης δεδομένων κουτιών πρώτων βοηθειών και βάσης δεδομένων φοιτητών με προβλήματα υγείας.

Στα πλαίσια διαφώτισης και ενημέρωσης της πανεπιστημιακής κοινότητας  για θέματα υγείας, γίνεται ετοιμασία ενημερωτικών δελτίων/άρθρων, τα οποία προωθούνται μέσω των μέσων προβολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η επιλογή των θεμάτων γίνεται μετά από συνεννόηση με τον άμεσα προϊστάμενο και αφορά επίκαιρα θέματα ή Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας.

Η υπαγωγή και συνεργασία των Κέντρων Υγείας με τη νεοσύστατη Ιατρική Σχολή του Π.Κ. στη διάρκεια του τελευταίου έτους, βοήθησε σημαντικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και έδωσε τη δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης πολυπλοκότερων περιπτώσεων. Η συνεργασία αυτή, βοήθησε επίσης και στη μείωση των ασθενών που προσέρχονταν στο Γενικό Νοσοκομείο, καθώς τα περιστατικά αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά στα Κέντρα Υγείας, με αποτέλεσμα τη μικρότερη ταλαιπωρία των φοιτητών και εν γένει ασθενών.
 

 
Τα ιατρικά Κέντρα για τους φοιτητές μας υπάγονται στην Ιατρική Σχολή του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
 
Ώρες λειτουργίας
 
 
Περίοδος μαθημάτων και εξετάσεων
09:00-16:30 Δευτέρα ως Παρασκευή (εκτός Τετάρτης)
09:00-17:00 Τετάρτη               
Διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα
08:00-15:00 Δευτέρα ως Παρασκευή (εκτός Τετάρτης)
08:00-18:30 Τετάρτη
Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος
08:00-15:00
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας