Δευτέρα 29 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

8 με 10 τοις εκατόν του συνόλου του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη

8 με 10 τοις εκατόν του συνόλου του πληθυσμού πάσχει από διαβήτη

Από τους γνωστούς και σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση στεφανιαίας νόσου ασφαλώς.

Ο Διαβήτης κατατάσσεται στα νοσήματα διαταραχής του μεταβολισμού.
 
Ο μεταβολισμό,ς είναι ο μηχανισμός με τον οποίο το σώμα μας χρησιμοποιεί τις τροφές για να δώσει ενέργεια στον οργανισμό μας. Οι περισσότερες τροφές που τρώμε διασπώνται κυρίως σε γλυκόζη. Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
 
Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αδυναμία ή ανεπάρκεια ινσουλίνης από τον οργανισμό, την περιορισμένη δράση της παραγόμενης ινσουλίνης ή τον συνδιασμό των δύο.

Την έκταση του προβλήματος το οποίο λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας δείχνουν οι αριθμοί των πασχόντων οι οποίοι πραγματικά προκαλούν ανησυχία.

Η διεθνής ομοσπονδία για τον διαβήτη υπολόγισε τον αριθμό παγκοσμίως των ασθενών από το 2000 στα 151 εκατομμύρια.

Στην τελευταία έκδοση ο προβλεπόμενος αριθμός ασθενών για το 2030 αγγίζει τα 450 εκατομμύρια παγκοσμίως. Φαίνεται ότι τα ποσοστά σακχαρώδη διαβήτη στον γενικό πληθυσμό κυμαίνονται από το 6 τοις εκατόν μέχρι και 7,5 τοις εκατόν.

Δυστυχώς στην Κύπρο τα ποσοστά αυτά ξεπερνούν κατά πολύτον μέσο όρο.

Υπολογίζεται ότι το 8-10 τοις εκατόν του συνόλου του γενικού πληθυσμού πάσχει από σαγκαρώδη διαβήτη και αυτό αντικατοπτρίζει ασφαλώς τον τρόπο ζωής μας με την παντελή απουσία άσκησης και την παχυσαρκία.

Γιατί όμως να έχει τόσο αρνητική επίδραση στην υγεία αλλά και σημαντική επιβάρυνση στα κρατικά ταμεία ;

ΠΡΩΤΟΝ Ο κίνδυνος εμφανής στεφανιαίας νόσου σε διαβητικούς ασθενεί,ς είναι αυξημένος κατά 2-5. Εμφανίζεται σε νεαρότερες ηλικίες και έχει χειρότερη πρόγνωση από ότι στους μη διαβητικούς. Είναι η κύρια αιτία θανάτου μετά την ηλικία των 40 ετών.

ΔΕΥΕΤΡΟΝ Ασφαλώς και οι άλλες επιπλοκές τις οποίες παρουσιάζει ο σαγκαρώδης διαβήτης και έχουν άμεση σχέση με την προσβολή των αγγείων δεν είναι αμελέτητες. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι ένοχη για μεγάλο αριθμό ασθενών που οδηγούνται σε μειωμένη όραση ή και απώλεια όρασης.

ΤΡΙΤΟΝ Η νεφρική ανεπάρκεια παρουσιάζεται με ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά στον διαβητικό άτομο.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια παρατηρούνται 2-5 φορές συχνότερα σε διαβητικούς ασθενείς

ΠΕΠΜΤΟΝ Η περιφερειακή αγγειοπάθεια η οποία ενοχοποιείται για την πλειονότητα των μη τραυματικών α κρωτηριασμών των κάτω άκρων.
 
Ποια όμως είναι τα συχνότερα συμπτώματα τα οποία πρέπει να μας οδηγήσουν για ιατρική εκτίμηση ;

Αυξημένο αίσθημα πεινας, συχνή διούρηση, υπερβολική δίψα, η απότομη απώλεια βάρους, η θολή όραση, οι συχνές ουρολοιμώξεις, η αργή επούλωση πληγών είναι τα κυριότερα συμπτώματα.

Μπορούμε να αποφύγουμε ή να καθυστερήσουμε την εμφάνιση της νόσου ;

Όλες οι μέχρι τώρα  μελέτες για πρόληψη για πρόληψη έχουν δείξει ότι η επίτευξη και διατήρηση του σψστού σωματικού βάρους μειώνει τα ποσοστά εμφάνισης ή καθυστερεί την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μας τουλάχιστον 30 λεπτά τακτικής μέτριας  έντασης άσκησης καθημερινά μπορεί να βοηθήσει αρκετά.

Η υγιείνή διατροφή με κατανάλωση 3-5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερισίως σε συνδιασμό με την μειωμένη πρόσληψη ή την καθυστέρηση εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη.

Ασφαλώς και η αποφυγή της χρήσης καπνού πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα.
 
 
Ιατρική ομάδα του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου  Αρεταίειου Νοσοκομείου Λευκωσίας
Τηλέφωνο 22200300 Στρόβολος
 
 
 
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας