Κυριακή 28 Απρ, 2024 | Επικοινωνία
Facebook Header Button   Tweeter Header Button    Youtube Header Button

Μύκητες στα πόδια ;

Μύκητες στα πόδια ;

 «Δερματική μυκητίαση και ονυχομυκητίαση είναι μια από τις πολύ συχνές δερματολογικές παθήσεις στο πόδι όπου θα συναντήσω στο ποδιατρικό μου κέντρο» Αναφέρει η ποδίατρος Χριστιάνα Καλλονά. «Απώτερος σκοπός προς τους ασθενείς μου είναι όχι μόνο η θεραπεία αλλά και ή πρόληψη εφόσον στην ολική κλινική εικόνα είναι καλύτερη από τη θεραπεία.» Διαβάστε 5 συμβουλές πρόληψης για υγιή πόδια χωρίς τους ανεπιθύμητους μύκητες.
  1. Τα πόδια σας να είναι πάντοτε στεγνά: Τόσο αμέσως μετά το μπάνιο αλλά και κατά την διάρκεια της ημέρας. Να στεγνώνετε καλά τα πόδια σας, ειδικά μεταξύ των δακτύλων. Να φοράτε κάθε μέρα καθαρές κάλτσες και να έχετε μαζί σας καθαρό ζευγάρι για να τις αλλάξετε σε περίπτωση που ιδρώνει το πόδι ή βραχεί. Να επιλέγεται κάλτσες από 100% βαμβάκι. Καθημερινά να εναλλάσσεται  τα παπούτσια σας έτσι ώστε να μην φοράτε τα ίδια στη ρουτίνα σας. Τα παπούτσια όσο και τα πόδια πρέπει να αναπνέουν.
 
 
  1. Η επιλογή του παπουτσιού είναι πολύ σημαντική. Να επιλέγεται παπούτσια ανοικτά και δερμάτινα κυρίως. Να έχουν αρκετό πλάτος ώστε να επιτρέπουν την εύκολή κινητικότητα των δακτύλων μέσα στο παπούτσι. Παπούτσια που δεν αερίζονται συχνά όπως τα αθλητικά να τα ανανεώνεται με ένα καινούριο ζευγάρι πιο συχνά και να τα φοράτε για λιγότερο χρόνο.
 
 
  1. Το παπούτσι να έχει να έχει βάθος μπροστά στα δάκτυλα έτσι ώστε να αναπνέει το δέρμα καλύτερα και να μην υπάρχει άμεση επαφή κατά την κίνηση του ποδιού. Όταν το παπούτσι ασκεί πίεση και τριβή στο δέρμα τότε πολλές δερματολογικές παθήσεις προκαλούνται όπως αυτή των σκληρύνσεων και των κάλλων αλλά και φουσκαλών. Προσοχή στου ασθενής όπου πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Παθολογίες σαν αυτές οφείλονται να θεραπεύονται άμεσα αλλά και να προλαμβάνονται. Σε ένα δέρμα όπου η τριβή είναι επαναλαμβανόμενη θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή πληγής όπου και γίνεται εστία μολύνσεων αλλά και μυκητίασης από τις πληγές αυτές.  Επομένως ή επιλογή παπουτσιού είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό.
 
 
  1. Διατηρήστε μια υγιής φυσική προστασία στην επιδερμίδας σας:
    Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά με νερό. Χρησιμοποιήστε σαπούνι Το σαπούνι με όχι πολύ ψηλό ή χαμηλό pH.
 
 
Λίγα λόγια για αγορά σαπουνιού
 
Όταν πλένετε τα πόδια σας με σαπούνι, επιλέξτε ένα ουδέτερο σαπούνι που δεν αυξάνει την οξύτητα του δέρματος σας. Ένα προϊόν που αναφέρεται σαν σαπούνι με ισορροπημένο pH, σημαίνει πως έχει το ίδιο pH με το δέρμα. Η αλήθεια είναι ότι  η ποσότητα pH του προϊόντος δεν έχει να κάνει με το πόσο ερεθιστικό η μη είναι. Δηλαδή δεν παίζει σημαντικό ρόλο εάν το προϊόν έχει pH 5,5 ή 10,5. Το τι προκαλεί βλάβη στο δέρμα είναι όταν το pH είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό. Πολλές φορές για να δημιουργήσουν ένα προϊόν με χαμηλό pH, τότε προστίθενται σε αυτό χημικά, σε σύγκριση με ένα αγνό αλλά υψηλού pH προϊόντος. Άρα τα προϊόντα αυτά έχουν φιλικότητα στο ΄δέρμα μόνο στα χαρτιά. Κι όμως η επιλογή του σαπουνιού μας θα πρέπει να γίνει με όρια pH 7-10, εφόσον ένα σαπούνι που έχει pH πάνω από 10 πιθανόν να ερεθίσει το δέρμα.
 
Πώς να αποφύγετε την επαναλαμβανόμενη λοίμωξη?
 
Να φοράτε παντόφλες σε κοινούς χώρους παντοτινά. Όχι μόνο εσείς αλλά και τα παιδιά σας. Δημόσιες πισίνες, γυμναστήρια, αποδυτήρια δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από ξυπόλητα πόδια. Να γίνεται πάντα χρήση πετσέτας ατομικής και να στεγνώνεται πολύ καλά το δέρμα σας. Να χρησιμοποιείτε αντιμυκητιακά σκευάσματα όπως πούδρα, σπρέι αλλά και κρέμα για προληπτικούς σκοπούς αφού πάντα ενημερωθείτε από τον ποδίατρος σας για τις ουσίες αυτές.
 
* Χριστιάνα Καλλoνά, Ποδολογικό Κέντρο Πάφου
τηλέφωνα, 26220100, 99281111
 
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας